Raseiniškių kišenes kaitinę priedai – etikos sargų taikiklyje

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) trečiadienį pradėjo tyrimą dėl bendrovės „Raseinių šilumos tinklai“ direktoriaus Stanislovo Bartkaus. Etikos sargai narplios skandalingus faktus, kuriuos paskelbė tyrimą atlikęs dienraštis „Lietuvos rytas“.

S.Bartkui ir saujai kitų išrinktųjų gautas mėnesio uždarbis tikrai pakeldavo ūpą.<br>G.Šiupario nuotr.
S.Bartkui ir saujai kitų išrinktųjų gautas mėnesio uždarbis tikrai pakeldavo ūpą.<br>G.Šiupario nuotr.
S.Bartkus priedus skyrė ir pats sau.<br>G.Šiupario nuotr.
S.Bartkus priedus skyrė ir pats sau.<br>G.Šiupario nuotr.
Tūkstantines algas gaudavusiems vadovams nekainavo net vaikų poilsis.<br>G.Šiupario nuotr.
Tūkstantines algas gaudavusiems vadovams nekainavo net vaikų poilsis.<br>G.Šiupario nuotr.
Tūkstantines algas gaudavusiems vadovams nekainavo net vaikų poilsis.<br>G.Šiupario nuotr.
Tūkstantines algas gaudavusiems vadovams nekainavo net vaikų poilsis.<br>G.Šiupario nuotr.
Raseiniškiai mokėjo už šilumą, o į jos kainą buvo įskaičiuojamas ir mokestis už studijas.<br>G.Šiupario nuotr.
Raseiniškiai mokėjo už šilumą, o į jos kainą buvo įskaičiuojamas ir mokestis už studijas.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2016-05-04 18:06, atnaujinta 2017-05-26 15:02

VTEK sudomino S.Bartkaus sau pasiskirti tūkstantiniai priedai ir išmokos, kelionių į namus Raseinių rajono savivaldybei priklausančios įmonės automobiliu, sprendimai pamaloninti aukštas pareigas bendrovėje užimančius pavaldinius sumokant už jų vaikų studijas ir vasaros poilsio stovyklas.

Kad Savivaldybės įmonėje tarpsta išrinktųjų grupė su S.Bartkumi priešakyje, neįtarė net dauguma vietinių politikų, todėl dienraščio paskelbti faktai sukėlė didžiulę audrą. Mat paaiškėjo, kad „Raseinių šilumos tinklų“ įmonėje sukurta skatinimo sistema yra palankiausia patiems vadovams.

Skelbė melagingą informaciją

Įstatymas nurodo, kad biudžetinės įmonės privalo viešai skelbti informaciją apie darbuotojų uždarbį. Raseinių bendrovė įstatymo laikosi, informaciją skelbia, bet ji – prasilenkia su tiesa.

Nurodoma, kad 2015 m. pirmąjį ketvirtį S.Bartkui ir trim jo pavaduotojams per mėnesį mokamas vidutinis 1275 eurų atlyginimas. Tiesa, nuo šios sumos dar nuskaičiuojami ir mokesčiai.

Tačiau paaiškėjo, kad šie skaičiai – pasaka patikliesiems.

Pavyzdžiui, 2015 m. sausį ir vasarį S.Bartkui buvo pervesta po beveik 2500 eurų. Direktoriaus pavaduotojas gamybai Modestas Globys sausį buvo pamalonintas per 2400, o vasarį – beveik 2000 eurų alga.

Į laimingųjų trejetą pateko ir direktoriaus pavaduotoja finansams – vyriausioji buhalterė Daiva Staršelskienė – jai šiais mėnesiais irgi išmokėta daugiau kaip po 2200 eurų.

Vadovams – priedų lietus

Paaiškėjo, kad įmonės vadovas priedus sau ir artimiausių pavaldinių ratui skiria nuolat.

Iš pradžių „Raseinių šilumos tinklų“ direktorius pamalonindavo save ir kelis išrinktuosius 5-10 proc. priedais, o nuo 2014 m. pradžios jie padidėjo iki 15-20 proc.

Tiesa, itin dažnai buvo pasiskiriama ne po vieną, o po kelis priedus. Pavyzdžiui, 2015 m. vasario 2-ąją S.Bartkaus pasirašytais įsakymais būrelis laimingųjų buvo pamalonintas net tris kartus.

Įmonės direktorius sau pasiskyrė du priedus po 10 proc. ir vieno atlyginimo dydžio išmoką. Tokias pačias priemokas gavo ir abu pavaduotojai M.Globys ir D.Staršelskienė.

Priedus pavadino „taupymu“

S.Bartkus bandė žurnalistą įtikinėti, kad viešai pateikiama informacija apie mokamus atlyginimus yra tiksli. Jis neigė, kad ratelis išrinktųjų gauna kelis kartus didesnį atlygį.

Įvardijus mėnesius ir išmokėtas sumas, „Raseinių šilumos tinklų“ įmonės direktoriaus atmintis ūmai ėmė gerėti. S.Bartkus prisiminė, kad kaip tik tais mėnesiais neva buvo užbaigti vykdyti įmonės modernizavimo projektai, todėl buvo skatinami juos kuravę darbuotojai.

„Įmonės valdyba buvo pritarusi, kad projektus prižiūrėtų ne pasamdyti, o savi darbuotojai. Mes paskaičiavome, kad tai – gerokai pigiau. Tad mokėdami priedus mes ne išlaidovame, o taupėme“, – sakė S.Bartkus.

Gynėsi valdybos sprendimu

Įmonės vadovas pažymėjo, kad „Raseinių šilumos tinklų“ įmonės sudarytos darbo grupės nariams priedų buvo išmokama tiek, kiek vykdoma projektų.

S.Bartkus pažymėjo, kad atlyginimo dydžio išmokos buvo skiriamas tik užbaigus kurį nors projektą: „Tai yra normali praktika“.

Įmonės vadovas neįžvelgė nieko blogo, kad priedus pasiskirdavo ir sau. Neva tai leidžia daryti bendrovės valdybos sprendimas.

Normalia praktika S.Bartkus pavadino ir sprendimą 2014 m. gruodį skirti atlyginimo dydžio pašalpą pavaduotojui M.Globiui: „Kolektyvinėje sutartyje numatyta padėti daugiavaikėms šeimoms. O M.Globys augina tris nepilnamečius vaikus“.

Įmonė skęsta nuostoliuose

Pernai bendrovė „Raseinių šilumos tinklai“ patyrė daugiau kaip 0,4 mln. eurų nuostolių.

Vien darbo užmokesčiui įmonė išleido beveik 0,62 mln. eurų. Atlyginimams skirta suma per metus išaugo beveik 37 tūkstančiais eurų.

Pasak S.Bartkaus, atlyginimų mokos fondas augo ne dėl priemokų ir priedų vadovams, o dėl Lietuvoje didėjusio minimalaus atlyginimo: „Nedidelėse katilinėse darbuotojai gauna minimumą. O tokių darbuotojų yra 23“.

Sumokėjo net už studijas

Negana to, paaiškėjo, kad tūkstantines algas išsimokantiems įmonės vadovams yra sukurta „socialiai atsakinga“ rėmimo programa. Ja, žinoma, naudojasi tik jie patys, o taip elgtis pasiūlo įmonės profesinė sąjunga.

Bendrovė moka už vieno studento mokslą Kauno technologijos universitete. Šis laimingasis – bendrovės direktoriaus pavaduotojos finansams – vyriausiosios buhalterė D.Staršelskienės sūnus Marius.

Nuostoliuose skęstanti įmonė už šio jaunuolio studijų pusmetį pernai sumokėjo 1216,71 euro.

„Jis – mūsų darbuotojas. Įdarbinome M.Staršelskį, kai baigė kolegiją, o dabar auginame savą specialistą, nes tokia mūsų socialinė politika“, – sakė įmonės vadovas.

Paklaustas, kiek dar specialistų gauna tokią paramą, S.Bartkus pripažino, kad M.Staršelskis – vienintelis. Į šilumos kainą – ir vaikų poilsis

„Raseinių šilumos tinklų“ įmonė pernai sumokėjo už trijų vaikų poilsį.

Tarp laimingųjų pateko direktoriaus pavaduotojo gamybai Modesto Globio du vaikai. Už jų poilsį stovykloje „Pašėlusi vasara“ įmonė pernai gegužę pervedė 363 eurus.

Pasak S.Bartkaus, už jo pavaduotojo atžalų poilsį sumokėta, nes ši šeima augina tris nepilnamečius vaikus.

„Esame pasirašę sutartį su profesinę sąjunga remti daugiavaikes šeimas, – sakė įmonės direktorius. – Anksčiau tokių šeimų buvo daugiau, o dabar šį kriterijų atitiko tik M.Globys“.

Tą patį mėnesį šilumos tiekėjas pervedė 171 eurą bendrovei „Zigzag Travel“, organizavusiai vaikų poilsio stovyklą „Mes būsime kariai“.

„Šią mergaitę globoja D.Staršelskienė. Mes skyrėme paramą, nes esame įsipareigoję būti socialiai atsakinga įmonė“, – sakė S.Bartkus, pareiškęs, kad daugiau bendrovės darbuotojų vaikų neatitiko kriterijų paramai gauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.