Virvę Eligijui Masiuliui muilino ir šalies prezidentės ranka?

Nejaugi virvę Liberalų sąjūdžiui ir jo vedliui Eligijui Masiuliui muilino ir prezidentės ranka? Tokie įtarimai vis labiau stiprėja galimos korupcijos skandalo verpetuose atsidūrusių liberalų gretose.

Europarlamentaras A.Guoga (kairėje) perėmė liberalų vėliavą iš E.Masiulio.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Europarlamentaras A.Guoga (kairėje) perėmė liberalų vėliavą iš E.Masiulio.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Europarlamentaras A.Guoga (kairėje) perėmė liberalų vėliavą iš E.Masiulio.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Europarlamentaras A.Guoga (kairėje) perėmė liberalų vėliavą iš E.Masiulio.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

May 14, 2016, 1:34 PM, atnaujinta May 25, 2017, 3:21 PM

Iš teisėsaugai dėl galimo kyšio ėmimo įkliuvusio E.Masiulio partijos vairą vakar perėmęs jo pirmasis pavaduotojas Antanas Guoga nustebino bendražygius iš karto jiems pranešdamas, kad norėtų atnaujinti buvusio lyderio komandą.

Dar iki birželio 11-ąją šaukiamo Liberalų sąjūdžio suvažiavimo europarlamentaras užsimojo pakeisti partijos atsakingąjį sekretorių Raimondą Imbrasą.

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, bendražygius A.Guoga dar labiau nustebino pranešdamas, ką norėtų matyti R.Imbraso vietoje, – skirti prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausiąjį patarėją Renaldą Vaisbrodą, šiuo metu vadovaujantį Užsienio politikos grupei.

Laikinojo partijos vadovo noras perstumdyti kėdes dar labiau sustiprino kai kurių liberalų įtarimus, kad apie Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) planuojamus žygius buvo informuojama ir Prezidentūra.

Manoma, kad atsivesdamas į partiją prezidentės žmogų A.Guoga tikisi D.Grybauskaitės palaikymo. Kita priežastis – padedamas apie atliekamą tyrimą galimai informuoto šalies patarėjo europarlamentaras galbūt siekia išvalyti sau kelią į partijos pirmininko postą.

Pažadėjo konkurenciją

Vis dėlto neoficialiai kalbinami liberalai vakar „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad didelio palaikymo partijoje neturinčiam A.Guogai įgyvendinti savo planus nebus lengva.

Antai vakarykščiame valdybos posėdyje Eugenijus Gentvilas esą pažadėjo asmeniškai pasirūpinti, kad būsimajame suvažiavime A.Guoga turėtų bent vieną konkurentą, – juo gali tapti arba jis pats, arba Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Vakar A.Guoga esą elgėsi kaip lošėjas. Prieš valdybos posėdį, kuriame buvo patvirtintas E.Masiulio atsistatydinimas, susitikęs su E.Gentvilu, R.Šimašiumi ir Gintaru Steponavičiumi jis vis dar tvirtino nepretenduojąs į Liberalų sąjūdžio vadovus.

Bet kiek vėliau partijos pirmasis vicepirmininkas valdybos nariams nepaliko jokio pasirinkimo – iš karto sutiko laikinai perimti vairą, nes tai numato ir partijos įstatai.

Visų kortų neatskleidė

Bet atskleisti visų kortų A.Guoga taip pat neskubėjo. Bendražygiams taip ir liko neaišku, ar suvažiavime jis sieks tapti partijos vadovu, ar atsisakytų europarlamentaro mandato, jei būtų išrinktas vedliu, taip pat ar dalyvautų Seimo rinkimuose ir ar vis dar turima Australijos pilietybė tam nebus kliūtis.

A.Guoga tepasakęs, kad būtų nesuprastas, jeigu atsisakytų tapti laikinuoju partijos vadovu, – esą kiltų įtarimų, jog ir jis gali būti kaip nors susijęs su korupcijos skandalu.

Panašiai politikas kalbėjo ir po valdybos posėdžio: „Aš negaliu atsisakyti, nes neturiu jokių problemų su teisėsauga, neturiu kaip atsisakyti, turiu prisiimti atsakomybę, kaip man priklauso, turiu vesti partiją iki rinkimų, nebūtinai turiu juose dalyvauti.“

Tuo pat metu A.Guoga žadėjo per tris savaites sustiprinti krizę išgyvenančią partiją – privilioti naujų žmonių ir surengti suvažiavimą, kuriame galėtų dalyvauti keli tūkstančiai liberalų ir išsirinkti naująjį lyderį.

Užkulisiuose liberalai šaipėsi, kad tokiu būdu lyderio kėdės siekiantis A.Guoga tikisi sustiprinti savo pozicijas, bet net nenutuokia, jog partijos naujokai negalėtų tapti delegatais ir dalyvauti balsuojant.

Nujautė rezgamą sąmokslą

„Lietuvos ryto“ šaltinių liberalų gretose teigimu, E.Masiulis kai kuriems bendražygiams prasitarė jau ir anksčiau įtaręs, kad jam už nugaros rezgamas sąmokslas, kuris galbūt driekiasi ir į Prezidentūrą. Be to, liberalai tvirtino irgi girdėję kalbų, kad pastaruoju metu A.Guoga tuose rūmuose yra lankęsis ne kartą.

Pats E.Masiulis, pasiteisinęs tuo, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas, vakar sakė negalįs pernelyg atvirauti: „Aš labai norėčiau daug ką pasakyti ir aš pasakysiu, bet kai ateis tam tikras laikas.“

Vakar buvęs Liberalų sąjūdžio vadovas Vyriausiajai rinkimų komisijai įteikė prašymą panaikinti Seimo nario mandatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.