Ukrainos pergalė „Eurovizijoje“ – daugiau nei kirtis Rusijai

Žmonės būriais vejami į gyvulinio traukinio vagonus. Moteris prie krūtinės glaudžia verkiantį kūdikį. Netrukus mažas jo kūnelis atšals ir galvažudžiai neleis jo net palaidoti, išmes į pakelę.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

May 15, 2016, 2:22 PM, atnaujinta May 25, 2017, 12:52 PM

Kraupus filmas apie lietuvių trėmimą? Ne, šiųmetės „Eurovizijos“ nugalėtojos Džamalos dainos „1944“ vaizdo klipas. Jos prosenelė su kūdikiu ant rankų ir dar trim vaikais buvo ištremta iš Krymo 1944 metais.

Šiurpas per nugarą nubėga, kai pagalvoju, kad milijonai žmonių Europoje balsavo už dainą, kuri tiek daug pasako ir apie mūsų – lietuvių – istoriją.

Juk lygiai taip pat mūsų tauta buvo tremiama ir naikinama. Lygiai taip pat kankintojai iki šiol išsigina savo juodų darbų Lietuvos okupacijos metais.

Krymo totorės pergalė „Eurovizijoje“ – daug daugiau nei spyris Rusijai už pastarąsias kraugerystes Ukrainoje. Tai skausmo, kurį patyrė Rytų Europos šalys, kai turtingesni, protingesni ir tautiškesni jų žmonės buvo naikinami – pripažinimas.

Tai lyg Europos tautų pasakymas: „Mes jus išgirdom, supratom jūsų jausmus ir esame kartu su jumis. Ši skaudi patirtis mus vienija. Jūs nesate vieni.“

Eurovizija“ iš tiesų suvienijo žmones. Ir padarė tai pop muzikos pasauliui neįprastu būdu – per išgyventą sielvartą.

Kuri tauta per istoriją nepatyrė skaudžių smūgių? Kuri tauta nelaidojo karo aukų, neraudojo sudegusių miestų, negražiojo rankų dėl suniokotų gyvenimų? Nėra tokios tautos. Nėra žmogaus, kuris nebūtų patyręs netekties skausmo ir kančios.

„Eurovizijos“ atlikėjai prisistatydami kartojo, kad nori perteikti universalią patirtį. Jausmą, kurį būtų patyręs kiekvienas, nepriklausomai nuo rasės, religijos, kultūros.

Džamalai tai pavyko. Ji ėjo sunkesniuoju keliu – ne per (ne)laimingą meilę, (ne)pasiektą šlovę, (ne)patirtą malonumą, bet per išgyventą sielvartą – jos pačios išgyventą asmeninį autentišką sielvartą.

Tokių emocijų nenupirksi, nepasiskolinsi, nesuvaidinsi. Kaip tik todėl, mano galva, žmonėse daina rado atgarsį. Tikri jausmai, tikros patirtys yra vienintelė tikra „valiuta“.

Nežinau, ar būčiau laimingesnė, jei „Euroviziją“ būtų laimėjęs Donatas. Kaip lietuvė – greičiausiai taip. Kaip žmogus – greičiausiai ne.

Mokslų daktarė, psichologė Danutė Gailienė, tyrinėjanti Lietuvos visuomenės žaizdas, teisi, kalbėdama apie tautos patirtą traumą. Mes našlaičiai. Kuo dažniau ir kuo didesniu mastu tai bus pripažinta, tuo greičiau atsitiesime po patirtų netekčių.

Kaip tik todėl šiųmetę Džamalos pergalę „Eurovizijoje“ laikau reikšminga ne tik Ukrainai, bet ir Lietuvai bei visam sovietų okupaciją patyrusiam pasauliui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.