Lietuvos rusai seksualinių mažumų į teatrą įsileisti nenori

Lietuvos rusų bendruomenė pasipiktinusi dėl planų birželio mėnesį organizuoti seksualinių mažumų konferenciją Lietuvos rusų dramos teatre. Lietuvos rusai įsitikinę – teatras, kuris vienas iš yra rusų kultūros ir tradicijų židinių, seksualinių mažumų konferencijos vieta būti negali. Pasak jų, LGBT bendruomenės idėjos kardinaliai prieštarauja daugumos rusų principams ir vertybėms.

Lietuvos rusai renka parašus, kad LGBT konferencija nevyktų Rusų dramos teatre.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos rusai renka parašus, kad LGBT konferencija nevyktų Rusų dramos teatre.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
S. Dmitrijevas.<br>V.Balkūno nuotr.
S. Dmitrijevas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Modesta Gaučaitė

2016-05-16 23:06, atnaujinta 2017-05-25 09:58

Gėjų teatre nenori

Rusų bendruomenė taip karštai prieštarauja konferencijos Lietuvos rusų dramos teatre idėjai, kad renka parašus, kuriais tikisi pasiekti savo tikslo. Tiesa, kiek tiksliai parašų surinkta, kol kas nėra žinoma. „Šiuo metu parašų rinkimas dar vyksta ir jų jau surinkta pakankamai daug. Visi parašų rinkimo lapai dar nesurinkti, o parašai yra renkami visoje Lietuvoje. Internete peticiją pasirašė beveik 400 žmonių“, – apie renkamus parašus kalbėjo Seimo narys, parašų rinkimo akcijos iniciatorius Sergejus Dmitrijevas.

Parašų rinkimo organizatoriai sako, kad jų tikslas ne konkretus parašų skaičius. Jie siekia atkreipti teatro ir Kultūros ministerijos dėmesį į tai, kad Rusų dramos teatras yra svarbus kultūros centras Lietuvoje gyvenantiems rusakalbiams. S. Dmitrijevas sako, kad jiems nepriimtinas seksualinių mažumų propaguojamų idėjų skleidimas šioje įstaigoje.

Pasak Seimo nario S. Dmitrijevo, pati žinia, apie teatre planuojamą rengti konferenciją, Lietuvos rusams buvo netikėta. „Apie šiuos planus mes sužinojome iš žiniasklaidos. Man pradėjo skambinti žmonės ir prašyti imtis veiksmų, apsaugoti mūsų teatrą“, – pasakojo S. Dmitrijevas.

Dėl šios priežasties buvo imtasi iniciatyvos rinkti parašus, kad, pasak S. Dmitrijevo, tiek konferencijos organizatoriai, tiek teatro vadovai, tiek Lietuvos valdžia pamatytų, kad seksualinių mažumų planams prieštarauja labai daug žmonių.

„Noriu, kad mūsų siekiai būtų suprasti teisingai: mes ne prieš – šie žmonės yra laisvi reikšti savo nuomonę ir gyventi taip, kaip jiems patinka, bet manome, kad tai yra jų privataus gyvenimo dalis, kurios nedera rodyti viešai. Todėl mes kategoriškai nepritariame tam, kad savo idėjas jie propaguotų Rusų dramos teatre“, – apie iniciatyvos tikslus kalbėjo S. Dmitrijevas.

Jis sako, kad Lietuvoje liko ne tiek daug, rusams, brangių vietų. Viena tokių – Rusų dramos teatras, todėl jiems yra absoliučiai nepriimtinas gėjų konferencijos organizavimas teatre.

Nesurinkus parašų stoti neketina

Sergejus Dmitrijevas sako, kad jų pagrindinis tikslas – parodyti kiek žmonių nepritaria homoseksualų konferencijai Rusų dramos teatre. Surinktus parašus planuojama pristatyti Rusų dramos teatro ir Kultūros ministerijos vadovams. Jei konferencijos vieta nebus pakeista Lietuvos rusai planuoja rengti protesto akciją bei imtis kitų veiksmų.

„Protesto akcijai ir kitiems veiksmams mus įgalioja peticiją pasirašę žmonės“, – sako Seimo narys.

Nemato tikslo komentuoti

Paklausus ką apie šią parašų rinkimo akciją mano Rusų dramos teatras, jų atstovė atsakė, kad jie dabar ruošiasi dviem didelėms premjeroms, tad į politinius klausimus kištis nenori.

Nacionalinė LGBT teisių organizacija taip pat teigia, kad komentuoti šios situacijos nėra linkę. „Ši situacija yra būtent tam konstruojama, kad būtų sukurtas viešumas ir kad visuomenei būtų skleidžiama neigiama žinutė. Mes nemanome, kad į tai reiktų kaip nors reaguoti. Mes manome, kad kol Kultūros ministerija ir paties Rusų dramos teatro vadovybė su šituo renginiu problemos neturi ir su mumis labai konstruktyviai bendradarbiauja, nėra ką daugiau ir pasakyti“, – kalbėjo Nacionalinės LGBT teisių organizacijos atstovas.

„Baltic pride 2016“

Šiais metais LGBT benruomenė ir vėl žygiuos Vilniaus Gedimino prospektu. Birželio 13-19 dienomis vyksiančio „Baltic Pride“ festivalio metu numatomos ne tik eitynės, bet ir nemažai kultūrinių, bendruomeninių bei socialinių renginių.

Vienas ryškiausių seksualinių mažumų šventės akcentų – bene ryškiausia žvaigždė per „Eurovizijos“ istoriją – 1998 metais šį konkursą laimėjusi Dana International. 44-erių atlikėja Dana International, kuri gimė vyru, taps pagrindine birželio 18-ąją sostinės menų fabrike „Loftas“ vyksiančio koncerto žvaigžde.

Atlikėja Dana Inernational gimė berniuku, pavadintu Yaron Cohen. Būdamas 13-os metų Yaron prisipažino, kad nors ir gimė vyriškos lyties, viduje jis jaučiasi esanti moteris. Būdamas 21-erių, jau žinomas kaip dainininkas, jis Didžiojoje Britanijoje buvo operuotas ir teisiškai pasikeitė lytį ir vardą – tapo Sharon Cohen ir pasirinko sceninį pseudonimą Dana International.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.