Liberalų koziris prieš lošėją – ir čirvų dama

Liberalų sąjūdžio vairą iš Eligijaus Masiulio perėmęs Antanas Guoga į korupcijos skandale murdomos partijos vadovo postą veržiasi lyg viesulas – jo užmojai verčia gūžčioti net bendražygius. Bet ir jie turi kozirių.

Vilniaus meras R.Šimašius dar nepasakė, ar bandys perimti partijos vairą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus meras R.Šimašius dar nepasakė, ar bandys perimti partijos vairą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Europarlamentaras A.Guoga tapo itin aktyvus, bet atskleidė ne visus planus.<br>T.Bauro nuotr.
Europarlamentaras A.Guoga tapo itin aktyvus, bet atskleidė ne visus planus.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo narys E.Gentvilas – vienas pretendentų vadovauti Liberalų sąjūdžiui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo narys E.Gentvilas – vienas pretendentų vadovauti Liberalų sąjūdžiui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

May 17, 2016, 10:23 AM, atnaujinta May 25, 2017, 9:06 AM

Laikinuoju partijos pirmininku tapęs ir po trumpo poilsio Ispanijoje į Vilnių sugrįžęs A.Guoga paskelbė ne tik atšaukiantis planus pirkti namus viename šios šalies kurortų.

Milijonierius europarlamentaras vakar rytą pranešė nusprendęs iš viso atsisakyti Lietuvoje turimo verslo: „Pastarųjų dienų įvykiai paskatino mane imtis to, kam jau kuris laikas ruošiausi.“

Dalį gautų lėšų politikas žadėjo skirti Vilniaus universiteto studentų investiciniam fondui, taip pat pastatyti bažnyčią. Kas joje melsis ir kur ji iškils, buvęs lošėjas kol kas neatskleidžia.

Kai kurie įtakingi Liberalų sąjūdžio senbuviai prisipažino net neatskiriantys, kada A.Guoga pokštauja, kada kalba rimtai.

Siuntė prieštaringas žinias

Iš pradžių A.Guoga pasiūlė perfiltruoti Liberalų sąjūdžio valdybos narius – norintiems toliau eiti šias pareigas europarlamentarams pasitikrinti melo detektoriumi, ar jie neturi sąsajų su koncernu „MG Baltic“, dėl kurio įkliuvo E.Masiulis.

Bet vakar europarlamentaras pridūrė, jog melo detektoriumi turėtų būti patikrinti visų šalies partijų pirmininkai.

A.Guoga blaškėsi ir kalbėdamas apie siūlymą patikrinti partiją. Anksčiau jis kalbėjo apie finansinį ir veiklos auditą, o vakar užsiminė apie ketinimus atlikti antikorupcinį vertinimą.

„Prasidės tyrimas tų asmenų, kurie galimai turėjo įtakos šioje situacijoje“, – ryžtingai, bet miglotai kalbėjo laikinasis liberalų vedlys, jau esą susitikęs su tokį tyrimą galinčios atlikti bendrovės atstovais.

Turtuolio našta – per sunki?

Ar A.Guogai pavyks išsklaidyti virš liberalų pakibusius korupcinius debesis? Ar jo tikslas – laimėti birželio 11-ąją planuojamus partijos pirmininko rinkimus? Ar pažerti pažadai neišgaruos, jei milijonieriui nepavyks jų laimėti?

– Kaip ketinate nustatyti, kurie partijos nariai galimai korumpuoti ar pažeidžiami? – „Lietuvos rytas“ vakar paklausė A.Guogos.

– Yra visokių būdų. Pradėsime tai daryti nuo pirmininko (rodo į save. – Red.).

Kad ir man pačiam būtų viskas aišku, ir visuomenei, atliksiu poligrafo tyrimą.

Šiandien yra du klausimai, į kuriuos reikia atsakyti visiems politikams: ar esi gyvenime už politinę veiklą paėmęs kyšį ir ar esi gavęs nelegalios finansinės paramos iš „MG Baltic“ grupės?

Manau, visi partijų pirmininkai ar sąrašų lyderiai gali atsakyti į tokius klausimus ir išsklaidyti visuomenei kylančias abejones.

– Kodėl siūlote tikrintis visiems partijų vadovams, nors įtarimai dėl galimo kyšio prislėgė tik liberalus ir buvusį jų lyderį?

– O kodėl gi ne? Tai išsklaidytų labai daug abejonių. Aš pirmasis pasitikrinsiu melo detektoriumi.

– Kaip į jūsų pasiūlymą tikrintis reagavo partijos bendražygiai? Ar jiems tai priimtina?

– Labai teigiamai. Šimtai žmonių džiaugiasi tokiu ėjimu, kuris yra savotiška naujovė politikoje.

Tai galėtų paskatinti žmones vėl pradėti pasitikėti politikais. Ir nereikia sureikšminti tyrimo rezultato. Pats faktas, kad žmogus sutinka pasitikrinti melo detektoriumi, jau būtų iškalbingas.

– Ar papildomą auditą irgi siūlysite atlikti kitoms partijoms?

– Tikrai ne. Kalbu apie Liberalų sąjūdį. Norėtume įvertinti, ar mūsų antikorupcinės priemonės yra pakankamos.

Ketiname samdyti tarptautinę kompaniją, kurios žmonės yra dirbę Skotland Jarde (Londono kriminalinė policija) – jie tikrai pajėgūs mums atsakyti, ar esame viską padarę pagal tarptautinius standartus ir galima mumis pasitikėti.

– Paskelbėte, kad atsisakote Lietuvoje turimo verslo.

Kodėl tai darote?

– Dėl to, kad yra daug kalbų, jog esu turtingas, prisirišęs prie turto. Bet vienintelė priežastis, kodėl ėjau į politiką, – norėjau kažką pakeisti gyvenime. Turtas manęs nemotyvuoja.

Man nesunku atsisakyti 20 mln. eurų dėl Lietuvos – neturėsiu čia įmonių ir jausiuosi laisvas, o žmonės tegul tai supranta kaip nori.

– Bet turimo verslo Australijoje neatsisakysite?

– Pasilieku gerą verslą šioje šalyje. Ten turiu paskolų ir draudimo bendrovę. Juk reikia už ką nors gyventi, išauginti vaikus.

O lietuviškų įmonių akcijos jau perleidžiamos mano paramos ir labdaros fondui.

Mes už gautus pinigus padarysime labai prasmingų dalykų.

Jei neatsisakyčiau verslo, gali žmonėms kilti klausimų, ar partijos pirmininkas nesiekia kokios nors naudos sau.

Kai nieko neturi – ramu.

– Kokios bažnyčios statybą ketinate finansuoti?

– Tai susiję su mano asmeniniu draugu (viešai A.Guoga giriasi pažintimi su kunigu Ričardu Doveika. – Red.).

Tai nebus vien tik bažnyčia, bet ir bendruomenės centras.

– Gal galite atskleisti, kokio dydžio yra jūsų turimas turtas Lietuvoje ir Australijoje?

– Apie 20 mln. eurų Lietuvoje ir maždaug 10 mln. eurų Australijoje. Bet turto vertė patikrinama jį parduodant.

Taigi bus matyti. Visos iš parduotų įmonių gautos pajamos liks prieš trejus metus mano įkurtame fonde, galbūt jis kai kurias akcijas valdys toliau. Bet būsime absoliučiai atviri.

Be to, paremti universitetą ir bažnyčios statybas jau planavau seniai, tai nieko nauja.

– Ar šie jūsų planai nepasikeis, jeigu nepavyks tapti partijos pirmininku?

– Nepasikeis, nes tai darome jau šiandien. Jei nebūsiu išrinktas, būsiu puikus Europos Parlamento narys ir gyvensiu su lengva širdimi, nes nereikės nešti visos to turto naštos.

Jei nelaimėsiu pirmininko rinkimų, turėsiu daugiau laiko šeimai ir vis tiek būsiu laimingas.

Geri lošėjai neišsiduoda

Į Liberalų sąjūdžio vadovus irgi pretenduojantis Seimo narys Eugenijus Gentvilas europarlamentaro užmojus trauktis iš verslo vertina atsargiai, o kalbas apie tikrinimą melo detektoriumi laiko pokštu.

Anot E.Gentvilo, laikinasis partijos vadovas siunčia politiškai neteisingas žinutes – esą jos rinkėjams gali sukelti abejonių, kad pas liberalus yra chaosas su finansais, su žmonėmis irgi kažkas neaišku, jeigu jau reikia net melo detektoriaus.

Suabejojus, jog neatrodo, kad A.Guoga pokštautų, Seimo narys atsakė: „Geriausi pokštininkai patys nesijuokia, o geriausi lošėjai atrodo vienaip, bet elgiasi kitaip.“

E.Gentvilas tvirtino, kad partijoje kasmet buvo atliekamas išorinis auditas, o finansinę būklę vertinusios Vyriausiosios rinkimų komisijos parinktos bendrovės priekaištų neturėjo.

„Be to, mano žiniomis, įtarimai E.Masiuliui nėra susiję su partija ir man keista, kad A.Guoga nesilaiko iš anksto aptartos taktikos. Jis greitų sprendimų žmogus, impulsyvus, nestokoja idėjų, bet turėtų tartis.

A.Guoga pasirinko kiek netinkamą taktiką nukreipti abejones nuo partijos.

Yra pavojus, kad tokiais veiksmais jis gali ją suskaldyti ir dar labiau pakenkti. Juk šiandien Antanas kalba viena, o aš – kita, ir tai yra blogai.

Beje, A.Guoga neturėtų tikėtis, kad visi partijoje sėdės sudėję rankas ir paklusniai linksės galva, nes taip pasakė vadas“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo E.Gentvilas.

Sulaukė prezidentės skambučio

Būsimajame liberalų suvažiavime A.Guogai dėl vadovo posto iššūkį gali mesti Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Vakar jis pripažino praėjusią savaitę sulaukęs prezidentės Dalios Grybauskaitės skambučio.

Politikos užkulisiuose pusiau juokais tai buvo įvertinta kaip R.Ši- mašiaus koziris – čirvų dama, jei jam tektų pakovoti su kortų lošėju A.Guoga.

Prezidentė sostinės vadovui paskambino po to, kai E.Masiuliui buvo mestas šešėlis dėl kyšio.

Anot R.Šimašiaus, nors jis jaučia D.Grybauskaitės palaikymą kaip meras, tiesioginio jos raginimo kelti savo kandidatūrą partijos partijos rinkimuose esą neišgirdo, juolab kad ir jis pat dar neapsisprendė, ar pretenduos į vedlius.

Tuo metu A.Guogos užmojus meras įvertino nevienareikšmiškai: „Mes visi galvojame, kaip nusikratyti mums mesto korupcijos šešėlio.

Neabejoju, kad reikia atlikti kažkokį auditą. Bet kai kurie jo siūlymai – su cirko elementais.

Kita vertus, nematau, kuo blogai yra turėti turto Lietuvoje. Kaip tik reikia investuoti čia.“

Vienas – prokuratūroje, kitas – už grotų

* Kyšio ėmimu įtariamas buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas, Seimo narys E.Masiulis vakar su advokatu buvo atvykęs į Generalinę prokuratūrą. Čia jis buvo apklaustas.

* Parlamentarui, kurio mandatą jo paties prašymu turėtų rytoj panaikinti Vyriausioji rinkimų komisija, kol kas yra suteiktas specialiojo liudytojo statusas.

* Specialiųjų tyrimų tarnyba tiria įtarimus, kad verslo koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas R.Kurlianskis politikui perdavė 106 tūkst. eurų kyšį. Pinigai esą buvo rasti E.Masiulio namuose.

* Papirkimu ir prekyba poveikiu įtariamas R.Kurlianskis buvo sulaikytas praėjusį ketvirtadienį, o penktadienį teismo sprendimu suimtas 20 dienų.

* R.Kurlianskio advokatas R.Mikliušas vakar sakė, kad jau pateiktas prašymas panaikinti jo ginamojo suėmimą ir skirti kitas kardomąsias priemones.

* „MG Baltic“ vadovas D.Mockus vakar teigė, kad R.Kurlianskis kol kas nėra nušalinamas nuo pareigų, nesikeičia jo statusas koncerne, jis lieka kelias televizijas valdančios žiniasklaidos grupės „Laisvas ir nepriklausomas kanalas“ bei naujienų portalą alfa.lt valdančios „Alfa Media“ valdybų pirmininku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.