Visi spėlioja: kokios buvo Antano Guogos užmačios?

Liberalų sąjūdžio krizė tęsiasi. Šaltiniai teigia, kad kyšio skandalo centre atsidūrusio Eligijaus Masiulio namuose rasti teisėsaugos pareigūnų pažymėti pinigai. Antradienį, didelių politinių ambicijų turėjęs, laikinai partijos pirmininko pareigas einantis Antanas Guoga pareiškė pasitraukiantis iš partijos.

Liberalų partijoje A.Guoga tapo persona non grata.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Liberalų partijoje A.Guoga tapo persona non grata.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė

May 17, 2016, 6:53 PM, atnaujinta May 25, 2017, 6:57 AM

Taip pat paaiškėjo, kad naujuoju partijos pirmininku bus siūlomas Vilniaus meras Remigijus Šimašius, o sąrašą į rinkimus ves vicepirmininkas Eugenijus Gentvilas.

Apie visa tai „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ su žurnaliste Daiva Žeimyte kalbėjosi Liberalų sąjūdžio vicepirmininkas Eugenijus Gentvilas, partijos valdybos narė Julija Mackevič bei Tėvynės Sąjungos-Krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Galimybės laimėti buvo menkos 

E.Gentvilas pasakojo, kad po penktadienio posėdžio su A.Guoga susitikęs nebuvo, todėl negalėjo nuspėti, kaip elgsis iš Australijos į Europą grįžęs verslininkas.

„Šį rytą norėjau pasikalbėti, kad baigtųsi skirtingas kalbėjimas į išorę ir susitarti dėl bendro kalbėjimo. A.Guogos pasitraukimas iš partijos, mano nuomone, yra arba anksto suplanuotas dalykas, arba reakcija į audras partijoje ir žmonių nuotaikas.

Mes traktavome šitaip: ar aš būčiau kandidatavęs prieš A. Guogą partijos suvažiavime, būčiau laimėjęs, ar R. Šimašius kandidatuotų – taip pat būtų laimėjęs. Likimas galėjo būti tas pats. Po tokių apjuodinimų partijai, partijoje jis tapo persona non grata. Jo, kaip europarlamentaro, padėjėjai man šiandien skambino ir sakė, kad išeina iš padėjėjų, atsisako atlyginimų. Kitaip sakant, pašiurpino net savo darbuotojus, kuriems moka atlyginimą“, – dėstė E.Gentvilas.

Politikas pastebi, kad televizijos eteris, žiniasklaida yra galimybė, bet yra ir pavojaus zona: „A. Guoga pastarąsias 3-4 dienas brangino galimybę išlįsti į eterį, bet neįvertino, kad tai yra pavojaus zona. Vietoje galimybių jis prisidirbo pavojingų dalykų, kurie yra pavojingi ir ateičiai. Savęs pavadinimas politiniu lavonu yra tam tikras savikritiškas situacijos įvertinimas. Ar už viso to yra ir sąmokslo dalykų? Turbūt yra. Aukšto lygio žaidėjas, lošėjas negali nevertinti galimų ateities dalykų, jam atsiveriančių galimybių“. Liberalai spėlioja, kokios yra A.Guogos kalbų ir veiksmų priežastys. Galbūt jis susikuria galimybę ateityje kurti politinį judėjimą – galvoja apie Lietuvos prezidento rinkimus?

„A.Guoga kažkada norėjo tapti Kauno meru, po to gailėjosi, kad nekandidatavo į Vilniaus merus. Žmogus turi ambicijų, netikiu, kad jas prarado šiandien“. – sakė E.Gentvilas.

Kas bus su Europos Parlamento nario mandatu?

Patys liberalai dar nežino, ar A.Guoga tikrai atsisakė Europos Parlamento nario mandato. „Jeigu atsisakytų, neplanuoju imti to mandato. Tai nebuvo mano preferencija. 2009 m. iš viso nedalyvavau rinkimuose, 2014 m. dalyvavau simboliškai, Klaipėdoje buvo pakabinta 50 nuotraukų, daugiau niekur nebuvo. Jei būčiau norėjęs, jau 2014 m. būčiau tapęs. Mano prioritetas yra atgaivinti liberalių rinkėjų pasitikėjimą mumis, kaip liberalais.

Antra, tai, kas įvyko su E. Masiuliu, apskritai yra grėsmė politinei sistemai, kuria naudojasi A. Guoga“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Partijos valdybos narė Julija Mackevič pirmoji „Facebook“ paskelbė, kad reiktų išmesti A. Guogą iš Liberalų sąjūdžio. Kodėl?

„Mačiau, kas vyko per paskutines dienas. Be to, kad esu valdybos narė, esu Alytaus koordinacinės tarybos pirmininkė. Man skambino skyriai ir prašė kažką daryti. Mūsų įstatuose aiškiai nurodyta, kad, jei žmogus veikia prieš partiją ar ją diskredituoja, jis gali būti pašalintas iš partijos narių. Aš nusprendžiau, kad žmonės laukia sprendimų. Ar argumentas nėra tai, kad žmogus mus pavadino mafija? Mūsų yra daugiau negu 8 tūkstančių. Aš išvažiavau iš namų, savo šeimą palikau Šalčininkuose tam, kad dirbčiau dėl liberalų idėjų Lietuvai. Žmonės mumis tiki“, – apie savo sprendimus kalbėjo politikė.

J.Mackevič ironozuoja: „A.Guoga labai mėgsta žaisti pokerį. Šį kartą jis žaidė „Durnių“ ir pergudravo pats save. Jis ėjo su perspektyva. Pasakysiu tik vieną skaičių – 2019“.

Pakenkė partijai

Įsiaudrinęs A.Guoga pažėrė rimtų kaltinimų ne tik partijos bendražygiams, bet ir „Lietuvos ryto“ grupės vadovybei.

Daiva Žeimytė pastebėjo: „Per interviu 15min.lt, A.Guoga metė kaltinimą „Lietuvos ryto“ vyriausiajam redaktoriui Gedvydui Vainauskui, jį viešai apkaltino reketu. Taip pat paminėjo, kad neva G. Vainausko padėjėja Nijolė laksto, apie žmones renka informaciją ir vyksta kažkokie keisti procesai“.

Žurnalistė paskambino „Lietuvos ryto“ pardavimų vadovei Nijolei Steiblienei ir paklausė, kaip ji vertina A. Guogos pasisakymus. „Kokie A. Guogos ir „Lietuvos ryto“ santykiai, kodėl jis galėjo taip pasakyti?“, – pasiteiravo laidos vedėja.

„Nelabai suprantu, nes pokerio nežaidžiu ir blefuoti nemoku. Mano, kaip „Lietuvos ryto“ pardavimų skyriaus vadovės santykis buvo toks – A. Guogai, perkant reklamą, ją parduoti. Tiesioginio mano santykio su A.Guoga 2015-2016 m. išraiška yra nedidelė. Jis pirko reklamą kaip Europos Parlamento narys per savo frakciją. Dažnai matydavau A.Guogą mūsų redakcijos kavinėje, kiek suprantu, pokalbiai vykdavo apie krepšinį.

Žinote, kad A.Guoga buvo didžiulis krepšinio mylėtojas, rėmėjas, mecenatas. Yra „Lietuvos ryto“ krepšinio klubas, drįsčiau teigti, kad santykiai labiau buvo susiję su krepšiniu. Jis buvo ne vieno krepšinio klubo rėmėjas, taip pat ir mūsų rinktinės“, – pasakojo N.Steiblienė.

Apie A.Guogos pareiškimus turėjo ką pasakyti ir E.Gentvilas: „Penktadienį ir šeštadienį man kai kas atrodė pokštai, kai kas – nebrandūs pasisakymai. Pirmadienį pamačiau, kad tai yra labai aiškiai, tendencingai sudėliotas partijos vadovybės ir visos partijos kompromitavimas. Pirmadienio vakaras, antradienis – jau psichodelika. Pats žmogus nebesuvaldė savo minčių srauto“.

„Iš pradžių gelbėjome įvaizdį, po to matėme, kad reikia partiją gelbėti nuo A. Guogos. Užteko Julijos nuomonės pareiškimo ir burbulas sprogo. Partijos gelbėti nuo A. Guogos nebereikia, tačiau reikia gelbėti partijos įvaizdį“, – konstatavo Liberalų sąjūdžio vicepirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.