Aistros dėl kario mirties – ar medikai dirbo aplaidžiai?

Mirus Rukloje (Jonavos r.) tarnavusiam 21 kariui Martynui Jurkui užvirė aistros – ar kariuomenės medikai padarė viską, kad išgelbėtų jaunuolį? Kauno apylinkės prokuratūra pradėjo tyrimą dėl mirties priežasties ir aplinkybių patikslinimo, o Karių teisių gynimo centro generalinis direktorius Laimonas Jakas abejoja, ar kariuomenės atstovai nurodė teisingą M.Jurkaus gydymo pradžios laiką. Savo ruoštu kariuomenės atstovas spaudai Donatas Suchockis pareiškė, kad L.Jakas skleidžia neteisingą informaciją.

Rukloje tarnavusio M.Jurkaus mirtis pasėjo abejonių, ar medikai padarė viską, gelbėdami jį nuo meningokokinės infekcijos. Karių teisių gynimo centro vadovas L.Jakas pažėrė kritikos kariuomenės medikų atžvilgiu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rukloje tarnavusio M.Jurkaus mirtis pasėjo abejonių, ar medikai padarė viską, gelbėdami jį nuo meningokokinės infekcijos. Karių teisių gynimo centro vadovas L.Jakas pažėrė kritikos kariuomenės medikų atžvilgiu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rukloje tarnavusio M.Jurkaus mirtis pasėjo abejonių, ar medikai padarė viską, gelbėdami jį nuo meningokokinės infekcijos. Karių teisių gynimo centro vadovas L.Jakas (nuotr.) pažėrė kritikos kariuomenės medikų atžvilgiu.<br>kariuteises.lt nuotr.
Rukloje tarnavusio M.Jurkaus mirtis pasėjo abejonių, ar medikai padarė viską, gelbėdami jį nuo meningokokinės infekcijos. Karių teisių gynimo centro vadovas L.Jakas (nuotr.) pažėrė kritikos kariuomenės medikų atžvilgiu.<br>kariuteises.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-05-18 13:51, atnaujinta 2017-05-25 04:51

Kilo daug klausimų

Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko jaunesnysis eilinis M.Jurkus blogai pasijuto sekmadienį. Iš pradžių jis buvo gydomas Ruklos pirminės sveikatos priežiūros centre, paskui pervežtas į Jonavos ligoninę, o iš šios gydymo įstaigos – į Kauno infekcinę ligoninę. Kario širdis sustojo pirmadienio rytą – įtariama, kad jį pražudė žaibinės formos meningokokinė infekcija.

„Antradienio vakarą su manimi susisiekė mirusio kario močiutė. Ji papasakojo, kad karys sekmadienį, apie pusę vienuoliktos ryto, skambino savo motinai. Pasirodo, jau 10 val. jis buvo Ruklos medicinos punkte, ten iš venos tyrimams paimtas jo kraujas. Kariuomenės majoras kalbėjo netiesą, kad jaunuolis dėl sveikatos būklės kreipėsi 15 val.“, – portalui lrytas.lt pasakojo Karių teisių gynimo centro vadovas.

L.Jako žiniomis, Jonavos ligoninėje užfiksuota, kad karys buvo atvežtas į šią gydymo įstaigą 19 val. 52 min.

Tuo tarpu kiti kariai SMS žinutėmis ir elektroniniais laiškais esą pranešė L.Jakui, kad M.Jurkus į Jonavos ligoninę iš Ruklos buvo išvežtas apie 21–22 valandą.

„Ligoninės Priėmimo skubiosios pagalbos skyriaus pacientų apžiūros ir gydymo lape nurodyta, kad konsultacija pradėta 22 val., o baigta – 22 val. 7 min.“, – tvirtino Karių gynimo centro generalinis direktorius.

„Kartu su Martynu palatoje Ruklos medicinos punkte gulėję kariai sekmadienį, apie 21-22 val. pasakė slaugėms, jog jis labai blogai jaučiasi. Medicinos slaugės atėjo į palatą, liepė jam pagulėti ir išėjo. Grįžo po valandos ir paprašė palatos draugų padėti jį nunešti iki mašinos“, – tokias žinias iš kareivių tvirtino gavęs L.Jakas. Jam nesuvokiama, kaip M.Jurkus galėjo atvykti į ligoninę prieš 20 valandą, jei jis išvežtas buvo apie pusę dešimtos.

Anot Kauno apygardos prokuratūros atstovės spaudai Erikos Bogusevičiūtės, artimiausiu metu ketinama apklausti Rukloje tarnaujančius karius ir jų vadovybę, aiškinantis M.Jurkaus mirties aplinkybes.

„Sprendžiant iš surinktos informacijos, Martynas nuo sekmadienio ryto lankėsi Ruklos medicinos punkte. Kodėl buvo delsiama beveik 12 valandų vežti jį į ligoninę, jei jo būklė blogėjo? Ar toks delsimas nenulėmė tragedijos?“ – stebėjosi L.Jakas.

Kariuomenės vado D.Suchockio tvirtinimu, L.Jakas pateikė neteisingas žinias: „Man labai gaila, kad jis naudojasi psichologine situacija ir šitaip terorizuoja mirusio vaikino tėvus, galbūt bandydamas juos patraukti į teisminį procesą. Tai, ką jis kalba – visiškas melas.“  

Anot D.Suchockio, informacija apie visus M.Jurkaus gydymo ir tyrimo laikus greitu laiku bus surinkta ir paviešinta.

„L.Jakas mini, kad du kariai atvedė Martyną, bet tai painiojama su kito kario atveju“, – aiškino D.Suchockis.

Karių teisių gynimo centro vadovo tvirtinimu, kariuomenėje tarnaujantys jaunuoliai nuolat skundžiasi Karo medikų darbo kokybe, nesiskaitymu ir abejingumu. Apie tai informuota Krašto apsaugos ministerija, kai kurie padalinių vadai, bet situacija negerėja.

„Ne aš susiradau mirusio kario artimuosius. Antradienio naktį apie tragediją man pranešė Martyno močiutė, kuri paprašė pagalbos“, – tvirtino L.Jakas.

Kario mirties priežastis nustatyta „Kauno klinikinė ligoninė nustatė gegužės 16 d. mirusio nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kario mirties priežastį ir ją pranešė kario artimiesiems ir atsakingoms tarnyboms. Vadovaujantis Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymu, mirties priežastį skelbti galima tik gavus raštišką tėvų sutikimą. Toks sutikimas nebuvo gautas, todėl mirties diagnozė viešai neskelbiama. Vadovaujantis Kauno klinikinės ligoninės, Vilniaus universitetinės ligoninės Santariškių klinikų filialo Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninės ir Užkrečiamų ligų ir AIDS centro ekspertų rekomendacijomis, jau išduota profilaktinė antibiotinių preparatų dozė nustatytiems su mirusiu kariu kontaktavusiems asmenims. Dešimt parų bus vykdomas šių asmenų stebėjimas, bus dažniau valomos ir vėdinamos patalpos. Įtarimų, kad Ruklos įguloje būtų panašių susirgimų, nėra. Taip pat VšĮ Kauno klinikinės ligoninės ir Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Kauno skyriaus užkrečiamųjų ligų valdymo specialistai pateiks rekomendacijas Ruklos įguloje tarnaujantiems kariams, kaip apsisaugoti nuo infekcinių susirgimų, taip pat paaiškins, kaip plinta pavojingos ir retos ligos, kalbės apie užkrečiamųjų ligų epidemiologiją Lietuvoje, užsikrėtimo galimybes, prevencines priemones, vakcinacijos svarbos klausimais“, – teigiama trečiadienį išplatintame Krašto apsaugos ministerijos pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl Kaukazo šalims nesiseka atsikratyti V. Putino?