Liberalai apsivalė nuo didžiojo partijos valytojo

Liberalų sąjūdžio vairą tik kelias dienas laikinai palaikęs Antanas Guoga sužaidė trumpą politinio pokerio partiją ir pripažino, kad tapo politiniu lavonu.

Liberalus telks Seimo narys E.Gentvilas (kairėje) ir Vilniaus meras R.Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
Liberalus telks Seimo narys E.Gentvilas (kairėje) ir Vilniaus meras R.Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

May 18, 2016, 7:26 AM, atnaujinta May 25, 2017, 6:21 AM

Apie sprendimą trauktis iš Liberalų sąjūdžio A.Guoga vakar pranešė tuo metu, kai sostinės Europos aikštėje susirinkęs partijos elitas įvardijo būsimus naujus savo vedlius.

Korupcijos skandalo purtomi ir ant skilimo ribos atsidūrę liberalai naujuoju partijos vadovu įsivaizduoja Vilniaus merą Remigijų Šimašių.

Bet jis Seimo rinkimuose nedalyvaus, tad čia liberalų vėliavnešys būtų parlamentaras Eugenijus Gentvilas.

Tai turėtų būti patvirtinta partijos suvažiavime birželį.

Aikštėje gausiai susirinkę liberalai džiaugsmingai sutiko žinią ir apie A.Guogos pasitraukimą – jie glėbesčiavosi, sveikino ir drąsino vieni kitus. Tačiau ar partijai pavyks išsilaižyti žaizdas?

Prisipažino buvęs naujokas

Per kelias dienas prieštaringų siūlymų pažėręs ir partijos senbuvių rūstybę užsitraukęs A.Guoga nutarė nelaukti, kol Liberalų sąjūdžio valdyba jį pašalins iš partijos.

„Neketinu laikytis įsikibęs postų. Jei kolegos nemato galimybių dirbti kartu, nebūsiu kliūtimi jiems toliau veikti.

Labai tikėjausi, kad aktyvus bandymas nuskaidrinti partiją sulauks palaikymo.

Deja, man – politikui naujokui – nėra lengva žaisti šiuos politinius žaidimus.

Mano aktyvūs žingsniai galėjo būti daug kam netikėti, gal net šokiruojantys, kai kam gal pasirodė įžeidžiantys.

Dėl to apgailestauju, neturėjau tokių intencijų.

Tačiau manau, kad šioje kritinėje situacijoje būtina imtis nestandartinių sprendimų.

Akivaizdu, kad partijai toks mano požiūris nėra priimtinas, todėl manau, kad šiuo metu geriausias sprendimas tiek Liberalų sąjūdžiui, tiek man asmeniškai yra pasitraukti“, – dėstė buvęs laikinasis partijos vadovas.

Pasiūlė A.Guogą pašalinti

Tuo metu ir politologai, ir įtakingi liberalai įžvelgė, kad prieštaringi A.Guogos pareiškimai labiau gramzdino į korupcijos skandalą dėl Eligijaus Masiulio galbūt paimto kyšio patekusią partiją.

Neapsikentusi europarlamentaro kalbų apie būtiną apsivalymą pirmoji dūrė partijos valdybos narė Julija Mackevič: „Valymą partijoje pradėsime nuo A.Guogos!“

Šios politikės nuomone, A.Guogos veiksmai buvo nukreipti į partijos sunaikinimą, o jis pats tokiu hiperaktyvumu esą pirma laiko pradėjo 2019 metų prezidento rinkimų kampaniją.

Bandė skintis kelią alkūnėmis

Partijos vicepirmininkas Gintaras Steponavičius pripažino, kad siūlymas pašalinti A.Guogą jo nė kiek nenustebino: „Manau, kad politinis avantiūrizmas ir Liberalų sąjūdis menkai turi ką bendro.“

Tuo metu E.Gentvilas pareiškė, kad A.Guoga bandė alkūnėmis sau skintis kelią, galbūt išsikovoti didesnes erdves, galbūt ką nors pašalinant: „Bet tas žmogus suprato, kad padarė klaidų, o partija jokio sukilimo prieš jį nerengė.“

Balsuos už konservatorius

Pats A.Guoga siūlymą jį šalinti iš partijos iš pradžių pareiškė vertinantis teigiamai ir žadėjo užsičiaupti, jeigu toks sprendimas būtų priimtas.

Kartu politikas svarstė, kad galbūt netyčia jo nepašalins – tokiu atveju jis esą gautų dar didesnius įgaliojimus keisti partiją, valytis ir išvesti liberalus iš krizės.

Vis dėlto netrukus jis suskaičiavo, kad daugelis valdybos narių yra prieš jį, ir prisipažino jau esantis politinis lavonas.

Tiesa, iš europarlamentaro kalbų liko neaišku, ar jis ieškos būdų likti politikoje. Sunku pasakyti, ko vertas ir jo pažadas per Seimo rinkimus balsuoti už konservatorius.

Pareiškimai glumino visus

Nors A.Guogos žodžiai ir veiksmai siutino liberalus, R.Šimašius vakar neatsakė, ar sprendimas priimti milijonierių į partiją buvo klaida: „Per anksti daryti tokius vertinimus.

Aišku, kad A.Guogos pareiškimai nustebino ne vieną, turbūt ir jį patį. Jo kalbos nuskambėjo ne itin solidžiai.“

Tuo metu su „Lietuvos rytu“ kalbėjęs E.Gentvilas vylėsi, kad partiją užklupusios bėdos dėl A.Guogos – jau praeityje: „Iš tos situacijos gal net gali būti naudos. Per penkias dienas liberalų rinkėjai pamatė, kokių gali būti dalykų.“

Bet Seimo narys neatmetė, kad europarlamentaras savo kalbomis gali ir toliau kenkti.

Atsiprašė tų, kuriuos nuvylė

Apie planus vadovauti partijai Europos aikštėje paskelbęs R.Šimašius teigė niekada nedaręs kompromisų su sąžine ir atsiprašė rėmėjų, kuriems teko nusivilti: „Žinau, kad vienintelis mūsų ginklas šiandien yra besąlygiškas skaidrumas ir atvirumas.“

Savo ruožtu E.Gentvilas ragino palikti Liberalų sąjūdį tuos jo narius, kurie jaučia galintys turėti problemų su teisėsauga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.