N. Bilevičiaus artimieji iš švedų panoro pinigų

Už septyniolikametės Lisos Holm nužudymą iki gyvos galvos nuteisto Nerijaus Bilevičiaus žmona ir brolis reikalauja iš Švedijos solidžios piniginės kompensacijos už šios šalies kalėjime praleistas dienas.

Aivaras ir Irina Bilevičiai tikina, kad kalėjime buvo morališkai suluošinti.
Aivaras ir Irina Bilevičiai tikina, kad kalėjime buvo morališkai suluošinti.
N.Bilevičius nuteistas už L.Holm nužudymą.
N.Bilevičius nuteistas už L.Holm nužudymą.
Daugiau nuotraukų (2)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

2016-05-20 15:58, atnaujinta 2017-05-24 22:04

Bendrininkavimu nužudant ir nusikaltimo slėpimu įtarti 36 metų N.Bilevičiaus jaunesnysis brolis Aivaras ir iki gyvos galvos įkalinto lietuvio žmona Irina nusprendė, kad iš beveik prieš metus Švedijoje įvykdyto nusikaltimo laikas pasipelnyti.

Šios šalies teisėsauginingai gavo Lietuvos piliečių prašymą sumokėti jiems kompensaciją už tą laiką, kai buvo sulaikyti, ir kitus patirtus nemalonumus.

Aštuoniolika parų įkalinimo įstaigoje praleidęs 32 metų A.Bilevičius Švedijai pateikė sąskaitą, kuri yra daugiau nei du kartus didesnė už žalos atlyginimą, kuris buvo priteistas nužudytos L.Holm artimiesiems.

L.Holm tėvams ir seseriai teismas priteisė 150 tūkstančių Švedijos kronų (apie 16 tūkstančių eurų), o A.Bilevičius prašo sumokėti jam 308 tūkstančius 942 kronas (kiek daugiau nei 33 tūkstančius eurų).

Vieną Švedijos tardymo izoliatoriuje praleistą dieną A.Bilevičius įvertino net 1835 eurais.

A.Bilevičius taip pat teigia, kad jam žala buvo padaryta ne tik dėl sulaikymo ir nepagrįstų įtarimų, bet ir dėl žiniasklaidos, kuri buvo priešiškai nusiteikusi jo atžvilgiu, dėmesio.

Esą dėl neteisingų kaltinimų jis prarado žmonių pasitikėjimą, dėl to negalėjo toliau dirbti Švedijoje ir privalėjo išvykti į Lietuvą.

Kompensacijos iš Švedijos prašo ir 35 metų I.Bilevičienė. Ji buvo įtarta nusikaltimo slėpimu ir buvo sulaikyta pernai nuo birželio 13-osios iki birželio 23-iosios.

Po dešimties dienų I.Bilevičienei įtarimai buvo panaikinti, ji išvyko iš Lietuvos ir kategoriškai atsisakė atvykti į savo vyro teismą, nors ir buvo kviečiama.

I.Bilevičienės apklausa vyko nuotoliniu būdu, bet jos parodymais teismai nesivadovavo.

Moters advokatas Peteras Falckas teigia, kad I.Bilevičienė prašo jai atlyginti dėl įkalinimo, grasinimų nužudyti patirtą moralinę žalą ir padengti kelionės į Lietuvą išlaidas.

„Aš pridėjau 20 puslapių priedą, kuriame pateikti komentarai, daugiausia iš socialinio tinklo „Facebook“, kuriuose yra tiesioginiai grasinimai nužudyti.

Ji dėl šių grasinimų labai bijojo“, – sakė P.Falckas.

Iš kalėjimo neišeis

L.Holm dingo praėjusių metų birželio 7 dieną. Jos kūnas buvo rastas tiktai po penkių parų. Nustatyta, kad mergina buvo pasmaugta.

Dviejų instancijų teismai patvirtino, kad septyniolikametę nužudė N.Bilevičius, nors jis savo kaltę neigė.

Iki gyvos galvos už nužudymą nuteistas lietuvis rašė kasacinį skundą Aukščiausiajam teismui, bet teismas atsisakė jį priimti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.