Liberalams žaibas blykstelėjo gegužę – pasekmės paaiškės spalį

Visuomenės nuomonę tiriančiam centrui „Vilmorus“ nepasisekė: kas mėnesį atliekama apklausa buvo suplanuota gegužės 5–13 d., o metų skandalas, kurio epicentre atsidūrė Liberalų sąjūdis, driokstelėjo gegužės 12-ąją, kai dauguma žmonių buvo apklausti.

Ar skandalas pakirs pasitikėjimą Liberalų sąjūdžiu? Žiūrėkite apklausų duomenis.<br>T.Bauro nuotr.
Ar skandalas pakirs pasitikėjimą Liberalų sąjūdžiu? Žiūrėkite apklausų duomenis.<br>T.Bauro nuotr.
Juozas Erlickas įvertino padėtį.<br>V.Jurkūno piešinys
Juozas Erlickas įvertino padėtį.<br>V.Jurkūno piešinys
Prezidentė Dalia Grybauskaitė išlaiko pasitikėjimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė išlaiko pasitikėjimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

„Lietuvos rytas“

May 21, 2016, 8:51 AM, atnaujinta May 24, 2017, 8:57 PM

„Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys pripažino, jog jeigu apklausa būtų buvusi atlikta keliomis dienomis vėliau, rezultatai būtų buvę kitokie. Mat iki gegužės 12-osios savo atsakymus buvo pateikę keturi penktadaliai respondentų.

O būtent tą dieną pasirodė informacija apie ikiteisminį tyrimą įtariant, kad tuometis Liberalų sąjūdžio pirmininkas Seimo narys Eligijus Masiulis paėmė 106 tūkst. eurų kyšį iš vieno stambiausių šalies verslo koncernų „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio. Taip pat buvo pranešta apie kratas politiko namuose, automobilyje, darbo vietoje Seime, Liberalų būstinėje.

Vis dėlto dalis apklausos dalyvių į šias žinias spėjo sureaguoti.

Dar prieš mėnesį net 43,1 proc. žmonių E.Masiulį vertino palankiai, 21,6 proc. – nepalankiai, o dabar šie skaičiai yra atitinkamai 32,1 ir 28,7 proc. Šiek tiek smuktelėjo (paklaidos ribose) ir Liberalų sąjūdžio reitingas.

Kad ir kaip būtų, realesnis visuomenės reakcijos į skandalą mastas, matyt, paaiškės po mėnesio ar net vėliau.

Tiesa, E.Masiulis jau nebus vertinamas, nes partijos vairą iš jo perėmė Vilniaus meras Remigijus Šimašius. Jo reitingas kol kas stabiliai aukštas.

Dabartinės apklausos rezultatų su nerimu turėjo laukti ir socialdemokratai, praėjusį mėnesį praradę didelį būrį gerbėjų. Kairieji, regis, gali kiek lengviau atsikvėpti, nes jie liko partijų rikiuotės viršūnėje, o rėmėjų netgi šiek tiek (paklaidos ribose) padaugėjo.

Raumenis taip pat paaugino antroje vietoje esanti Valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

O štai „Tvarka ir teisingumas“ atsidūrė ties pavojinga 5 proc. riba. Dar keli žingsniai žemyn ir ši partija gali likti be nieko Seimo rinkimų daugiamandatėje apygardoje.

Nekaip šįsyk įvertintas ir „tvarkiečių“ lyderis europarlamentaras Rolandas Paksas. Gerokai mažiau žmonių mano, kad būtent jis geriausiai atstovauja jų interesams, be to, šis politikas surinko daugiau nepalankių ir mažiau palankių nuomonių nei prieš mėnesį.

Abiejose lentelėse įtikinamai pirmauja prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Tuo metu premjero Algirdo Butkevičiaus rezultatai nevienareikšmiški. Maždaug dešimtadalis piliečių mano, kad jis geriausiai atstovauja jų interesams, bet jau tik 41,2 proc. Vyriausybės vadovą įvertino palankiai ir 33,6 proc. – nepalankiai. Balandį šie skaičiai buvo kitokie – atitinkamai 47,1 ir 29,2 procento.

Beje, priblėso ir pas „valstiečius“ prisiglaudusio Sauliaus Skvernelio žvaigždė. Dalis gyventojų persigalvojo ir jau nebemano, kad buvęs vidaus reikalų ministras geriausiai atstovauja jų interesams.

Kol kas neturi kuo pasigirti ir pirmąkart į lenktynes dėl reitingų įtrauktas naujasis Vidaus reikalų ministerijos vadovas Tomas Žilinskas. 7,2 proc. žmonių jį vertina palankiai, 14,9 proc. – nepalankiai, o 77,9 proc. apklaustųjų tiesiog nežino, ką apie šį politiką pasakyti.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.