Į „MG Baltic“ apkasus – vis grėsmingesni šūviai

Dešimt parų už grotų jau praleidusiam ir į laisvę išeiti bandančiam verslininkui Raimondui Kurlianskiui prokuroras paruošė naują smūgį. Jam pareikšti įtarimai dėl slaptų dokumentų laikymo.

R.Kurlianskis.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
R.Kurlianskis.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Ar tai, kad R.Kurlianskio likimą sprendžia teisėju tapęs prezidentės patarėjas E.Rimšelis (nuotr.), tik sutapimas?<br>Eltos nuotr.
Ar tai, kad R.Kurlianskio likimą sprendžia teisėju tapęs prezidentės patarėjas E.Rimšelis (nuotr.), tik sutapimas?<br>Eltos nuotr.
Prokuroras J.Laucius: „R.Kurlianskis neturėjo teisės dirbti su valstybės paslaptimis“.
Prokuroras J.Laucius: „R.Kurlianskis neturėjo teisės dirbti su valstybės paslaptimis“.
Daugiau nuotraukų (3)

Milda Kuizinaitė, Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

2016-05-24 06:20, atnaujinta 2017-05-24 12:21

Buvusio Lietuvos liberalų sąjūdžio vadovo Eligijaus Masiulio ir koncerno „MG Baltic“ istorijoje daugėja intrigos.

Pirmadienio rytą paaiškėjo, kad per kratas pas „MG Baltic“ viceprezidentą R.Kurlianskį rasta dokumentų, kuriuose gali būti valstybės paslapčių.

Papildomi įtarimai dėl jų laikymo verslininkui pareikšti praėjusį penktadienį.

Teisėjas – iš Prezidentūros

Prokuroras Justas Laucius pirmadienį šią informaciją pateikė Vilniaus apygardos teismo (VAT) teisėjui Ernestui Rimšeliui, kuris nagrinėjo R.Kurlianskio skundą dėl Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimo jį laikyti suimtą 20 parų.

Ar tai, kad R.Kurlianskio likimą sprendžia šių metų pradžioje teisėju tapęs buvęs prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas E.Rimšelis, tik sutapimas? O gal Vilniaus apygardos teisme sunku rasti teisėjų, neturinčių ryšių su teisėsaugos akiratyje atsidūrusiu koncernu „MG Baltic“?

Bandydamas išvengti įtartinų sąsajų VAT pirmininkas Vytautas Zelianka staiga prisiminė, kad studijavo kartu su šio koncerno valdybos nariu teisininku Romanu Raulynaičiu ir atsisakė nagrinėti su šia įmonių grupe susijusias bylas.

Kalbama, kad juos abu bendraujančius agentai užfiksavo tada, kai jau buvo įsiplieskęs su „MG Baltic“ ir liberalais susijęs skandalas.

Žvilgsniai krypsta į vadovus

Žinia apie verslininkų turėtus slaptus dokumentus taip pat užminė mįslių.

J.Lauciaus teigimu, tai Valstybės saugumo departamento (VSD) raštai su žymomis „Slaptai“: „R.Kurlianskis neturėjo teisės dirbti su valstybės paslaptimis, todėl tokie dokumentai pas jį galbūt atsidūrė neteisėtai.“

Paaiškėjus, kad pas R.Kurlianskį buvo aptikta slaptų VSD pažymų, ne vieno politiko žvilgsniai nukrypo į kitą buvusį prezidentės patarėją Kęstutį Budrį.

VSD direktoriaus pavaduotoju jis dirba nuo praėjusių metų vasaros, o jo žmona Vaida Budrienė eina aukštas pareigas koncernui „MG Baltic“ priklausančioje bendrovėje „Mineraliniai vandenys“ – yra korporatyvinių reikalų grupės vadovė.

Kodėl prokurorai apėjo VSD?

Apie pas R.Kurlianskį rastas slaptas pažymas prokurorai kažkodėl iš karto nepranešė saugumiečiams.

Kaip buvo matyti iš VSD strateginės komunikacijos vadovės Aurelijos Katkuvienės reakcijos, verslininkui pareikšti įtarimai dėl slaptų dokumentų laikymo departamentui buvo staigmena: „Prašysime Generalinės prokuratūros pateikti informaciją, kad galėtume įvertinti situaciją ir esant reikalui atlikti vidinius tyrimus.“

Svarstoma, kad galbūt prokurorai į VSD nesikreipė specialiai.

„Keista, kad prokurorai R.Kurlianskiui pareiškė įtarimus prieš tai su VSD net neišsiaiškinę, ar rasti dokumentai yra tikri.

Manau, pirmiausia departamentas turėjo atlikti patikrinimą ir atsakyti, ar toks dokumentas iš viso buvo ir kam jis skirtas.

Tokie preliminarūs veiksmai būtų labai logiški prieš reiškiant įtarimus“, – vakar svarstė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas.

Dėl paslapčių nesijaudina

Kokie dokumentai galėjo būti rasti pas jo klientą, neatskleidė ir jo advokatas Kazys Pėdnyčia.

R.Kurlianskį gina du advokatai, todėl K.Pėdnyčia apie įtarimus, susijusius su valstybės paslaptimis, vakar rytą sužinojo tik iš žiniasklaidos.

K.Pėdnyčia „Lietuvos rytui“ teigė nujaučiantis, kokie dokumentai tai galėjo būti, tačiau net tiksliai žinodamas šios informacijos atskleisti negalėtų – tai valstybės paslaptis.

„Dėl šios įtarimų dalies nerimaujame mažiau nei dėl įtarimų kyšio davimu. Tikrai ne bet kokia VSD informacija yra tokia paslaptis, dėl kurios būtų galima teisti žmogų“, – kalbėjo K.Pėdnyčia.

Paaiškės kitokia istorija?

Advokatas įsitikinęs, jog viešumoje skelbiama informacija, kad R.Kurlianskis davė kyšį E.Masiuliui, taip pat nepasitvirtins: „Visa tai nėra taip paprasta.

Tai nėra kyšininkavimas, ir po truputį visa ši istorija pradės dėliotis kitaip. Aš turiu pagrindo taip manyti ir kalbėti, bet ne aš priimu sprendimus.“

Prokuroras J.Laucius pavadino R.Kurlianskiui pareikštus įtarimus kvalifikuotu papirkimu ir itin kvalifikuota prekyba poveikiu.

Jis tikino, jog už tam tikrų veiksmų atlikimą jau buvusiam Seimo nariui E.Masiuliui 106 tūkstančius eurų perdavęs R.Kurlianskis turi likti suimtas: „Skiriant kardomąsias priemones žmogaus laisvės gerbimo taisyklė nebuvo pažeista.“

Iš Lietuvos nebėgs

R.Kurlianskio advokatai stebėjosi, kad nutartyje skirti suėmimą nurodytas vienintelis argumentas – esą jis gali išvykti iš Lietuvos ar slapstytis nuo tyrimo.

Advokatai įsitikinę, kad šeimą turintis verslininkas iš Lietuvos sprukti tikrai neplanuoja, todėl siūlė jį paleisti į laisvę už užstatą.

K.Pėdnyčią stebina ir suimti R.Kurlianskį leidusio Vilniaus miesto apylinkės teismo nutarties pabaigoje įrašytas teiginys, kad vėliau gali būti sprendžiama dėl švelnesnės kardomosios priemonės.

„Jei teismas nusprendžia pavojingą asmenį izoliuoti nuo visuomenės, viskas aišku. Bet jei dėl to kyla abejonių, su žmogaus laisve reikia elgtis atsargiai.

Kokiais atvejais galima suimti asmenį, aiškiai išdėstyta Europos žmogaus teisių teismo rekomendacijose“, – kalbėjo K.Pėdnyčia.

Advokatas įsitikinęs, kad į laisvę išleistas R.Kurlianskis tyrimui netrukdytų: „Ikiteisminio tyrimo veiksmai – pareigūnų, o ne įtariamojo reikalas.

Jei ši byla sužlugs, tai atsitiks dėl kitų priežasčių.“

Politiko laukia apklausa

K.Pėdnyčia teigė, kad su Lukiškių tardymo izoliatoriuje jau dešimt dienų praleidusiu R.Kurlianskiu savaitgalį nebendravo: „Suimtieji kartais palūžta, bet jis – gana tvirtas žmogus. Jei suėmimas tęstųsi ilgiau, gali paūmėti kai kurios sveikatos problemos, bet tikiuosi, kad jis atlaikys.“

Ar Lukiškių kameros pavyks išvengti Seimo nario mandato atsisakiusiam E.Masiuliui, paaiškės artimiausiu metu.

Šiandien politikas kviečiamas į Generalinę prokuratūrą, kur jam gali būti pareikšti įtarimai.

„Toks procesinis veiksmas gali įvykti“, – vakar ištarė J.Laucius.

Paslaptys galėjo iškeliauti ir iš Seimo

Darius Petrošius

Seimo narys, Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininkas

„Pagal įstatymą valstybės paslaptis – tai įslaptinta politinė, karinė, žvalgybos, teisėsaugos, mokslo ir technikos informacija, kurios praradimas arba neteisėtas atskleidimas gali sukelti grėsmę Lietuvos Respublikos suverenitetui, teritorijos vientisumui, gynybinei galiai, padaryti žalos valstybės interesams, sukelti pavojų žmogaus gyvybei.

Kaip ši informacija galėjo atsidurti pas R.Kurlianskį, yra daug scenarijų. Šis asmuo neturi teisės dirbti su įslaptinta informacija, todėl greičiausiai ją laikė neteisėtai.

Dabar pagal įstatymus VSD yra įgaliotas išsiaiškinti šių dokumentų kilmę ir būdą, kaip jie pateko verslininkams.

„MG Baltic“ yra didžiulė grupė, apimanti daug verslo šakų, todėl ji taip pat galėjo būti valstybės paslapties subjektas. Koncerną galėjo dominti energetika, galbūt jie dalyvavo konkursuose, susijusiuose, pavyzdžiui, su kokiais nors kariniais objektais.

Be to, „MG Baltic“ turi žiniasklaidos padalinius. Žiniasklaida visada domisi paslaptimis, o tai, kad jos nuteka, – ne žurnalistų problema.

Mes nežinome šių dokumentų turinio, todėl galime tik daryti prielaidas, iš kur ji nutekėjo. VSD informacija naudojasi daug institucijų ir galbūt kas nors peržengė ribas. Vien Seime tokia informaciją gauna daug struktūrų: Energetikos komisija, Antikorupcijos komisija, mūsų komisija, kurioje yra ir Liberalų sąjūdžio atstovas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.