Paslaptingoje kyšių istorijoje jau pradėta ieškoti skundiko

Verslo milžinai negaili milijonų saugos tarnyboms, kurios turi saugoti jų paslaptis. Bet ar visuomet paslapčių sergėtojai patys laiko liežuvį už dantų? Tokios abejonės įsimetė ir į koncerno „MG Baltic“ valdas.

„MG Baltic“ prezidentas D.Mockus (nuotr. dešinėje viršuje) ir viceprezidentas R.Kurlianskis.
„MG Baltic“ prezidentas D.Mockus (nuotr. dešinėje viršuje) ir viceprezidentas R.Kurlianskis.
D.Mockus.<br>D.Umbraso nuotr.
D.Mockus.<br>D.Umbraso nuotr.
„MG Baltic“ paslaptis galėjo atskleisti ir šiame pastate dirbantis žmogus.
„MG Baltic“ paslaptis galėjo atskleisti ir šiame pastate dirbantis žmogus.
R.Kurlianskis
R.Kurlianskis
K.Jucevičius: „Versija, kad N.Zulonas sutiko bendradarbiauti su pareigūnais, galima. Žinau, kad kažkas panašaus buvo.“
K.Jucevičius: „Versija, kad N.Zulonas sutiko bendradarbiauti su pareigūnais, galima. Žinau, kad kažkas panašaus buvo.“
Daugiau nuotraukų (5)

Milda Kuizinaitė, Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

2016-05-30 06:27, atnaujinta 2017-05-23 19:32

Kai vieno didžiausių šalyje koncernų „MG Baltic“ vadovų kabinetuose buvo atliktos kratos, o areštinėje atsidūrusį jo viceprezidentą Raimondą Kurlianskį prislėgė įtarimai dėl kyšio, prasidėjo skundiko paieškos.

Ar jis tūno koncerne? Kodėl apie daugiau kaip pusmetį trukusį koncerno šulų sekimą, slapta fiksuojamus jų susitikimus ir pokalbius su politikais bei būsimus Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentų vizitus nieko nežinojo „MG Baltic“ saugos tarnyba?

Gerai informuotų šaltinių teigimu, šiai tarnybai vadovaujantis buvęs aukštas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnas Nerijus Zulonas, pasinaudodamas savo turimais ryšiais su teisėsauga, dabar itin stengiasi sužinoti kuo daugiau kruopščiai slepiamos bylos detalių.

Gali būti, kad saugos tarnybos vadovui rūpi pataisyti pašlijusią reputaciją – juk su koncerno „MG Baltic“ vadais susijusią korupcijos bylą tiriančių pareigūnų sėkmė yra N.Zulono darbo brokas.

Vis dėlto neatmetama, kad tokiu savo aktyvumu N.Zulonas galbūt mėgina mėtyti pėdas ir nukreipti ugnį nuo savęs. Mat koncerne neliko nepastebėta, kad kratų metu pareigūnai kažkodėl aplenkė saugos tarnybos vadovo kabinetą.

Prokurorai patraukė rankas

Dėl to netruko pasklisti versija, kad galbūt pats N.Zulonas talkina teisėsaugai.

Kaip netiesioginis to patvirtinimas pateikiamas iškalbingas faktas – pernai buvo nutrauktas ikiteisminis tyrimas dėl galbūt neteisėtos N.Zulono veiklos.

Ypač keista, kad tokį sprendimą priėmė principingumu garsėjantis prokuroras Justas Laucius, kuris šiuo metu vadovauja ir šalį sukrėtusios korupcijos bylos tyrimui.

Šaltinių teigimu, nusikratyti įtarimų naštos N.Zulonui esą padėjo Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai, kuriems „MG Baltic“ koncerno saugos tarnybos vadovas galėjo teikti naudingos informacijos.

Teigiama, esą N.Zuloną saugumiečiai užverbavo dar tada, kai jis dirbo FNTT Vilniaus apygardos skyriaus viršininko pavaduotoju.

Pareigūnai turėjo jį galinčios sukompromituoti informacijos – buvo nufilmavę, kaip vienoje kavinių jis aptarinėja reikalus su garsiu kontrabandininku Viliumi Karaliumi.

Kodėl atsitraukė prokuroras?

Bet svarstymai, kad, tiriant bylą dėl neteisėto pareigūnų sekimo ir turto prievartavimo, N.Zulonui malonės prašė VSD pareigūnai, prokurorui J.Lauciui kelia šypseną: „Man niekas negali padaryti įtakos.“

„Nesuvedėme istorijos galų“, – „Lietuvos rytui“ painiai aiškino J.Laucius, praėjusių metų spalį dėl N.Zulono veiklos nutraukęs ikiteisminį tyrimą.

Prokuroro nutarime teigiama, kad jokių veiksmų, turinčių nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių, nebuvo padaryta.

Tarpininkas keitė parodymus

Koncerno „MG Baltic“ saugos tarnybai vadovaujantis N.Zulonas buvo įsivėlęs į skandalingą istoriją, kuri vos nenuskandino dabartinio FNTT vadovo Kęstučio Jucevičiaus.

Per pirmines apklausas N.Zulonas pareigūnams buvo patvirtinęs, kad generolas iš nelegaliu sekliu virtusio advokato Juzefo Kozubovskio reikalavo didžiulio kyšio.

Už tai neva buvo žadama panaikinti kaltinimus dėl neteisėto praturtėjimo, kuriuo garsėjo sostinės advokatas.

Tačiau netikėtai N.Zulonas pakeitė savo poziciją ir per akistatą su K.Jucevičiumi pareiškė, kad pareigūnai jį blogai suprato.

Netrukus po to iš specialaus liudytojo generolas tapo nukentėjusiuoju, bet netikėtas bylos posūkis užminė ne vieną mįslę.

Buvo manoma, kad K.Zulonas tokiam žingsniui ryžosi užsitikrinęs tvirtą užnugarį, nes pakeitus parodymus, kurie kertasi su byloje surinktais įkalčiais, jam pačiam grėsė baudžiamoji atsakomybė.

Svarstyta, kad pakeisti parodymus N.Zuloną galėjo įkalbėti ir jam neliečiamybę garantuoti VSD pareigūnai. Pastarieji esą taip siekė išsaugoti postą ir K.Jucevičiui.

Tuo metu buvo keliama versija, esą tuo rūpinosi buvęs VSD direktoriaus pavaduotojas Romas Vaišnoras. Kalbėta, kad būtent jis įtikino Prezidentūrą, jog neteisėtai iš pareigų atleistą buvusį FNTT vadovą Vitalijų Gailių pakeistų geras jo pažįstamas nuo studijų laikų K.Jucevičius.

Įpainiotas ir E.Masiulis

Įdomu tai, kad beveik prieš dvejus metus daug aistrų kėlusioje istorijoje šmėkščiojo ir buvusio Liberalų sąjūdžio lyderio Eligijaus Masiulio pavardė. Tiesa, tada to niekas nesureikšmino.

Dabar, kai E.Masiuliui yra pareikšti įtarimai dėl iš R.Kurlianskio gauto stambaus kyšio, visiškai kitaip atrodo tuomet pateikta informacija, esą gelbėjant K.Jucevičių buvo pasitelkti ir kai kurie įtakingi politikai.

Tarp tokių buvo paminėtas ir gerus santykius su prezidente palaikęs E.Masiulis. Buvo teigiama, kad užtarimo Prezidentūroje siekę generolo talkininkai prašė jo pasišnekėti su šalies vadove.

Kaip tada rašė „Lietuvos rytas“, politikui buvo užsiminta, kad priešingu atveju bus paviešinta FNTT turima informacija apie neva E.Masiulio iš koncerno „MG Baltic“ gaunamą paramą.

Tuo metu kalbintas E.Masiulis neigė, kad jo buvo prašoma užtarti FNTT vadovą, bet neneigė ir pats girdėjęs tokių kalbų. Politikas tikino iš jų smagiai pasijuokęs: „Aš nesu toks įtakingas asmuo, kad galėčiau pakeisti šalies vadovų sprendimus.“

Tokie metodai – ne nauji

Parodymus pakeitęs N.Zulonas iš šios istorijos išbrido sausas, o jo bičiuliui J.Kozubovskiui dėl neteisėto informacijos apie pareigūnų privatų gyvenimą rinkimo buvo pateikti kaltinimai.

Ši byla baigta tirti šių metų pradžioje ir jau perduota teismui.

Ar pareigūnus galbūt šantažavęs N.Zulonas pagrįstai išvengė įtarimų? Ar gali būti, kad „MG Baltic“ saugos tarnybos vadovas atsakomybės išvengė sutikęs bendradarbiauti su pareigūnais?

Ką apie tai mano FNTT vadovas K.Jucevičius?

„Tai būtų gražus teisėsaugos tarnybų darbas. Tokia versija yra galima. Žinau, kad kažkas panašaus buvo, bet į tai nesigilinau“, – pareiškė generolas.

K.Jucevičius aiškino, kad tarnybos taiko ir tokią taktiką savo tyrimuose: „Ar ji buvo taikoma ir šiuo atveju, nežinau, bet negalėčiau ir atmesti tokios versijos.“

Jis „Lietuvos rytui“ teigė norintis kuo greičiau užmiršti nemalonią istoriją, sukėlusią jam daug rūpesčių: „Nenoriu sugrįžti į praeitį ir prisiminti visų tų man nemalonių dalykų.

Aš pasitikiu prokurorais, todėl savo nuomonės dėstyti nenoriu, be to, nežinau visų bylos detalių.“

Nukentėjusiuoju byloje pripažintas FNTT vadovas galėjo skųsti prokurorų procesinius sprendimus, tačiau esą nenorėjo dar labiau veltis į šią istoriją: „Skųsti gali, bet tai reikštų tyrimo vilkinimą ir jis niekada nepasiektų finišo.“

Turėjo trauktis iš tarnybos

Kaip N.Zulonas atsirado koncerne „MG Baltic“? Kai kurie šaltiniai tvirtina, kad ten jį įtaisė jau minėtas J.Kozubovskis. Bent taip advokatas gyrėsi kai kuriems savo bičiuliams.

Koncerne N.Zulonas įsidarbino po to, kai buvo priverstas išeiti iš FNTT.

N.Zulonas išėjo nelaukdamas, kol bus baigtas tarnybinis patikrinimas, kurio metu nustatyta, kad buvusio FNTT Vilniaus apskrities viršininko pavaduotojo pavaldiniai vilkino ikiteisminį tyrimą dėl dokumentų klastojimo bendrovėje „EMP Recycling“.

Tuo metu FNTT vadovavusio V.Gailiaus įsakymu pradėtas tarnybinis patikrinimas atskleidė šokiruojančių dalykų. Paaiškėjo, kad tyrėjai galėjo vilkinti bylą, nes jų viršininką N.Zuloną su minėtos bendrovės savininkais siejo giminystės ryšiai.

Bendrovei vadovavo N.Zulono pusseserės vyras, be to, spalvotųjų, tauriųjų metalų ir katalizatorių laužo supirkimu užsiimančioje įmonėje darbavosi ir FNTT pareigūno tėvas – buvęs ilgametis Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento vadovas generolas Kazys Zulonas. Negana to, N.Zulono pavaldiniai netgi važinėjo bendrovės lipdukais pažymėtais automobiliais.

Įžvelgė saugumiečių braižą

Tuomet su N.Zulonu susidūręs dabartinis Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas V.Gailius neslėpė esąs gana prastos nuomonės apie buvusį pavaldinį, todėl abejojo susitarimo su prokurorais versija.

Jo nuomone, pareigūnai koncerne galėjo rasti informatyvesnių, intelektualesnių ir patikimesnių šaltinių.

„Abejoju, ar dėl N.Zulono asmeninių savybių ir patikimumo jis galėjo tikti šiam vaidmeniui“, – skeptiškos nuomonės apie buvusį pavaldinį neslėpė V.Gailius.

Nepaisant to, V.Gailius tvirtino negalįs ir visiškai atmesti versijos, kad N.Zulonas galėjo būti pasitelktas renkant žvalgybinę informaciją apie koncerną.

Parlamentarui susidarė įspūdis, kad būtent VSD, o ne prokurorai N.Zulonu, kaip šaltiniu, galėjo naudotis rinkdami pradinę informaciją apie koncerną ir jo ryšius: „Tie, kurie renkasi, ką verbuoti, matyt, turi konkretų tikslą – gal kokioms nors užduotims jis buvo tinkamas?

Aš tokio šaltinio nesirinkčiau, bet gal tos jo savybės kai kam kokiai nors užduočiai netrukdė.“

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijai priklausantis buvęs pareigūnas taip pat pažymėjo, kad dėl savo įtartinos veiklos N.Zulonas yra pažeidžiamas, todėl juo esą galėjo būti gana lengva manipuliuoti.

Didžiulė pinigų suma Liberalų sąjūdžio vedliui buvo perduota prie Seimo pastato?

* „MG Baltic“ viceprezidentas R.Kurlianskis suimtas 20 parų ir į laisvę turėtų išeiti antradienį. Tačiau jo viltis daužo prokuroras – vakar jis kreipėsi į teismą prašydamas pratęsti suėmimo laiką.

* R.Kurlianskis kartą jau bandė ištrūkti į laisvę. Jo advokatai suėmimą apskundė Vilniaus apygardos teismui, tačiau skundas buvo atmestas.

* Prieš skundo svarstymą prokuroras teismui pateikė naujos informacijos, kad pas R.Kurlianskį rasta Valstybės saugumo departamento (VSD) dokumentų su slaptumo žyme. Kalbama, kad tai VSD pažymų kopijos, susijusios su „MG Baltic“ ketinimais privatizuoti Rytų ir Vakarų elektros skirstomuosius tinklus. Pažymose skelbiama, kad šis koncernas nepatikimas, todėl negali pretenduoti į šiuos šaliai svarbius objektus.

* Beje, bylą, į kurią įpainioti liberalai ir „MG Baltic“ vadovai, taip pat pradėjo tirti VSD, apie tai net neinformavusi prokuratūros – buvo baiminamasi, kad vienas aukštas pareigas einantis skandalingai pagarsėjęs prokuroras gali nutekinti informaciją „MG Baltic“. Tik vėliau byla perduota STT. Ši tarnyba R.Kurlianskį pradėjo sekti pernai rugsėjį.

* Papildomų klausimų iš prokuratūros sulaukė ir Lietuvos liberalų sąjūdis. Pareigūnai siekia išsiaiškinti, kas gegužės 10-ąją dalyvavo šios partijos Vilniaus skyriaus tarybos posėdyje.

* Manoma, jog kaip tik tądien E.Masiuliui galėjo būti perduoti pinigai. Portale „Delfi“ rašyta, kad 106 tūkst. eurų R.Kurlianskis E.Masiuliui perdavė šalia Seimo esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje, politiko mašinoje.

* Dar šios istorijos pradžioje kai kurie politikai kalbėjo, jog E.Masiulis pinigus automobilyje palikdavo net kelioms valandoms išlipęs ir išėjęs tvarkyti reikalų.

* Po dviejų dienų atliktos kratos E.Masiulio ir R.Kurlianskio namuose bei automobiliuose, Lietuvos liberalų sąjūdžio būstinėje.

* E.Masiulio namuose rasta apie 250 tūkst. eurų, todėl politikui pareikšti įtarimai ne tik dėl kyšininkavimo, prekybos poveikiu, bet ir dėl neteisėto praturtėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.