V. Mazuronis įžvelgė skirtumą tarp V. Gapšio ir E. Masiulio

Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai, tęsdami ikiteisminį tyrimą dėl koncerno „MG Baltic“ galimai vykdyto aukštų politikų papirkinėjimo, pirmadienį atliko kratas Seimo nario, „darbiečio“ Vytauto Gapšio namuose ir jo darbo vietoje Seime. Kratos taip pat atliktos ir dviejose koncerno įmonėse – „Mitnijoje“ ir LNK televizijoje.

''Skirtumas tas, kad E. Masiulis matomai pats jautėsi kaltas, nes niekur nepasakė, kad neėmė, o sakė, kad teisinsis. V. Gapšio požiūris ir pozicija yra visiškai skirtingi'', – sakė V.Mazuronis.<br>V. Balkūno nuotr.
''Skirtumas tas, kad E. Masiulis matomai pats jautėsi kaltas, nes niekur nepasakė, kad neėmė, o sakė, kad teisinsis. V. Gapšio požiūris ir pozicija yra visiškai skirtingi'', – sakė V.Mazuronis.<br>V. Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė, Lietuvos ryto televizija

May 30, 2016, 7:24 PM, atnaujinta May 23, 2017, 4:30 PM

Apie tai „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ su žurnaliste Daiva Žeimyte kalbėjosi Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis, dienraščio „Lietuvos rytas“ apžvalgininkas Vytautas Bruveris bei Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas.

– Pone Mazuroni, turima duomenų, kad Raimondas Kurlianskis galbūt per Seimo narį V. Gapšį už itin didelės vertės kyšius (daugiau negu 250 MGL – 9415 eurų), siekė paveikti šio Seimo nario parlamente atstovaujamos Darbo partijos narius, kad jie veiktų koncerno interesais. Ką Jūs į tai?

– (V. Mazuronis) Nieko. Tai yra išsakytos tyrėjų prielaidos, kurių pagrindu jie vykdo tyrimą. Tai labai gerai. Linkiu sėkmės vykdant tyrimą, būtų gerai, kad jis kuo greičiau duotų aiškumą. Greta to girdžiu labai aiškius V. Gapšio, priešingai nei tai darė E. Masiulis, pasakymus, kad jis neėmė jokių kyšių iš „MG Baltic“ ir jo žmonių. Jis pasakė, kad negali būti kalbos apie grynuosius pinigus ir kitus dalykus.

– Nebūtinai grynieji pinigai. Yra prekyba poveikiu, reklama koncernui priklausančiose žiniasklaidos priemonėse.

– (V. Mazuronis) Norėtųsi daugiau informacijos. Tikiuosi, kad tyrėjai jos pateiks daugiau.

– Bet kokiu atveju V. Gapšys yra specialusis liudytojas, viena koja įtariamasis. Jo mandatas neleidžia jam tapti įtariamuoju.

– (V. Mazuronis) Apklausti Seimo narį kitaip, nei suteikiant specialaus liudytojo statusą, nėra galimybių. Jei tyrėjai nutars ir kreipsis į Seimą, prašydami panaikinti V. Gapšio mandatą, turės Seimo komisijai pateikti daugiau medžiagos. Jei toks kreipimasis bus, tai reikš, kad jam bus rengiamasi pateikti įtariamus. Tada juridinėje plotmėje bus aiški situacija.

– Suprantu, kad V. Gapšys neketina daryti taip, kaip E. Masiulis, kuris, kai buvo mestas šešėlis, atsisakė Seimo mandato, sutiko bendradarbiauti su teisėsauga.

– (V. Mazuronis) V. Gapšys jau bendrauja su teisėsauga, jo prašymu apklausa vyko būtent šiandien. Jei teisėsaugai atrodys reikalinga, ji kreipsis į Seimą dėl imuniteto nuėmimo. Skirtumas tas, kad E. Masiulis matomai pats jautėsi kaltas, nes niekur nepasakė, kad neėmė, o sakė, kad teisinsis.

V. Gapšio požiūris ir pozicija yra visiškai skirtingi. Žmogaus neteisinsim, priešingai, mes bendradarbiausim, kad tie dalykai būtų ištirti greičiau. Yra per mažai informacijos žmogų smerkti vien dėl prielaidų. Jei tik paaiškės, kad jis yra padaręs kažkokius žingsnius, galimai pažeidžiančius vienus ar kitus įstatymus, labai greit padarysim žingsnius, kuriuos reikia padaryti.

– Jums žinoma apie Darbo partijos sutartis su „MG Baltic“ žiniasklaidos priemonėmis? Kiek tokios reklamos buvo, už kokias sumas?

– (V. Mazuronis) Tikrai nežinau. Iki tol, kol prasidėjo rinkiminė kampanija, Darbo partija sudarė sutartis su visomis televizijomis. Tie iš V. Gapšio namų paimti 4 lapai su medijų planais yra tai, su kokiomis televizijomis, mūsų turimų lėšų lygmenyje, partija bendradarbiauja. Šiuos dalykus daro rinkimų štabas. Aš tuos planus esu matęs, nieko įtartino ten nemačiau. Neatsimenu skaičių.

– Kodėl V. Gapšys kovo mėnesį buvo susitikęs su R. Kurlianskiu? Klausėte jo?

– (V. Mazuronis) Rinkimų štabo vadovas susitikinėja su visų televizijų vadovais, jo darbas toks. Tikrai nežinau. Jis man neatsiskaitinėja, tai yra normalus dalykas susitikinėti su visų televizijų vadovais ir savininkais, derinti mūsų planus, reklaminius dalykus.

– 2013 m. žiniasklaida buvo užfiksavusi „MG Baltic“ prezidento Dariaus Mockaus susitikimus su tuometiniu Seimo pirmininku „darbiečiu“ Vydu Gedvilu. Suprantu, kad kontaktas su šiuo koncernu buvo ne pirmus metus.

– (V. Mazuronis) Aš su D. Mockumi esu susitikęs viešuose renginiuose, paskutinį kartą prieš pusantrų metų Mažajame teatre. Pasisveikinu ir toliau sveikinsiuosi, tokiuose susitikimuose nematau nieko blogo nei gero.

– Jums, kaip partijos pirmininkui, reikėtų žinoti apie ką kalba Jūsų pavaduotojas ar kiti aukšti partijos nariai.

– (V. Mazuronis) Mūsų partijoje, kaip ir normalioje visuomenėje, partijos pirmininkas nėra cerberis, kad stebėtų, kas su kuo susitinka ir kalba. Mano užduotis – kad nevyktų jokie neskaidrūs dalykai. Per tą laiką, kai esu partijos pirmininkas, ir frakcijos posėdžiuose dalyvauju, tiesa, ne visada, nes būnu išvažiavęs į Briuselį. Nemačiau ir neturiu jokios informacijos apie jokį poveikį.

– Pone Mazuroni, ši paaiškėjusi aplinkybė apie V. Gapšį Jums visiškai ne į naudą, kalbant apie rinkimus.

– (V. Mazuronis) Kai daromos kratos, teigiama, apie galimus vienus kitus dalykus, nėra gerai. Tai rimti kaltinimai. Nelabai čia mes pergyvenam, gąsdinamės. Aš V. Gapšiu šiandien tikiu. Jei pasirodys, kad jis darė kažkokius nusižengimus, vertinsim labai griežtai ir greitai. Kol kas nei teisinam, nei ginam, nei smerkiam. Palaukim informacijos.

– STT susidomėjo V. Gapšiu, atliktos kratos „MG Baltic“ įmonėse. Ar tai reiškia, kad tyrimas smarkiai plečiasi, o prokuroras leidžia suprasti, kad gali būti daugiau įtariamųjų? Pone Sabatauskai?

– (J. Sabatauskas) Tai reiškia, kad tyrimas vyksta. O to, kad viešumoje atsiranda vis daugiau detalių, reiktų klausti prokuroro. Dažniausiai tai daroma įvairiais tikslais. Galbūt tuo siekiama padėti tyrimui, nebūtinai supažindinti, ką daro – tai būna taktiniai sumetimai. Tai, kad krata ir dokumentų paieška buvo atlikta pas kitus Seimo narius rodo, kad tyrimas plečiasi. Nevalingai kyla klausimas – kas kitas?

– Jaučiatės ramus?

– (J. Sabatauskas) Taip.

– Pone Bruveri, V. Gapšio įsikišimas į istoriją – suvedate galus, kaip tai gali būti susiję?

– (V. Bruveris) Iš pat pradžių, kai prasidėjo su E. Masiuliu, buvo galima kelti prielaidą, kad pagrindinis tyrimo objektas yra ne tiek E. Masiulis, kiek pats „MG Baltic“ koncernas, jo galimi veiksmai, kuriuos teisėsauga laiko neteisėtais, politinio kyšininkavimo, korupcijos atvejais.

Tai, kad istorija atsišakojo į Darbo partijos ir V. Gapšio kryptimi dar labiau tvirtina prielaidą, kad tai „MG Baltic“ tyrimas. Perkeltine prasme kalbant, buvo stebimas „MG Baltic“ kiemas ir dabar semiami visi, kurie į jį su kažkuo rankose buvo užėję ir išėję.

Skamba grėsmingai Darbo partijai. Liberalų sąjūdžiui grėsmingai skambėjo oficialūs teisėsaugos teiginiai, kad E. Masiulis neva ėmė pinigus už partijos veikimą koncerno naudai. Dabar apie V. Gapšį sakoma, kad jis ėmė kyšius – daugiskaitoje, išsineštas pluoštas įstatymo projektų.

Tarsi tiriamas serijinis kyšininkavimas. Greičiausiai kalba eina apie partijos frakcijos Seime balsavimus ir veiksmus, gal tuos pačius, kur dalyvavo ir Liberalų sąjūdžio frakcija. Tai turėtų neraminti ir kitas partijas, neišskiriant socialdemokratų, „Tvarkos ir teisingumo“, nei Tėvynės Sąjungos-Krikščionių demokratų, kurių valdantysis anūkas šiandien labai piktinosi politine korupcija.

– Pone Sabatauskai, ar numanote, apie kokius įstatymo projektus gali būti kalbama?

– (J. Sabatauskas) Supratimo neturiu. Tokie didžiuliai koncernai interesų turi įvairiose srityse. Šis koncernas apima įvairias sferas – žiniasklaidą, statybas, alkoholio gamybą. Man visada kyla mintis – atliktas tyrimas, krata, bet kas, jei tai blefas, provokacija? Visada turiu abejonių, tačiau tikiu, kad viskas išaiškės.

– Prašoma R. Kurlianskį Lukiškėse laikyti dar bent du mėnesius. Tai turbūt labai iškalbingas faktas?

– (J. Sabatauskas) Paprastai pradžioje prašo trims mėnesiams. Čia pradžioje buvo skirta 20 dienų, dabar dar du mėnesiai, tai maždaug ir bus trys mėnesiai. Aišku, jei yra pagrindas, kad sulaikytas žmogus gali trukdyti tyrimui, paveikti kitus asmenis, kurie gali būti liudytojai ar kitokie proceso dalyviai, jis suveikia ir teismas vienam ar kitam laikotarpiui duoda.

– Pone Bruveri, E. Masiulis ir V. Gapšys – naujosios kartos politikai. Galbūt reikia daryti išvadą, kad stambus verslas, tokie koncernai kaip „MG Baltic“ griauna visą politinę, partinę sistemą?

– (V. Bruveris) Fatalistiškai sakyti, kad jei yra stambus verslas ir jaunieji politikai partijų vadovybėse, tai būtinai tarp jų įvyks neteisėtas, nelegalus santykis, o stambus verslas apskritai yra blogis, kuris ištvirkina politines partijas, nereikėtų.

Čia yra verslo, politikų mentalitetas, o ne ydinga sistema. Visada buvo galima sakyti, kad Lietuvoje besąlygiškas tikėjimas jaunąja politikų karta yra iš mitologijos srities. Žiūrint į tikrovę, dažnas jaunas politikas, pagal konformizmą, plėšrumą ir godumą nemažai aplenktų ne vieną politikos senbuvį.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 17.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.