Ilga nežinomybė baigėsi, tačiau liko daug mįslių

Po daugiau kaip dvi savaites vykusių intensyvių dingusios septyniolikmetės moksleivės iš Vilniaus paieškų – kraupus radinys pamiškėje Varėnoje. Tačiau šios istorijos atomazgos vis dar nematyti.

Ilga nežinomybė baigėsi, tačiau liko daug mįslių.
Ilga nežinomybė baigėsi, tačiau liko daug mįslių.
Kaip šioje vietoje Varėnos pakraštyje atsirado dingusios vilnietės U.Rukuižaitės palaikai, neaišku.
Kaip šioje vietoje Varėnos pakraštyje atsirado dingusios vilnietės U.Rukuižaitės palaikai, neaišku.
Daugiau nuotraukų (2)

Indrė Vainalavičiūtė, Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

2016-06-03 06:18, atnaujinta 2017-05-23 05:38

Varėnoje užvakar aptiktas ilgai ieškotos mįslingomis aplinkybėmis dingusios nepilnametės kūnas.

Pamažu aiškėja šios tragedijos detalės, bet tebėra mįslė, kaip Vilniuje gyvenusi mergina atsidūrė Pietų Lietuvoje ir kas paskutinis ją matė gyvą.

Nors merginos draugai ir artimieji, policijos pareigūnai ir narai gelbėtojai jos ieškojo Vilniuje ir jo apylinkėse, jos palaikai trečiadienio vakarą buvo aptikti Varėnos pakraštyje ant miško paklotės. Juos pastebėjo praeivis.

Kodėl ilgai nerado kūno?

Kaip ir kada vilnietė atsidūrė toje vietoje? Ar ji atvyko pati, ar čia buvo atvežta jau negyva?

Kūnas buvo smarkiai apiręs, todėl mirties priežastį ekspertai paskelbs tik jį nuodugniai ištyrę.

Vieta, kur rastas moksleivės kūnas, yra maždaug 2–3 km nuo Varėnos centro, pramonės rajono pakraštyje. Merginos palaikai aptikti ne miško glūdumoje, o netoli kelio – maždaug 50 metrų nuo jo.

Aptikti ten, kur ties judria Pramonės gatve prasideda miškas, tačiau prie kelio iškirsta juosta elektros linijai, todėl vieta – gana atvira.

Žinių apie aptiktus merginos palaikus sukrėsti varėniškiai kelia įvairias versijas, ne vienam sunku patikėti, kad merginos kūnas tokioje atviroje vietoje galėjo nepastebėtas išgulėti dvi savaites.

Rado atsisveikinimo laišką

Paskutinius savo žodžius prieš mirtį 17-metė užrašė ant popieriaus skiautės ir prilipdė prie medžio.

Kyla dar vienas klausimas, ar tai ji padarė laisva valia, ar kieno nors verčiama?

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, laiške mergina atsisveikino su draugais ir artimaisiais, tačiau neužsiminė apie priežastis, paskatinusias žengti siaubingą žingsnį.

Tyrėjams susidarė įspūdis, kad vilnietę prislėgusių rūpesčių ištakų reikėtų ieškoti artimojoje aplinkoje.

Viena prielaidų, kad mergina galėjo jausti didelę įtampą dėl problemų šeimoje ir būdama jauna palūžo. Tyrėjai beveik neabejoja, kad mergina nusižudė, tačiau visiškai neaišku, kaip ji tai padarė.

Merginą matė autobuse

Tik paskelbus žinią, kad Varėnos miške aptikti 17-metės palaikai, į „Lietuvos ryto“ redakciją kreipėsi Viktorija P.

Ji papasakojo galimai mačiusi ieškomą merginą ir apie tai pranešusi policijai, tačiau į jos skambutį niekas nereagavo.

„Nelaimės gal buvo galima išvengti. Ji su manimi gegužės 15-ąją važiavo autobusu Vilnius–Druskininkai. Kadangi dar nežinojau, kad jos ieškoma, nekalbinau jos, o įsidėmėjau todėl, kad sėdėjo tiesiai prieš mane“, – teigė Viktorija P.

Įlipusi su dukrele į Druskininkų kryptimi vykstantį autobusą moteris atsisėdo merginai už nugaros.

„Ji klausėsi muzikos ir su kažkuo susirašinėjo telefonu. Kelionės metu nepastebėjau nieko keista, mergina atrodė rami, dairėsi pro langus.

Mano dukra tai merginai vis timptelėdavo už plaukų ar pakalbindavo, tai ji atsisukdavo, šyptelėdavo. Man porą kartų teko atsiprašyti už mažosios elgesį“, – pasakojo Viktorija P.

Policijos žinia nesudomino

Po paros sužinojusi apie paskelbtą merginos paiešką ir norėdama pranešti apie matytą merginą Viktorija P. surinko Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato budėtojo telefoną, bet pareigūno reakcija ją pribloškė.

„Gegužės 16-ąją sužinojusi, kad ieškoma panaši mergina, paskambinau ir pranešiau, ką žinau. Pasakiau, kur ji išlipo, ką darė po to, į kokį automobilį įsėdo. Atsakymas nustebino: „Tai jo, gali būti.“

Dar išgirdau, kad jie turi informacijos, esą ta mergina yra Vilniuje ir beveik žinoma jos buvimo vieta. Pareigūnas man leido aiškiai suprasti, kad mano informacija neaktuali. Nereikėjo ir mano kontaktinių duomenų. Tiesa, buvo padėkota, kad paskambinau“, – stebėjosi Viktorija P.

Laukė raudonas automobilis

Moteris pasakojo, kad jos matyta mergina buvo apsirengusi juoda striuke, juodomis kelnėmis, turėjo juodą „Nike“ kuprinę.

Neprivažiavus Varėnos mergina išlipo stotelėje laukuose.

Liudininkės teigimu, atvykėlės laukė raudonos spalvos automobilis, tačiau jo modelio ji neįsidėmėjo: „Ta mergina tikrai žinojo, kur važiuoja, nes dar autobusui neprivažiavus stotelės ji atsistojo, susirinko daiktus.

Stotelėje laukė automobilis tamsintais langais. Ji atsidarė keleivio dureles, su kažkuo pasisveikino, tada atsidariusi galines dureles įmetė kuprinę ir įsėdo.“

Viktorija P. teigė, kad autobusas iš Vilniaus autobusų stoties išvyko 17 val. 40 min., todėl galbūt įlipančią į jį merginą užfiksavo stoties stebėjimo kameros.

Bendrojo pagalbos centro (BPC) atstovė Vilma Juozevičiūtė teigė, kad sulaukta kelių skambučių dėl dingusios merginos: „Pranešimų, kad žmonės neva ją matė, būta, bet daugiausia tai buvo informacija, kad mergina pastebėta Vilniuje – autobusuose, kiemuose.“

BPC atstovė tikino, kad iš skambinusiųjų nebūta pranešimų, jog moksleivė pastebėta Varėnos rajone.

Prie lavono – bilietas

Tačiau Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis patvirtino, kad Viktorijos P. skambutis užfiksuotas, bet paklaustas, ar buvo tikrinama liudininkės pateikta informacija, atsakė aptakiai: „Taip, buvo tikrinama, bet ji nepasitvirtino.

Atrodo, kad moteris matė ne ieškomą merginą.

Šalia rasto merginos kūno buvo gegužės 14 dienos autobuso Vilnius–Varėna bilietas. Matyt, panašią merginą liudininkė pastebėjo kitą dieną.“

Į Varėną atvykusią merginą, R.Matonio teigimu, užfiksavo ir Varėnos autobusų stoties prieigas stebinčios kameros: „Ji išlipo iš autobuso ir nuėjo į parduotuvę.

Liudininkė skambino praėjus parai po to, kai ji tariamai matė merginą, o tuo metu net iš kelių šaltinių buvo gauta informacijos, kad panaši mergina yra Vilniuje, buvo net nurodyta konkreti vieta, tad visos pajėgos buvo mestos šiai versijai tikrinti.

Ši informacija taip pat nepasivirtino, tada buvo patikrinta ir kita informacija – apie galimą kelionę autobusu.“

Paprašytas sukonkretinti, kokių veiksmų iš karto po liudininkės skambučio ėmėsi pareigūnai, R.Matonis miglotai aiškino: „Tai nebuvo operatyvinė informacija, ji pasakojo, kas vyko prieš parą, o tuo pat metu merginos buvo ieškoma Vilniuje.“

Policijos pareigūnai tiria įvairias versijas. Kol kas negalima atmesti ir galimybės, kad mergina iš Vilniaus į Varėną galėjo keliauti ir dvi dienas iš eilės.

Be to, neaišku, ką iš namų gegužės 13-ąją išėjusi nepilnametė veikė iki kitos dienos, kai Vilniaus stotyje sėdo į autobusą.

Autobusų stoties stebėjimo kamerų užfiksuotuose vaizduose mergina matoma viena, o koks buvo jos tikrasis kelionės tikslas, nėra aišku.

Tolesni įvykiai po liudininkės Viktorijos P. pasakojimo parodė, kad ji nurodė teisingą kryptį, o kodėl nesutampa datos – dar viena mįslė.

Nepilnametė anksčiau nebuvo dingusi

* Moksleivė paskutinį kartą su tėvais kalbėjosi gegužės 13 dieną. Dingusi nepilnametė buvo apibūdinama kaip rami ir tvarkinga, niekada nekėlusi rūpesčių. Iš namų ji anksčiau nebuvo dingusi.

* Merginos ieškojo daugybė pareigūnų, buvo tikrinamos įvairiausios versijos – nuo pabėgimo iš namų iki pagrobimo, tikrinami oro uostai, nes buvo manoma, kad mergina išvyko į kitą šalį.

* Buvo šukuojamos vietovės, naršyta ir Neries upė. Vilniuje Ugnės ieškantys žmonės buvo išklijavę šimtus skelbimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.