Pilkasis „MG Baltic“ kardinolas (I). Šaltakraujis kareivis

„Nekeršija tik bailys, o iškart keršija tik kvailys“, – mėgsta kartoti Raimondas Kurlianskis. Ir tai tiesa – jo spaudimą yra patyrę daug žmonių. Į korupcijos skandalą įsivėlęs „MG Baltic“ viceprezidentas savo veikla yra pasižymėjęs ne tik Lietuvoje.

Į didžiulį korupcijos skandalą įklimpęs R.Kurlianskis patirties sėmėsi ir iš pamėgtų knygų apie karą, krizes.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Į didžiulį korupcijos skandalą įklimpęs R.Kurlianskis patirties sėmėsi ir iš pamėgtų knygų apie karą, krizes.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gražiomis mašinomis besižavinčiam R.Kurlianskiui patinka būti šiek tiek agresyviam, gerai atrodyti, laisvalaikiu vilkėti „Emporio Armani“ drabužius. Svarbi jo įvaizdžio detalė – gerai nuvalyti batai.<br>T.Bauro nuotr.
Gražiomis mašinomis besižavinčiam R.Kurlianskiui patinka būti šiek tiek agresyviam, gerai atrodyti, laisvalaikiu vilkėti „Emporio Armani“ drabužius. Svarbi jo įvaizdžio detalė – gerai nuvalyti batai.<br>T.Bauro nuotr.
Gražiomis mašinomis besižavinčiam R.Kurlianskiui patinka būti šiek tiek agresyviam, gerai atrodyti, laisvalaikiu vilkėti „Emporio Armani“ drabužius. Svarbi jo įvaizdžio detalė – gerai nuvalyti batai.<br>T.Bauro nuotr.
Gražiomis mašinomis besižavinčiam R.Kurlianskiui patinka būti šiek tiek agresyviam, gerai atrodyti, laisvalaikiu vilkėti „Emporio Armani“ drabužius. Svarbi jo įvaizdžio detalė – gerai nuvalyti batai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Rasa Karmazaitė („Lietuvos rytas“)

Jun 4, 2016, 12:34 PM, atnaujinta May 23, 2017, 1:20 AM

Šiandien – pirmoji pasakojimo dalis apie „MG Baltic“ viceprezidentą R.Kurlianskį: kas šis mįslingas verslininkas ir kaip prasidėjo jo kelias į verslo elitą.

Ant nugarą atsukusio nuogo vyro peties kabo šautuvas. Tokį paveikslą per vieną „MG Baltic“ šventę už sėkmingai įvykdytas užduotis dovanų gavo koncerno senbuvis R.Kurlianskis.

Dėl knygų apie karą, karvedžius ir mūšius tarsi pamišęs verslininkas ir gyvenime yra kaip kareivis, uoliai vykdantis generolo įsakymus.

Prieš kelias savaites įsiplieskus korupcijos skandalui jo verslo partneriai vylėsi, kad šios savybės R.Kurlianskiui padės laikyti liežuvį už dantų ir ištverti 20 dienų Lukiškių tardymo izoliatoriuje.

„Nereikia manęs guosti!“ – už grotų jį aplankiusiam advokatui ištarė suimtasis.

Antradienį į laisvę paleistas verslininkas išliko nekalbus kaip ir anksčiau.

Susidėjęs du krepšius į jo pasiimti atvykusio tamsios spalvos automobilio „Honda Accord“ bagažinę, R.Kurlianskis tylėdamas įsėdo į mašiną ir išvyko namo, kur dabar privalo būti nuo 22 val. iki 6 val.

Po poros dienų jį atsivijo žinia, kad prokuroras Justas Laucius apskundė teismo sprendimą paleisti suimtąjį į laisvę.

Už grotų R.Kurlianskis skundėsi tik dėl sveikatos problemų.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, birželio 2-ąją 50 metų R.Kurlianskis kreipėsi į kardiologus dėl širdies skausmų.

Knygų išmintis nepadėjo

Knygas ne tik apie karą, bet ir apie krizes, skandalus mėgstantis R.Kurlianskis anksčiau yra svarstęs, kad visų krizių schemos vienodos nuo seniausių laikų. Jis yra kalbėjęs, kad toks suvokimas padeda ir darbe.

Tačiau atrodo, kad verslininkas, nuolat murdydamas kitus, pervertino savo sugebėjimus ir šį kartą pats atsidūrė skandalo sūkuryje. Jis įtariamas politikų papirkimu, prekyba poveikiu ir slaptų valstybės dokumentų laikymu.

R.Kurlianskis įtariamas prie Seimo rūmų įteikęs 106 tūkstančius eurų Liberalų sąjūdžio lyderiui Eligijui Masiuliui, kuris kyšį paliko savo automobilyje, suteikęs galimybę pinigus pažymėti STT pareigūnams.

Verslininką užgriuvęs skandalas įtraukė ir Darbo partijos vicepirmininką, Seimo narį Vytautą Gapšį, pas kurį taip pat atliktos kratos.

Įtariama, jog per šį Seimo narį „MG Baltic“ viceprezidentas galėjo už itin didelės vertės kyšius siekti paveikti kitus tos partijos narius, kad jie veiktų koncerno naudai.

V.Gapšys tikino, kad teisėsaugininkus sudomino pas jį rasta knyga „Žmogus, įveikęs Staliną“, kurią jam dovanojo E.Masiulis.

Netikėtai įsiplieskęs didžiulis skandalas vienus R.Kurlianskio pažįstamus nustebino, kitų – ne. Vis dėlto daugumai žmonių šis verslininkas iki šiol buvo mįslingas, kaip ir jo veikla.

„Man patinka būti prietemoje“, – yra pasakęs „MG Baltic“ viceprezidentas, ant savo darbo stalo laikantis nedideles katinėlių ir meškiukų figūrėles, dovanotas bendradarbių.

Įkliuvo su tinklu

Iš Panevėžio rajono kilęs R.Kurlianskis vairuoja galingus automobilius – BMW 5, visureigį „Grand Cherokee“.

Gražiomis mašinomis besižavinčiam verslininkui patinka būti šiek tiek agresyviam, gerai atrodyti, laisvalaikiu vilkėti „Emporio Armani“ drabužius. Svarbi jo įvaizdžio detalė – gerai nuvalyti batai.

Vaikystėje po gimtąjį Smilgių kaimą R.Kurlianskis lakstydavo mopedu, ne kartą yra griuvęs, o sykį net pakibo ant spygliuotos vielos. Vaikinas iš atokaus vienkiemio mokykloje nebuvo medalininkas, nors mokėsi gerai.

Jis lankė krepšinio, o žiemą – ir ledo ritulio treniruotes.

Vieną paauglystės pomėgį vyras norėtų pamiršti. Mokyklos direktorius moksleivį užklupo prie upės brakonieriaujantį – žuvis gaudantį tinklu.

Mokyklą baigęs jaunuolis ilgai nekvaršino galvos, kokiu keliu pasukti. Jo netraukė mediko, mokytojo ar inžinieriaus specialybės. Abiturientas pasirinko ekonomiką – 1990 metais įstojo į Vilniaus universitetą.

Pravertė armijos patirtis

Baigęs aukštąją mokyklą R.Kurlianskis kurį laiką dėstė studentams, bet dėl menko darbo užmokesčio toks darbas jam nepatiko.

Vilniuje gyvenęs dėstytojas jau buvo vedęs, bet sostinėje neturėjo būsto. Jo žmona Rima Alytuje viena augino pirmagimę dukterį.

Darbu universitete nepatenkintą R.Kurlianskį nerti į verslo vandenis pakvietė jo bendramokslis, dabartinis „MG Baltic“ prezidentas Darius Mockus.

Pradėjęs dirbti analitiku bendrovėje „Investicijos fondas“ R.Kurlianskis greitai padarė karjerą ir ėmė vadovauti įmonei „Ifanta“, vėliau pakeitusiai pavadinimą į „MG Baltic Investment“.

Verslininkas draugams yra kalbėjęs, kad atsakomybė jam buvo užkrauta anksčiau, negu pajuto troškimą būti lyderiu.

Jaunam verslininkui pravertė sovietų armijoje įgyta patirtis. Tarnaudamas raketiniame dalinyje R.Kurlianskis vadovavo kitiems kareiviams. Nuo tada išlikęs jo pomėgis greitai, be ilgų diskusijų priimti sprendimus.

Kietai sučiaupdavo lūpas

1998 metais tapęs „MG Baltic Investment“ generaliniu direktoriumi R.Kurlianskis jausdavo malonumą žaisdamas rinkoje – ieškodamas įmonių, kurias galima nupirkti pigiai, drąsiai susiremdavo su konkurentais.

Buvę bendradarbiai jam pykčio užantyje nelaiko, tačiau apie buvusį viršininką kalba atsargiai.

„Į susitikimus jis eidavo gerai pasiruošęs, susirinkęs reikiamą informaciją. Niekada nevėluodavo, laikėsi žodžio“, – pasakojo vienas jo buvęs pavaldinys.

Jis atskleidė, kad kovodamas su verslo konkurentais ir juos žlugdydamas R.Kurlianskis sumaniai naudojosi savo valdomomis televizijomis: LNK, BTV, „Info TV“, kitomis žiniasklaidos priemonėmis ir ryšiais politikoje bei teisėsaugoje.

Šiuo metu Sicilijoje buriuojantį Paulių Kovą likimo vėjai taip pat buvo įsukę į koncerną „MG Baltic“ – jis vadovavo televizijai LNK, vėliau – „MG Baltic Media“.

„Versle buvau vadybininkas – mane pasamdė supirkti žiniasklaidos įmonių, išleisti akcijų į biržą. Bet užklupo sunkmetis, pinigai buvo mesti kitoms įmonėms gelbėti, man neliko biudžeto. Visko, ką planavome, nepavyko įgyvendinti. Suprasdamas padėtį 2009 metais išėjau“, – prisimena P.Kovas.

Jam buvo paprasta bendrauti su R.Kurlianskiu – jei ką sutardavo, taip ir padarydavo: „Aš buvau televizijos direktorius, o R.Kurlianskis – valdybos narys. Nors jis buvo mano viršininkas, neteko gauti pylos.“

Nors turėjo palikti aukštą postą, buriuotojas džiaugėsi naujai atsivėrusiomis galimybėmis – jis išplaukė aplink pasaulį į „Tūkstantmečio odisėją“: „Sunkmetis pro mane praplaukė.“

Per sunkmetį – ir ne tik tada – R.Kurlianskiui yra tekę atleisti daug žmonių. Tokiais momentais vadovas atrodydavo kaip šaltakraujis kareivis – kietai sučiauptos lūpos ir jokių jausmų.

Vienam bičiuliui kartą jis ištarė: „Esu atleidęs daugybę. Išgirdę apie atleidimą žmonės verkia, kai kas alpsta. Bet ką aš galiu padaryti?“

Ką jau kalbėti apie paprastus darbuotojus, jei net turtingi ir įtakingi verslininkai, susidūrę su R.Kurlianskio žaidimo metodais, patyrė nemalonumų.

„Gerbiu žmones. Tai svarbiausias mano principas. Turiu ir kitą principą – nekenčiu savo priešų“, – yra sakęs verslininkas.

Rytoj skaitykite antrąją pasakojimo apie R.Kurlianskį ir „MG Baltic“ dalį: ką patyrė žmonės, stoję jiems skersai kelio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.