R. Mikaičio namuose ir G. Steponavičiaus fonde – STT kratos

[[ge:lrytas:lrytas:246775]]

G.Steponavičius ir R.Mikaitis.<br>Lrytas.lt nuotraukos
G.Steponavičius ir R.Mikaitis.<br>Lrytas.lt nuotraukos
Buvusio Kauno vicemero R.Mikaičio name Kaune buvo atlikta krata.<br>M.Patašiaus nuotr.
Buvusio Kauno vicemero R.Mikaičio name Kaune buvo atlikta krata.<br>M.Patašiaus nuotr.
R.Mikaitis ir G.Steponavičius.<br>M.Patašiaus ir T.Bauro nuotr. iš archyvo
R.Mikaitis ir G.Steponavičius.<br>M.Patašiaus ir T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 10, 2016, 2:02 PM, atnaujinta May 22, 2017, 4:42 AM

BNS žiniomis, kratos atliktos, atliekant ikiteisminį tyrimą dėl įtariamos politinės korupcijos, kuriame koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis yra įtariamas kyšininkavimu.

Įtarimai dėl kyšininkavimo pareikšti ir buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui Eligijui Masiuliui.

G.Steponavičius: „Neturiu dėl ko jaudintis“

G.Steponavičius pirmą kartą apie kratas išgirdo prieš penkiolika minučių iš žiniasklaidos ir teigė, kad nebuvo apie tai informuotas.

„Neturiu jums ką komentuoti, nes aš nesu apie tai informuotas. Bandžiau susisiekti, bet negaliu nieko kol kas komentuoti, nes fondas neturi savo būstinės, tai dabar bandau suprasti, kokiose patalpose tai padaryta, jei tai išties yra įvykę“, – kalbėjo liberalas.

Fondo dokumentai yra saugomi pas direktorių pedagogą Vytautą Toleikį, su kuriuo bendravo prieš kelias dienas. Politikas spėliojo, kad kratos galėjo būti atliktos jo namuose. Su juo susisiekti politikui nepavyksta.

„Prieš kelias dienas paskelbėme visą informaciją, susijusią su fondu, viešai. Rėmėjus, kokią dalį sudaro „MG grupės parama“, išlaidos ir panašiai“, – sakė politikas.

G.Steponavičius teigė, kad „MG grupės“ parama sudaro ne daugiau 10 proc. visos fondo paramos, tačiau tikslių skaičių neprisiminė.

„Fondo veikla vyksta pagal įstatymus, vieša, audituojama ir neturiu dėl ko jaudintis“, – sakė G.Steponavičius.

G.Steponavičiaus paramos fondas skelbia, kad jo pagrindinis tikslas – stiprinti piliečių iniciatyvas ir pilietinę visuomenę. Nurodoma, kad fondas buvo sukurtas 2005 metais, politikų, verslininkų ir visuomenininkų iniciatyva.

Fondas skelbia, kad remia bendruomenių ir kitų nevyriausybinių organizacijų gebėjimų stiprinimą, informacijos apie įvairias veiklos ir aktyvumo galimybes skleidimą, viešųjų erdvių pritaikymo aktyviai gyventojų veiklai projektus, bendradarbiauja su mokyklų bendruomenėmis.

Tuo tarpu buvęs Kauno meras R.Mikaitis „Lietuvos ryto“ televizijai patvirtino, kad pareigūnai lankėsi jo namuose ir paėmė kompiuterį bei telefoną. 

Kauno liberalas pasakojo, kad keli STT pareigūnai į jo namus atėjo 7 val. ryto.

„Jie elgėsi mandagiai, klausė, kokiu pagrindu koncernas „MG Baltic“ skyrė 10 tūkstančių eurų. Aš paaiškinau, kad pinigai buvo skirti fondui “Laisvės studijų centras“ jaunimo  ir vaikų pilietiškumo skatinimo programai. Viskas legalu, fondo buhalteriją tvarkė samdyta įmonė“, – portalui lrytas.lt „Lietuvos ryto“ televizijai aiškino R.Mikaitis.

Jis sakė, kad STT pareigūnai paėmė jo kompiuterį ir mobiliojo ryšio telefoną.

R.Mikaitis sakė suprantantis, kad STT vizitas susijęs su įtarimais E.Masiuliui dėl kyšio paėmimo iš „MG Baltic“, tačiau Kauno politikas tikino su šia istorija niekaip nesusijęs. 

Atliko eksperimentą

Vasario mėnesį portalas lrytas.lt atliko eksperimentą ir bandė gauti paramą. Atsitiktiniu būdu atrinko penkis fondus ir, įsikūniję į mamos vaidmenį, bandė gauti vienkartinę paramą meniškai gabiai mergaitei.

Tuo metu fondo direktorius V.Toleikis ramiai išklausė mamos prašymą paremti dukrą ir buvo itin atviras. „Labai sunkiai įsivaizduoju, kad pavienį atvejį paremtų. Daugiau mes skiriame visuomeninėms organizacijoms ir jų visokiems projektams, bet ką gali žinoti, kartais pasitaiko ir tokių atvejų. Aš nenoriu vaidinti kieto berniuko ir iš karto daug žadėti“, – prisipažino fondo vedlys.

V.Toleikis pasiteiravo, koks tai instrumentas ir kiek jis kainuoja, ar užtektų dalinės paramos, kokioje mokykloje mergaitė mokosi ir kaip šeima gyvena.

„Parašykite elektroniniu paštu ir Gintaro Steponavičiaus paramos fondo vardu. Mažai vilties, bet jei jūs ieškotumėte sudėtinės dalies, dar surastumėte rėmėjų, tai gal tas ir turėtų kažkokių perspektyvų. Aš vis tiek Gintarui Steponavičiui parodysiu prašymą. Daugiausia jis lemia, mes kolegialiai tariamės, būna didesni prašymai – tai valdyba aprobuoja, o kai tokie smulkučiai – užtenka administracijos ir paties G.Steponavičiaus“, –  teigė direktorius V.Toleikis.

Gintaro Steponavičiaus paramos fondas 2014 metais gavo beveik 60 tūkst. litų (17,4 tūkst. eurų) paramos. Nemažai surinktų lėšų paaukojo – 53 tūkst. litų (15,5 tūkst. eurų).

Fondas parėmė knygą-studiją „Reforma Lietuvoje. Įžvalgos apie mokslo ir studijų pertvarką“ – 30 tūkst. litų (8,7 tūkst. eurų). Taip pat paramą skyrė renginiams: krepšinio turnyras „Lazdynų taurė“ (1944 litų (563 eurai)). Mokytojų dienos renginys atsiėjo 2,7 tūkst. litų (782 eurai). Rudens šventė Pasakų parke buvo paremta – 10,7 tūkst. litų (3,1 tūkst. eurų). Dar apie 8 tūkst. litų (2,3 tūkst. eurų) buvo skirta pavieniams projektams ir prašymams bei administracinėms išlaidoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.