Nuodų deginimo gamykla įklampino ir lietuvį, ir italą

Šiaulių pašonėje pavojingų atliekų deginimo gamyklą pastačiusiam italui Heinrichui Hafneriui ir įmonės „Toksika“ buvusiam vadovui Virginijui Daubarui dėl šių statybų teks minti teismo slenkstį. Tuo tarpu Lietuvai iškilo nemenka finansinė grėsmė – gali tekti grąžinti per 13,6 milijono eurų europinę paramą.

Dėl „Toksikos“ įmonės vyko ir protestai, bet skandalų skandinamą gamyklą vis tiek pavyko atidaryti.<br>G.Šiupario nuotr.
Dėl „Toksikos“ įmonės vyko ir protestai, bet skandalų skandinamą gamyklą vis tiek pavyko atidaryti.<br>G.Šiupario nuotr.
Italas H.Hafneris tikino turįs daug patirties statant pavojingų atliekų deginimo įmones, bet pareigūnai išsiaiškino, kad verslininkas melavo.<br>G.Šiupario nuotr.
Italas H.Hafneris tikino turįs daug patirties statant pavojingų atliekų deginimo įmones, bet pareigūnai išsiaiškino, kad verslininkas melavo.<br>G.Šiupario nuotr.
Skandalai dėl „Toksikos“ įmonės nesibaigia – Lietuvai gresia ir ES sankcijos dėl netinkamo paramos panaudojimo.<br>G.Šiupario nuotr.
Skandalai dėl „Toksikos“ įmonės nesibaigia – Lietuvai gresia ir ES sankcijos dėl netinkamo paramos panaudojimo.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 15, 2016, 7:57 PM, atnaujinta May 21, 2017, 3:41 PM

Itin didelio masto ir sudėtingą tyrimą užbaigę Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai 5 metus tirtą bylą perdavė Vilniaus apylinkės teismui.

Italas H.Hafneris kaltinamas didelės vertės sukčiavimu, o buvusiam bendrovės „Toksika“ generaliniam direktoriui V.Daubarui pateikti kaltinimai dėl netinkamo pareigų atlikimo.

Be to, teismui pateiktas ir 2,1 mln. eurų ieškinys – tiek įvertinta šių veikėjų padaryta žala. Italui H.Hafneriui skirtas 5 tūkstančių eurų užstatas, o V.Daubaras įpareigotas ne leidimo neišvykti.

Pagyros tebuvo melas

Penkerius metus ikiteisminį tyrimą atlikę FNTT pareigūnai konstatavo, kad pavojingų atliekų deginimo gamyklos statybų istorija buvo grįsta melu nuo pat pradžių.

Išsiaiškinta, kad konkurse dalyvavęs ir jį laimėjęs verslininkas H.Hafneris pateikė melagingą informaciją dėl įmonės „Hafner Srl“ kvalifikacinių gebėjimų, pajėgumų ir patirties. Siekiant laimėti per 25 mln. eurų konkursą buvo pateikta melaginga informacija dėl Vokietijoje pastatytų trijų pavojingų atliekų deginimo įrenginių.

Bendradarbiaujant su Vokietijos pareigūnais buvo išsiaiškinta, kad tai tebuvo trys biomase kūrenamos elektrinės. Beje, ir jos buvo pastatytos su nemenkais trūkumais.

Apie įtarimus pranešė direktorius

Tuometinis „Toksikos“ įmonės generalinis direktorius V.Daubaras apkaltintas netinkamu pareigų atlikimu, nes sudarė sąlygas konkursą laimėti kvalifikacinių reikalavimų neatitinkančiai Italijos bendrovei.

Tuo pasinaudojęs rangovas suprojektavo ir pastatė reikalavimų neatitinkantį pavojingų atliekų deginimo įrenginį.

Skandalas kilo 2011 m., kai į teisėsaugą kreipėsi iš „Toksikos“ vadovo posto pasitraukti privertas Ramūnas Peciulevičius. Jis darbo neteko, nes atsisakė pasirašyti bruktus dokumentus.

Ikiteisminiame tyrime dėl didelės vertės turto įgijimo apgaule, piktnaudžiavimo, tarnybos pareigų neatlikimo ir dokumentų klastojimo įtarimai buvo pareikšti 6 asmenims, bet prieš teismą stos tik H.Hafneris ir V.Daubaras.

Ekspertams pasišiaušė plaukai

V.Peciulevičius išsyk pasakė, kad įrenginys neatitinka konkurso sąlygų. Tačiau pareigūnų netekusio vadovo niekas nenorėjo klausytis – rangovas turėjo įtakingų užtarėjų.

Negelbėjo net ir skandalingos ekspertų išvados – jie po tyrimo paskelbė, jog gamykloje yra net 959 trūkumai ir neatitikimai. Iš jų 33 pripažinti esminiais. Ūkio ministerijos klerkai netgi siekė sutrukdyti FNTT tyrimui. Buvo bandoma įmonei „Toksika“ išrūpinti neperkančiosios organizacijos statusą. Tada būtų išnykęs pagrindas tęsti tyrimą tiek FNTT, tiek Viešųjų pirkimo tarnybai.

Per penkmetį buvo atlikta net keliolika ekspertizių. Buvo pasitelkti ir Europos komisijos ekspertai, kurie patvirtino, jog Europos Sąjungos Sanglaudos fondo ir valstybės biudžeto lėšomis finansuotas atliekų deginimo įrenginys pastatytas nesilaikant rangovo pasiūlymo, pirkimo dokumentų ir rangos sutarties sąlygų.

Krito dar vienas vadovas

Prieš pusketvirtų metų tuometinis „Toksikos“ įmonės generalinis direktorius Žilvinas Čenkus buvo pareikalavęs, kad rangovas šalintų trūkumus. Italų įmonei buvo išsiųstas raštas, į kurį atsakymo nesulaukta, todėl bendrovė „Hafner Slr“ buvo nušalinta.

Įdomybės tęsėsi – Ūkio ministerija nušalino įmonės valdybą, o Ž.Čenkui nurodė sutrumpinti trūkumų sąrašą. Atsisakęs paklusti įmonės vadovas neteko darbo, o į objektą netrukus buvo sugrąžintas rangovas.

Italų bendrovės laukė ir valdininkų dovana: jie įsipareigojo brokdariams sumokėti beveik 0,4 mln. eurų už trūkumų šalinimą, nors tai rangovas privalėjo daryti savo sąskaita.

Nepaisant visų skandalų ir vykstančio ikiteisminio tyrimo, 2014 m. pavasarį deginimo įrenginys buvo pripažintas tinkamu naudoti. Tuo tarpu ši gamykla turėjo pradėti veikti dar 2010-aisiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.