Reitingų smūgis liberalams: piliečiai nuosprendį jau surašė

Daugelis žmonių nepatikėjo, kad Liberalų sąjūdis yra „ne prie ko“, kai buvo pareikšti įtarimai dabar jau buvusiam partijos vadovui Eligijui Masiuliui galimai paėmus daugiau kaip 100 tūkst. eurų kyšį iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio.

Buvusio partijos lyderio E.Masiulio skandalas kaip reikiant atsirūgo liberalams.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Buvusio partijos lyderio E.Masiulio skandalas kaip reikiant atsirūgo liberalams.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (5)

„Lietuvos rytas“

Jun 18, 2016, 7:59 AM, atnaujinta May 21, 2017, 10:58 AM

Kad kyšio istorija stipriai atsirūgs Liberalų sąjūdžiui, rodė jau ankstesnės visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ apklausos rezultatai.

Bet tokio liberalų kryčio, kurį atskleidė birželio 3–10 dienomis atlikta apklausa, matyt, sunkiai galėjo tikėtis net didžiausi pesimistai.

Paaiškėjo, kad jeigu Seimo rinkimai būtų surengti dabar, už Liberalų sąjūdį balsuotų tik 3,6 proc. piliečių. Praėjusį mėnesį šis rodiklis dar buvo 8,9 procento.

Kitaip sakant, daugiamandatėje rinkimų apygardoje Liberalų sąjūdis neįveiktų 5 proc. balsų barjero ir faktiškai liktų politikos užribyje. Tiesa, reikėtų atsižvelgti į galimą maždaug 1,5 proc. paklaidą, kurios neatmeta apklausos rengėjai. Galbūt šios partijos dar nereikėtų laidoti ir dėl to, kad, atsižvelgus tik į rinkimuose dalyvausiančių piliečių nuomonę, liberalai surinktų 5,5 proc. balsų. Be to, beveik 22 proc. rinkėjų teigė dar nežinantys, už kurią partiją balsuos.

Kad ir kaip būtų, praėjusį savaitgalį naujuoju liberalų vedliu išrinkto Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus laukia itin rimti iššūkiai. Beje, jis pažadėjo atsistatydinti iš partijos vadovo posto, jei per rudenį vyksiančius Seimo rinkimus bus pelnyta mažiau mandatų nei prieš ketverius metus.

Ambicijos ambicijomis, bet ir pats R.Šimašius pripažino, kad dabar partijoje atmosfera nėra gera, bet dvasia esą kovinga.

Anot politiko, ypač sunkus liberalams buvo pastarasis mėnuo, nes daug kas nesuprato, kas vyksta. Vis dėlto bent viešai jis demonstravo optimizmą.

„Dėl šios dienos esu tikras labiau nei dėl vakar, dėl tam tikrų narių turima ir tam tikrų saugiklių“, – apie artėjančius rinkimus galimos korupcijos skandalo kontekste vakar Žinių radijui kalbėjo R.Šimašius.

Dėl liberalų kryčio bent kol kas daugiausia laimėjo konservatoriai. Per mėnesį jų rėmėjų pagausėjo nuo 8,9 iki 10,9 procento.

Partijų rikiuotėje toliau pirmauja socialdemokratai, kurių reitingas, smuktelėjęs po vadinamojo Vijūnėlės dvaro skandalo, jau stabilizavosi.

Įkandin lyderių irgi gana įtikinamai žengia Valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius susigrąžino antrąją vietą tarp palankiai vertinamų politikų (čia tebepirmauja prezidentė Dalia Grybauskaitė), žemyn nustūmęs „valstiečių“ vadovą Ramūną Karbauskį. Negana to, daug mažiau gyventojų ėmė manyti, kad pastarasis geriausiai atstovauja jų interesams.

Smarkiai sumažėjo ir naujojo Liberalų sąjūdžio vedlio R.Šimašiaus populiarumas. Anksčiau kaip Vilniaus vadovas jis konkuravo su Kauno meru Visvaldu Matijošaičiu, bet dabar šis šovė į priekį.

Beje, liberalų skandalo purslai aptaškė ir niekuo dėtą energetikos ministrą Roką Masiulį – jis surinko mažiau palankių nuomonių nei anksčiau.

Matyt, kai kuriems apklausos dalyviams neigiamą įspūdį padarė vien ši pavardė.

Tuo metu daugelio kitų ministrų reitingai nepakito ar netgi gerokai ūgtelėjo.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.