Dėl R. A. Ručio neliečiamybės prokuratūra spręs rudenį

Generalinis prokuratūras Evaldas

Generalinis prokuratūras Evaldas Pašilis nesikreipė dar kartą į Seimą, kad būtų panaikinta neliečiamybė Seimo nariui „tvarkiečiui“ Rimui Antanui Ručiui.<br>A. Barzdžiaus nuotr.
Generalinis prokuratūras Evaldas Pašilis nesikreipė dar kartą į Seimą, kad būtų panaikinta neliečiamybė Seimo nariui „tvarkiečiui“ Rimui Antanui Ručiui.<br>A. Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 2, 2016, 10:14 AM, atnaujinta May 20, 2017, 2:30 AM

Ketvirtadienį Seimas baigė darbą, į parlamentą Seimo nariai dabar rinksis tik prasidėjus rudens sesijai. Spalį vyks nauji rinkimai į Seimą.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė yra sakiusi, kad parlamentas iš naujo spręs dėl R.A.Ručio neliečiamybės panaikinimo tada, jeigu bus vėl gautas generalinio prokuroro prašymas tai daryti.

„Šiuo metu tokio sprendimo (kreiptis į Seimą. – BNS) dar nėra, jis bus priimtas vėliau. Šiuo metu atliekamas ikiteisminis tyrimas, sprendimas dėl pakartotinio kreipimosi nėra priimtas. Jeigu bus, tai bus tik rudenį“,– BNS sakė Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė.

Prekyba poveikiu įtartam Seimo nariui „tvarkiečiui“ R.A.Ručiui sugrąžintas specialiojo liudytojo statusas Konstituciniam Teismui paskelbus, kad parlamentaro neliečiamybė buvo panaikinta pažeidžiant pagrindinį šalies įstatymą.

R.A.Ručys iš pradžių žadėjo bendradarbiauti su teisėsauga, nes nori įrodyti savo nekaltumą, tačiau vėliau pareikalavo nutraukti ikiteisminį tyrimą jo atžvilgiu.

Specialiojo liudytojo statusas reiškia, kad teisėsauga turi duomenų apie asmens padarytą nusikaltimą, bet įtarimams pareikšti nėra pagrindo.

Konstitucinis Teismas paskelbė, kad Seimas, panaikindamas R.A.Ručio neliečiamybę, pažeidė procedūras, o kadangi pažeidimai buvo esminiai, sprendimas priimtas pažeidžiant Konstituciją.

Teismas konstatavo, kad naikinant neliečiamybę parlamentarui nesudaryta galimybė pasisakyti. Taip pat Konstitucinis Teismas pažymėjo, kad per Seimo posėdį dėl neliečiamybės panaikinimo nė nebandyta aiškintis, kodėl nedalyvauja R.A.Ručys, ar nedalyvavimo priežastys buvo svarbios, ar jis turėjo galimybę įgalioti sau atstovauti kitą parlamentarą.

Kartu teismas nutarime pabrėžė, kad iki jo paskelbimo R.A.Ručio atžvilgiu teisėsaugos atlikti veiksmai yra teisėti, nes nebuvo pagrindo abejoti Seimo sprendimo konstitucingumu.

Seimas parlamentaro teisinę neliečiamybę panaikino pernai kovo pabaigoje. Neliečiamybės panaikinimo dieną blogai pasijutęs „Tvarkos ir teisingumo“ atstovas buvo išvežtas į Santariškių klinikas, vėliau pervežtas į Kauno klinikas, iš kurių balandžio pradžioje išleistas.

R.A.Ručys pernai buvo paskelbtas įtariamuoju dėl prekybos poveikiu. Prokurorai teigia surinkę duomenų, kad R.A.Ručys iš prodiuserio Rolando Skaisgirio paėmė šimtatūkstantinį kyšį, žadėdamas paveikti valstybės tarnautojus. Pats parlamentaras savo kaltę kategoriškai neigia.

Vėliau įtarimai šiame tyrime dėl prekybos poveikiu ir pinigų plovimo praėjusių metų pabaigoje buvo pateikti ir partijai „Tvarka ir teisingumas“ kaip juridiniam asmeniui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.