Į karą prieš alkoholizmą – su popieriniais kardais

Didieji prekybos centrai paskelbė, jog nuo rugsėjo 2 dienos alkoholis bus parduodamas tik asmens dokumentus pateikusiems asmenims. Kokią naudą duos ši akcija? Privers girtuoklius ir ne tik juos į kišenę įsidėti pasus, tapatybės korteles. Gal kai kas juos pamirš ir vieną-kitą kartą svaigalų neįsigis. Bet tai nesumažins alkoholio vartojimo.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-07-05 16:08, atnaujinta 2017-05-19 19:35

Ši naujovė – tik dar vienas kovos su skaudžiausiai rykšte Lietuvai imitavimo pavyzdys. Užuot pompastiškai mosavę popieriniais ginklais, pagaliau imkimės efektyvių veiksmų, kurie liūne atsidūrusiems smogtų į skaudžiausią vietą. Keiskime teisės aktų paragrafus taip, kad šie žmonės būtų priversti pasikeisti.

Pirma, iš girtuokliaujančių šeimų reikėtų dažniau paimti vaikus. Įtrauktus į rizikos grupes tėvus užklupus vieną, antrą kartą įkaušusius, dar būtų galima įspėti. Nutvėrus trečiąsyk, atžalas be ceremonijų vertėtų perkelti pas laikinuosius globėjus, suteikiant tam tikrą laikotarpį tėvams pasitaisyti. Daugelis taurelės gerbėjų dar nėra taip smarkiai puolę, kad degtinė jiems būtų svarbiau už sūnus ir dukras.

Antra, palengvinkime įsivaikinimo procedūrą. Norinčioms tai padaryti tvarkingoms šeimoms dabar reikia pereiti kryžiaus kelius. Atsimušę į sunkiai suvokiamus barjerus, pretendentai numoja ranka – plečiasi globos įstaigos, kuriose vaikams tikrai ne geriau nei šeimose.

Trečia, nurėžkime socialines išmokas tiems, kurie net ir po oficialių įspėjimų neatsispiria taurelės traukai – pilnos pašalpos jiems vėl būtų mokamos tik tuomet, jei kelių iš eilės patikrinimų metu jie būtų blaivūs.

Ketvirta, priverskime institucijas dirbti. Lietuvoje gausybė vaikų teisėmis besirūpinančių tarnybų, bet jos neturi nei platesnių įgaliojimų, nei atsakomybės.

Po Saviečių tragedijos už nuobaudas nekrito nė vienas Kėdainių rajono valdininkas, tingėjęs pakrutinti pirštą, kad vaikai būtų laiku atskirti nuo juos į šulinį įmetusio tėvo. Įveskime įstatymus, kurie įpareigotų griežtai kontroliuoti rizikos grupės šeimas ir operatyviai veikti, aptikus girtus tėvus su mažamečiais.

Pagal naują tvarką eiliniam vaiko teisių apsaugos specialistui ar seniūnijos darbuotojui laiku nesiėmus veiksmų, svarstomas jo atsakomybės klausimas. Tiesioginiam viršininkui pažiūrėjus pro pirštus į pavaldinio aplaidumą – sprendžiama, kokią skirti nuobaudą šiam vadovui. Dar aukštesniam valdininkui trypčiojant vietoje – nagrinėjamas ir jo nusižengimas, priimami atitinkami sprendimai jį nubausti.

Penkta, kaimų ir miestų bendruomenės privalo greičiau reaguoti, sužinojusios apie šeimas, klimpstančias į alkoholizmo pelkę – nedelsiant trimituoti vietos valdžios institucijoms, o jei šios nereaguoja, pranešti vaikų reikalais besirūpinančioms centrinėms šalies institucijoms, žiniasklaidai.

Tai – tik maža dalis būdų, kurie padėtų lietuviams atsikratyti alkoholio vartotojų Europoje lyderystės. Gerus rezultatus pasiekti padėtų atkaklus ir sunkus darbas, o ne dokumentų tikrinimas parduotuvėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.