Karstą – į garažą? Mirusios senolės artimieji liko priblokšti

Kuršėnų ligoninėje mirusios 81 metų moters artimiesiems teko net parą laukti, kol medikė teikėsi išrašyti medicininį mirties liudijimą. Užsispyrusi gydytoja įvarė šeimą į kampą, nes be šio dokumento žmogaus, pasirodo, palaidoti neįmanoma.

Kuršėniškę Z.Juozapaitienę pribloškė gydytojos elgesys: „Gal taip siekta, kad visus formalumus tvarkytų laidojimo paslaugas teikianti įmonė?“<br>G.Šiupario nuotr.
Kuršėniškę Z.Juozapaitienę pribloškė gydytojos elgesys: „Gal taip siekta, kad visus formalumus tvarkytų laidojimo paslaugas teikianti įmonė?“<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

2016-07-12 09:48, atnaujinta 2017-05-19 03:56

Ši istorija prasidėjo liepos 9-osios popietę. Kuršėniškei Zitai Juozapaitienei paskambinusi slaugytoja pranešė, kad mirė jos anyta Marijona Juozapaitienė.

Skambinusioji paragino namiškius suskubti, nes palaikus išsivežti reikia per porą valandų – ligoninėje kūnas ilgiau nelaikomas.

Karstą ir įkapes nupirkę namiškiai tučtuojau atskubėjo į ligoninę.

„Slaugytoja padavė pasirašyti žurnale, bet medicininio mirties liudijimo neišdavė. Tądien budėjusi gydytoja per slaugytojas perdavė, kad jai nežinomi mirusios pacientės ligų kodai. Dėl šios priežasties mums liepta dokumento laukti iki pirmadienio“, – pasakojo Z.Juozapaitienė.

Stebėjosi medikų elgesiu

Į Šiupylių kaimą, esantį už 30 kilometrų, velionės palaikus parsivežę namiškiai netrukus sužinojo, kad be šio dokumento neįmanoma sutvarkyti jokių formalumų.

„Mums pasisekė, kad Šiupylių žemės ūkio bendrovėje dirba velionės duktė. Ši įmonė į jai priklausančių bendruomenės namų salę įleido ir be šio dokumento, todėl neteko karsto su palaikais laikyti garaže“, – piktinosi velionės žentas Zigmas Krencius.

Į Gruzdžių seniūniją nuvažiavę namiškiai išgirdo, kad be medikų pažymos jie negaus ir leidimo laidoti. Šį dokumentą būtina pateikti ir klebonui, ir kasti kapavietę leidimą išduodančiam kapinių prižiūrėtojui.

„Nėra buvę, kad palaikus medikai atiduotų be dokumento. Ką būtumėte darę, jei pakeliui į Šiupylius būtų sustabdę policijos pareigūnai?“ – stebėjosi seniūnijos darbuotojai.

Grasino iškviesti policiją

Liepos 10-ąją velionės namiškiai vėl išskubėjo į Kuršėnus.

„Buvo pikta, kad esame tąsomi, todėl kalbėjau pakeltu tonu. Užuot atsiprašiusi, ligoninės Priėmimo skyriuje buvusi gydytoja pareiškė, kad pažymos gali ir neduoti. Ji mane išvarė iš kabineto ir grasino iškviesti policiją, nes per garsiai kalbu“, – rankomis skėsčiojo Z.Krencius.

Velionės duktė Angelė Bačkienė nebandė priekaištauti gydytojai: „Tylėjau, nes tikėjausi, kad medikė mūsų pasigailės. Juk velionei nebuvo darytas skrodimas, todėl kūno laikyti ilgai negalima – reikia kuo greičiau laidoti.“

Prieš vidurdienį pažymą gavę namiškiai lengviau atsikvėpė – pagaliau galės palaidoti velionę.

Tačiau į šermenis Šiupyliuose suvažiavę giminaičiai negalėjo atsistebėti medikų elgesiu.

„Močiutę buvo ištikęs insultas, ji liko prikaustyta prie patalo.

Suprantame, kad šeštadienį budėjo ne ją gydęs medikas, bet negi buvo sunku žvilgtelėti į ligos istoriją ir įrašyti mirties priežastį?“ – atsiduso Z.Juozapaitienė.

Privalėjo išduoti dokumentą

Kuršėnų ligoninės direktorių laikinai pavaduojantis gydytojas Robertas Šaulys sakė, kad jį nustebino ši istorija: „Apie šį nesusipratimą jau pranešė savaitgalį dirbę skyriaus darbuotojai.

Tiesa, jie sakė, kad pažymos nepasiėmė patys velionės artimieji, nes jiems neva nebuvo skubos.“

Medikas paaiškino, kad budintis gydytojas privalo iškart išduoti šį dokumentą – be jo mirusiojo kūno atiduoti nevalia.

Kodėl savaitgalį budėjusi gydytoja Alina Tvarušytė-Cvirkienė pažymą išrašė praėjus parai, R.Šaulys negalėjo atsakyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.