Bakalauro nebepakanka: daugėja stojančių į magistro studijas

Žmonių, kuriems vien bakalauro laipsnio neužtenka, Lietuvoje vis daugėja. O juos labiausiai domina socialinės srities studijos. Tai rodo Lietuvos universitetų duomenys. Palyginti su praėjusiais metais, faktiškai visuose didžiuosiuose Lietuvos universitetuose stojančiųjų į magistro laipsnį suteikiančias studijas skaičius išaugo.

Stojančiųjų į magistro studijas – vis daugiau.<br>M. Patašiaus nuotr.
Stojančiųjų į magistro studijas – vis daugiau.<br>M. Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Modesta Gaučaitė

Jul 20, 2016, 11:06 AM, atnaujinta May 18, 2017, 9:06 AM

Prašymų daugėja, bet priimtų – mažiau

Vytauto Didžiojo universitete (VDU), palyginti su praėjusiais metais, prašymų į magistro studijas sulaukta daugiau. Šiais metais tęsti studijas šiame universitete pareiškė 1366 studentai, o pernai tokių prašymų sulaukta 1105. Tačiau kadangi sumažintas valstybės finansuojamų vietų skaičius, priimtų studentų į magistrantūros studijas šiemet kol kas mažiau – 432, o 2015-aisiais buvo priimtas 531 studentas.

Priėmimas į laisvas magistrantūros vietas VDU vis dar vykdomas, todėl šiais metais priimtų studentų skaičius dar gali ir padidėti.

„Lietuvos didžiausias turtas yra jos žmonės, todėl investicijos į jų išsilavinimą stiprina Lietuvos pozicijas šiuolaikiniame pasaulyje. Todėl gaila, kad kol kas vyrauja priešinga tendencija – magistrantūros studijų studentų kasmet mažėja visoje Lietuvoje.

Tai paliečia kiekvieną šalies universitetą – mažinant valstybės finansuojamų vietų skaičių, natūralu, kad mažėja ir studentų“, – sakė VDU studijų prorektorius, Taikomosios informatikos katedros docentas Kęstutis Šidlauskas.

Šiame universitete populiariausios studijos socialinių mokslų srityje: rinkodaros, viešųjų ryšių, taip pat psichologijos ir švietimo vadybos srityse.

Stojantiesiems siūlo naujas programas

Kauno technologijos universitete (KTU) šiais metais per pirmąjį priėmimo į magistrantūros studijas etapą prašymus pateikė apie 1100 stojančiųjų. Jau aišku, kad iš jų studijuoti priimta 740 studentų. Tiesa, priimtųjų skaičius nėra galutinis, nes numatomi dar du priėmimo etapai.

Nors galutinis stojančiųjų ir įstojusiųjų skaičius KTU nėra aiškus, atrodo, kad jų bus maždaug tiek pat, kaip ir praėjusiais metais.

„Šiais metais daugiausia populiarumo tarp stojančiųjų sulaukė pernai startavusi Didžiųjų verslo duomenų analitika bei lyderių pozicijų nepaliekanti Informacijos ir informacinių technologijų sauga, kurios pradedamos vykdyti ir Vilniuje“, – teigė KTU Studijų organizavimo departamento Studijų procesų skyriaus vadovė Sandra Kavalevskytė.

Tarp populiariausių KTU siūlomų magistrantūros studijų programų yra ir Valdymo technologijos, Elektronikos inžinerija, Pramoninė biotechnologija, Statyba.

Taip pat ir socialinių mokslų apskaitos, rinkodaros ir žmonių išteklių vadybos krypčių studijų programos.

„Džiaugiamės, kad stojančiųjų susidomėjimo sulaukė naujos ir itin perspektyvios studijų programos – Medicininė chemija (jungtinė su LSMU) ir Aeronautikos inžinerija.

Šiemet stojantiesiems siūlome naują magistrantūros studijų modelį MA+: greta savo pasirinktos studijų programos studentai galės rinktis eksperto, vadovo ar tarpdisciplininį studijų kelią“, – pasakojo S.Kavalevskytė.

Stojančiųjų skaičius sparčiai auga

Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU) šiuo metu vyksta antrasis priėmimo į magistro laipsnį suteikiančias studijas etapas. Šiuo metu sulaukta 1226 prašymų, pasirašyta 830 sutarčių.

VGTU studijų prorektorius prof. dr. Romualdas Kliukas teigė, kad nors duomenys dar nėra galutiniai, galima pastebėti, kad šiemet jau pasirašytos sutartys daugiau nei šimtu lenkia praėjusių metų visų etapų rezultatus, kai buvo pasirašytos 726 sutartys.

Kaip ir anksčiau, šiame universitete populiariausi – socialiniai mokslai. Didžiausi konkursai vyksta į Kūrybinių industrijų fakulteto siūlomą Kūrybos visuomenės komunikacijos programą bei Verslo vadybos fakulteto Ekonomikos inžinerijos studijų programą.

„Pastebima, kad norinčiųjų studijuoti skaičių nulemia ir siūlomų valstybės finansuojamų vietų skaičius. Šiemet tai jaučiama informacinių technologijų srityje, pastebimas aktyvesnis domėjimasis tokiomis VGTU siūlomomis studijų programomis kaip Informacinių sistemų programų inžinerija bei Informacijos ir informacinių technologijų sauga.

Savo universitete pastebime, kad studentai nebijo stoti ir į valstybės nefinansuojamas vietas, nes geriausiems iš jų VGTU suteikia galimybę gauti stipendiją magistro studijų kainai kompensuoti“, – teigė VGTU studijų prorektorius prof. dr. R.Kliukas.

Priimtųjų skaičius krito

Įgyti magistro laipsnį Vilniaus universitete (VU) šiemet panoro 2163 studentai. Pagrindinio priėmimo metu buvo priimta šiek tiek daugiau nei pusė – 1235.

„Tiesa, šie duomenys nėra galutiniai, kadangi net ir sumažėjus valstybės finansuojamų magistro studijų programų vietų skaičiui į Vilniaus universitetą bus galima stoti per papildomą priėmimą.

Taip pat tikimės, kad ateityje universitetai turės galimybę laisviau perskirstyti gaunamas lėšas tarp studijų sričių, nes esama situacijų, kai studijų programos sulaukia itin didelio susidomėjimo, tačiau didesnis studijų krepšelių skaičius skiriamas kitai sričiai“, – sakė VU Studijų direkcijos direktorė Jekaterina Bortkevič.

Palyginti su praėjusiais metais, priimtųjų į magistrantūros studijas VU skaičius krito. J. Bortkevič teigė, kad tai gali būti bendro abiturientų skaičiaus arba populiarėjančių studijų užsienyje pasekmė.

„Be to, galima daryti prielaidą, jog keičiasi požiūris į studijas: dažnai bakalauro studijas baigę asmenys keleriems metams atideda studijas siekdami išsiaiškinti, kokioje srityje nori tobulinti savo žinias, jog ateityje tai jiems duotų dar daugiau naudos“, – sakė VU Studijų direkcijos direktorė.

Kaip ir kituose universitetuose, populiariausios magistrantūros studijų programos VU, pasak J.Bortkevič, – socialinės srities: „Šių metų pagrindinio priėmimo metu populiariausios studijų programos buvo: Finansai, Ryšiai su visuomene, Klinikinė psichologija, Rinkodara ir integruota komunikacija, Tarptautiniai santykiai ir diplomatija.

Kaip visada daug stojančiųjų sulaukė Vertimo programa bei Dalykinės teisės kalbos studijos.

Ne ką mažiau populiarios ir tarpdalykinės studijų programos, tokios kaip Šiuolaikinės Azijos studijos, Medicinos biologija, Medicinos genetika, Finansų ir draudimo matematika.

Taip pat naujajame Gyvybės mokslų centre vykdomos magistrantūros programos – Mikrobiologija ir biotechnologija, Biochemija.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.