Stojimai: stresas ir mažėjantis stojančiųjų skaičius

Antradienį baigėsi abiturientų prašymų stojimams į aukštąsias mokyklas padavimas. Rezultatai rodo, kad norinčių studijuoti aukštosiose mokyklose mažėja.

Ne mažai abiturientų užpildyti studijų prašymų neskubėjo – tempė iki paskutinės minutės.<br>123rf.com nuotr.
Ne mažai abiturientų užpildyti studijų prašymų neskubėjo – tempė iki paskutinės minutės.<br>123rf.com nuotr.
Abiturientams LAMA BPO sukėlė nemažai streso.<br>„Facebook“ nuotr.
Abiturientams LAMA BPO sukėlė nemažai streso.<br>„Facebook“ nuotr.
Abiturientams LAMA BPO sukėlė nemažai streso.<br>„Facebook“ nuotr.
Abiturientams LAMA BPO sukėlė nemažai streso.<br>„Facebook“ nuotr.
Abiturientams LAMA BPO sukėlė nemažai streso.<br>„Facebook“ nuotr.
Abiturientams LAMA BPO sukėlė nemažai streso.<br>„Facebook“ nuotr.
LAMA BPO prezidentas prof. Pranas Žiliukas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
LAMA BPO prezidentas prof. Pranas Žiliukas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Modesta Gaučaitė

Jul 20, 2016, 10:12 AM, atnaujinta May 18, 2017, 9:26 AM

Stojančiųjų skaičius mažėja

Šiais metais prašymus priimti studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose užregistravo 33 598 asmenys. Pernai jų buvo šiek tiek daugiau – 36 987. Tačiau prašymus studijuoti užpildė 29 767 stojantieji. Tuo tarpu 2015 metais – 33 198.  61 proc. aukščiausiu prioritetu rinkosi universitetų studijų programas, 39 proc. – kolegijų.

 Ne visi pateikusieji prašymus galės dalyvauti konkurse, nes dalis stojančiųjų netenkina aukštųjų mokyklų nustatytų reikalavimų, taip pat švietimo ir mokslo ministro nustatytų minimalių rodiklių valstybės finansuojamoms vietoms užimti ar studijų stipendijai gauti. Preliminariais duomenimis,  konkurse galės dalyvauti 27 772 asmenys. 2015 – aisiais dalyvavo 31 217. Iš visų, šiais metais dalyvaujančių konkurse į aukštąsias mokyklas, 16 019 – šių metų abiturientų.

 Į tiksliniu būdu valstybės finansuojamas studijų vietas pretenduoja 1 586 stojantieji, kurie pareiškė 1 949 pageidavimus. Tikslinio finansavimo prašymus LAMA BPO sistemoje stojantieji gali teikti tiek pagrindinio priėmimo pirmojo etapo, tiek antrojo etapo prašymų koregavimo metu.

 “Pastaruosius kelerius metus stebime besikeičiančias studijų pasirinkimo tendencijas. Besirenkančių socialinių mokslų studijas palaipsniui mažėja – jei prieš penkerius metus jas rinkosi daugiau nei pusė stojančiųjų, tai šiemet – jau mažiau nei 40 proc. Antrą vietą pagal populiarumą užima biomedicinos mokslai, juos renkasi apie 25 proc. stojančiųjų.

 Tarp abiturientų vis populiaresni tampa technologijos ir fiziniai mokslai. Apie 20 proc. stojančiųjų renkasi technologijos studijas, apie 8 proc. – fizinius mokslus. Tai rodo, kad stojantieji atsižvelgia į darbo rinkos situaciją ir ekspertų rekomendacijas“, – komentavo Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.

„Pirminė analizė sako, kad šiemet matysime didesnius tiek aukštųjų mokyklų, tiek studijų programų rinkimosi kontrastus. Didžiosioms aukštosioms mokykloms sekasi geriau, nei mažoms, o studijų programų, kurios nesurinks reikiamo studentų skaičiaus ir nebus pradėtos vykdyti, tikėtina, bus gerokai daugiau.

Tai turėtų paskatinti aukštąsias mokyklas stambinti studijų programas – neabejotinai būtų geriau, kad studijų programos būtų gausesnės, bet suteikiančios galimybę studentui lanksčiai rinktis programos dalykus ir net kitų programų dalis“ – sako LAMA BPO prezidentas prof. Pranas Žiliukas.

 Nors universitetuose pagal pirmąjį prioritetą biomedicinos mokslai yra gerokai populiaresni nei technologijos mokslai, kolegijose šias dvi mokslų sritis renkasi panašus skaičius stojančiųjų: universitetuose biomedicinos mokslus renkasi apie 23 proc., o technologijos – apie 15 proc., kolegijose – po 27 proc. Kolegijose stojantieji taip pat dažniau renkasi menus  nei fizinius ar humanitarinius mokslus.

Socialiniuose tinkluose – patarimų paieškos

Dar prieš pasibaigiant pirmajam prašymų teikimo etapui, socialiniuose tinkluose abiturientai nerimo – klausė vieni kitų kur planuojantys stoti, dalinosi savo norais, prašė patarimų, kurią specialybę rinktis geriausia, aptarinėjo konkursinius balus bei kilus nors kokiems neaiškumams iš karto kreipdavosi į bendraamžius. Tačiau ne mažai abiturientų užpildyti studijų prašymų neskubėjo – tempė iki paskutinės minutės.

„Kas geriau – VGTU Verslo logistika ar VU tarpautinis verslas“, – likus vos pusvalandžiui iki prašymų padavimo pabaigos socialiniame tinkle „Facebook“ klausė abiturientas Vykintas.

„Kodėl mano konkursinį balą toje pačioje specialybėje, tik skirtingo finansavimo vietose, rašo kitokį“, – likus tik keletui minučių nerimavo Deimantė.

Atsirado ir tokių, kurie belaukdami paskutinės minutės taip ir pražiopsojo progą užpildyti prašymą į aukštąsias mokyklas pirmajame stojimų ture.

Abiturientams įvarė streso

Iš karto po 12 val. panikuodami abiturientai užgulė „Facebook“ esančią abiturientų grupę. LAMA BPO sistema daugumai abiturientų sukėlė šoką – jiems buvo nurodyta, kad stojimų konkurse jie nedalyvauja.

„Man atrodė, kad širdis sustos. Pagalvojau, kad kažką padariau negerai ir dabar viskas – niekur neįstosiu. Rankos ir kojos drebėjo“, – guodėsi abiturientė Akvilė.

Socialinio tinklo „Facebook“ grupės nariai vienas po kito kėlė savo stojimų prašymų nuotraukas, kuriose matosi stresą įvaręs užrašas „Konkurse nedalyvaujate“.

Tiesa, neilgai trukus LAMA BPO abiturientus nuramino – jie stojimų konkurse dalyvauja, tiesiog dėl didelio abiturientų srauto užstrigo jų sistema.

Laukia antras etapas

Į kokias aukštąsias mokyklas ir į kokias specialybes įstojo abiturientai sužinos visai greitai – liepos 23-ąją iki 15 val. Tie, kurių rezultatai netenkins, turės galimybę bandyti laimę antrajame stojimų etape.

„Antrajame etape bus galimybė tik koreguoti pirmojo etapo prašyme nurodytų pageidavimų eiliškumą, todėl siūlyčiau bent vieną atsarginį variantą numatyti su vnf finansavimu, jeigu nepavyktų gauti kvietimo į valstybės finansuojamą vietą“, – sakė LAMA BPO administracijos direktorė Ramunė Bakanovienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.