Skaidrumas – vis dar deficitinis antibiotikas mūsų valstybėje

Jau kelios savaitės ne ateiviai, ne priešiškos šalies agentai ar žali žmogeliukai, o primityvūs vienaląsčiai organizmai yra užvaldę kai kurių lietuvių smegenis.

Daugiau nuotraukų (1)

„Laiko ženklai“

Aug 12, 2016, 7:41 AM, atnaujinta May 16, 2017, 4:00 AM

Listerijos, salmonelės, žarninės lazdelės – tokių bakterijų pavadinimai tapo žinomi ir biologijos pradžiamokslį seniai pamiršusiems gyventojams, ir aukščiausio rango politikams.

Prokurorai (tiksliau, jų pasamdyti tyrėjai) aptiko bakterijų bendrovės „Judex“ koldūnuose ir kituose pusgaminiuose. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), kurios vadovas J.Milius, apie tai esą galėjęs žinoti jau anksčiau, šių vienaląsčių tebeieško šimtuose mėginių.

Atrodo, kad mažiausiai ši isterija dėl listerijų pakenkė prekybininkų galvoms. Vos pasirodė pranešimai, kad šie maisto produktai gali būti užkrėsti, prekybos tinklai juos iškart nustojo pardavinėti. Atsarga gėdos nedaro, ypač kai pirkėjams gali kilti pavojus.

Koldūnų gamintojų veiksmai buvo mažiau logiški. Iš pradžių jie dievagojosi esantys tyri, tačiau paskui apsisprendė dezinfekuoti uždarytą fabriką ir laukti, kol atgaus teisę maišyti mėsą ar varškę ir dėti į tešlą.

Visa tai būtų įprastas skandalas dėl taršos maisto produktuose, jei ne politinis jo pamušalas. Akivaizdu, kad kažkam prieš Seimo rinkimus žūtbūt prireikė J.Miliaus galvos.

Juk kai pateikiami įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu, viskas atrodo labai rimta.

Tiesa, užvakar Specialiųjų tyrimų tarnybos išplatintas pranešimas apie galimus VMVT veiklos trūkumus atrodė kaip teoriniai pasvarstymai be jokių faktų.

Galbūt tie faktai pateikti premjerui ir prezidentei, nes jie garsiai šaukdami stumia J.Milių iš posto.

Normalioje teisinėje valstybėje tokie kaltinimai tokio rango pareigūnui būtų pateikti su tokiais įrodymais, kad jam nieko neliktų, tik pasitraukti nunarinus galvą. O Lietuvoje bent visuomenei pateikiamos tik abstrakčios formuluotės.

Negana to, tai sklinda iš tos pačios STT, kuri teismo nutrauktus ar išvis jo nepasiekusius tyrimus tikriausiai jau skaičiuoja šimtais.

Galima pasvarstyti, ar teisinėje Vakarų valstybėje kažkam neįtikę valdininkai būtų šalinami arba priversti trauktis vien pareiškus įtarimus ir nesulaukus jokių įrodymų. Dar ir be teismo sprendimo.

Bet Lietuvoje tai jau tampa vos ne įprasta. Vis dėlto šis atvejis gali būti išimtis. Pats VMVT direktorius dar turi nemažai laiko: atostogos – iki rugpjūčio pabaigos, o atostogaujančio žmogaus atleisti negalima.

Be to, nelabai aišku, kaip išvis tai įmanoma padaryti. Trečia, J.Milius jaučiasi nekaltas ir pats neišeina.

Matyt, todėl žemės ūkio ministrė V.Baltraitienė ir premjeras A.Butkevičius bruko šią prievolę vienas kitam, net susiriejo, kol galiausiai sutarė, kad J.Milius turi trauktis pats. Ir dar nusprendė pareikalauti iš prokurorų informacijos – ką jie tokio turi surinkę apie šį asmenį, kad reikia taip skubiai jo atsikratyti.

Savo trigrašį nusprendė įkišti ir Seimo pirmininkė L.Graužienienė, pradėjusi svarstyti, kad koldūnų skandalas gali būti ir karas dėl rinkų, ir politinės peštynės.

Tačiau jei parlamento vadovė turėtų politinės valios ir galios, pirmiausia privalėtų priversti pasiaiškinti Seimo narį P.Gražulį, kuris Generalinėje prokuratūroje jau apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Šio „tvarkiečio“ darbo vietoje bei Seimo viešbučio numeryje teisėsaugininkai atliko kratą, po kurios jis tikino pasigedęs 9 tūkst. eurų ir koldūnų. Ar iš tikro taip nutiko, vargu ar kas nors išsiaiškins.

Bet kodėl jau metų metus šio parlamentaro pavardė siejama su „Judex“ įmone, nors šios vadovai tvirtina, kad P.Gražulis nėra jos savininkas?

Kaip šios bendrovės komercijos direktorė tapo Seimo nario, kurio artimieji dirba taip pat „Judex“, padėjėja?

Naivuoliu apsimetusio P.Gražulio svaičiojimai, esą jis nežinojęs, jog apie tai reikia skelbti viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje, skamba nerimtai.

Todėl, užuot postringavusi apie Vyriausybei pavaldžios VMVT reikalus, L.Graužinienė turėjo progą priversti su įvairiomis verslo įmonėmis susijusius Seimo narius bent baigiantis kadencijai atversti kortas.

Aišku, vargu ar tai bus padaryta. Mat tų nedeklaruotų interesų įvairiose bendrovėse gali pasirodyti tiek daug, kad visuomenei imtų šiauštis plaukai.

Neatskleistos sąsajos su verslu parlamentarus daro pažeidžiamus. Tai parodė ir P.Gražulio pavyzdys. Neatmestina, jog jis tapo specialiųjų tarnybų taikiniu, vos tik užsimanė tie, kurie šioms institucijoms duoda nurodymus.

Padėtis, kai galima Seimo narius patyliukais arba garsiai prigriebti už skaudamos vietos, ardo teisinės valstybės pamatus ir padeda įtvirtinti jėgos struktūrų diktatūrą.

Tai – kur kas pavojingesnė bakterija už tas, kurios aptinkamos šaldytuose koldūnuose ar cepelinuose. Ją gali įveikti tik vienintelė priemonė – skaidrumas, apimantis visą valstybės aparatą nuo apačios iki pat viršaus.

Bet kol kas šis antibiotikas mūsų valstybėje – vis dar deficitinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.