Į mokyklą – su savo suolu ir tualetiniu popieriumi

Kai kurios ugdymo įstaigos palengvino tėvams finansinę naštą ir pasirinko tik aprangos dalį – mėlynus švarkus su mokyklos emblema.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-08-19 10:42, atnaujinta 2017-05-15 12:00

Ne tik Vaiko teisių apsaugos kontrolierei užkliuvo mokyklinių uniformų kainos. Nemažai tėvų, kurie neišgali nupirkti naujos aprangos, nuo vasaros pradžios interneto forumuose ieško išaugtų drabužių iš antrų rankų. Dėvėtos uniformos išgraibstomos.

Ar iš tiesų mokyklinių drabužių kainos kandžiojasi? Užsukau į uniformomis prekiaujančią parduotuvę Vilniaus centre. Sarafanas mergaitei kainuoja 29 eurus, švarkas – 45 eurus. Už vaikišką megztinį tenka atseikėti nuo 26 iki 29 eurų. O dar palaidinės, golfai, marškinėliai, emblemos, kai kuriems – ir kaklaraiščiai.

Tėvus, kurie drabužius vaikams perka populiariose užsienio gamintojų parduotuvėse, tokios lietuviškos kainos trikdo. Tačiau jie negali pasirinkti – uniformas vaikams tenka įsigyti tik konkrečioje parduotuvėje ar siuvykloje, kurią nurodė mokykla. Siuvyklos nespėja siūti, tenka laukti eilėse. Vaikai sparčiai auga – uniformą tenka keisti po dvejų trejų metų.

Švietimo ir mokslo ministerija nežada skelbti konkursų siuvykloms. Esą uniforma nėra privaloma – ar ją dėvėti, sprendžia mokyklos taryba.

Viena ministerijos valdininkė pasiguodė žurnalistei, kad prieš rugsėjo 1-ąją pati savo trijų vaikų uniformoms išleido solidžią sumą.

„Vien švarkai kainavo po 50 eurų! Bet prieš vėją nepapūsi, turėjau pirkti nurodytoje siuvykloje“, – atsiduso valdininkė.

Kai kurios ugdymo įstaigos palengvino tėvams finansinę naštą ir pasirinko tik aprangos dalį – mėlynus švarkus su mokyklos emblema.

O gal mokyklos galėtų būti dar lankstesnės ir nurodyti, pavyzdžiui, aprangos stilių ir spalvas, o tėvai galėtų patys pasirinkti, kur įsigyti? Juk čia ne Šiaurės Korėja, kur viskas griežtai vienoda iki siūlių.

Ne tik uniformos tėvams kelia galvos skausmą. Štai viena mama vaikų žaidimo aikštelėje pasiguodė, kad per pirmąjį susirinkimą tėvams buvo nurodyta nupirkti suolą.

Mūsų pokalbį nugirdusi kita mama pridūrė, kad jiems nuolat reikia pirkti valymo priemones, tualetinį popierių.

Populiariame forume internete paklausiau tėvų, ar ir jų mokyklose trūksta elementarių ūkio ir higienos priemonių? Sulaukiau patvirtinimų, kad kasmet būna rinkliavos. Vieni pirks suolus, kiti – projektorių, valymo priemones, klos naują linoleumą, treti už savo lėšas klasėse keis langus ar net tvers tvorą.

Nemažas galvos skausmas ir tėvams, kurie veda į mokyklas su neįrengtais kiemais. Vilnietis berniukas per parengiamas pamokas birželį „Genio“ progimnazijos Blindžių filialo kieme užsikabino už senų futbolo vartų rėmų ir su jais nugriuvęs susižeidė. Tame kieme nėra nei karstyklių, nei kitų moksleivių pramogoms skirtų įrenginių, kur jie galėtų leisti laisvalaikį per pertraukas ar po pamokų.

Vieša paslaptis, kad kai kuriose mokyklose pildant priėmimo dokumentus tėvams iškart pakišami ir prašymai paremti – pervesti 2 procentus pajamų mokesčio. Kitose dalijamos anketos, kur klausiama: „Ką jūs galite duoti mokyklai?“.

Paremti švietimą – kilnu, tačiau kodėl neužtenka tų dviejų procentų ir dar reikia pirkti suolus, tualetinį popierių?

Vilniaus savivaldybės Švietimo ir Finansų departamentų specialistai mane patikino, kad mokyklas baldais aprūpina steigėjas – savivaldybė, o tėvai neprivalo pirkti. Kiekviena mokykla gauna lėšų ir ūkio reikmėms.

„Kai kurių mokyklų vadovybė pripranta visko prašyti tėvų. Tačiau tėvai ir patys turėtų daugiau reikalauti iš mokyklų“, – teigė savivaldybės valdininkai.

Vis dėlto kalbinti valdininkai pripažino, kad į skolas įklimpusios savivaldybės neįstengia patenkinti visų mokyklų poreikių. Todėl netrūksta ugdymo įstaigų, kuriose – dar nuo sovietinių laikų likę vėjo perpučiami langais, nesaugūs kiemai, smirdantys tualetai.

Bet jei mokyklos vadovybė tėvams tvirtina, kad suolų nėra, negi vaikai per pamokas stovės? O su tualetinio popieriaus stygiumi gali kilti rimtų bėdų. Todėl tėvai papurkštauja ir atveria pinigines mokyklos gerbūviui. Be tėvų paramos mūsų šalies švietimo įstaigos atrodytų gerokai prasčiau.

Tos vėjo perpučiamos mokyklos gali tik pavydėti toms švietimo įtaigoms, kurios už Lietuvos lėšas pastatytos ar suremontuotos, pavyzdžiui, Afganistane. Ten ir langai nauji, ir bibliotekos šiuolaikiškos įrengtos, ir kiemai sutvarkyti. Per tarptautinę misiją Afganistane 2005-2013 metais Lietuva tos šalies švietimo įstaigoms skyrė milijonus.

Negalima būti abejingiems skurdžių užsienio šalių vaikams, tačiau gal svarbu pasirūpinti ir savo šalies mokinių gerbūviu, higiena ir saugia aplinka? ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.