Šiaurės ir Baltijos šalys švenčia bendradarbiavimo 25-metį

Visi, kas pažįsta šias aštuonias Šiaurės ir Baltijos šalis, gerai žino, kad jos yra skirtingos – kartais netgi labai skirtingos. Tačiau žvelgiant iš vidaus, mūsų panašumai ir bendri bruožai yra daug ryškesni nei skirtumai. Šiemet švenčiame Šiaurės ir Baltijos šalių 25 bendradarbiavimo metų sukaktį.

Šiaurės ir Baltijos šalis sieja pagrindiniai politiniai ir ekonominiai interesai.
Šiaurės ir Baltijos šalis sieja pagrindiniai politiniai ir ekonominiai interesai.
Norvegijos užsienio reikalų ministras Børge Brende.
Norvegijos užsienio reikalų ministras Børge Brende.
Norvegijos Europos reikalų ministrė Elisabeth Vik Aspaker.
Norvegijos Europos reikalų ministrė Elisabeth Vik Aspaker.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-08-23 14:40, atnaujinta 2017-05-15 02:45

Šią savaitę Šiaurės ir Baltijos šalių užsienio reikalų ministrai Rygoje renkasi į kasmetinį susitikimą aptarti bendrų iššūkių ir ieškoti bendrų sprendimų. Šiaurės ir Baltijos šalis sieja pagrindiniai politiniai ir ekonominiai interesai. Todėl veiksmingas Šiaurės Baltijos šalių bendradarbiavimas yra visų aštuonių šalių stiprybė.

Estija, Latvija ir Lietuva yra artimos Norvegijos sąjungininkės NATO. Šiandien sanglauda ir solidarumas aljanso viduje yra svarbesni nei bet kada. Mes remiame vieni kitus. Baltijos šalys labai aktyviai veikia tarptautinėje arenoje ir svetingai priima atvykstančius sąjungininkus. Pastaraisiais metais uniformuoti Norvegijos vyrai ir moterys buvo gerai matomi Baltijos šalių sausumos, jūros ir oro erdvėje. Liepos 8 dieną Varšuvoje vykusiame NATO viršūnių susitikime paskelbėme, kad remsime sustiprintą NATO patruliavimą Baltijos šalyse. Kartu siekiama, kad NATO atremtų naujus saugumo iššūkius ir užtikrintų visų valstybių narių saugumą.

Norvegija niekada nepripažino sovietinės Baltijos šalių okupacijos. 1991 metais tarptautinė bendruomenė pripažino, kad Baltijos šalys atkūrė savo nepriklausomybę. Greitai į šias šalis atvyko Norvegijos ambasadoriai, o Šiaurės ministrų taryba įsteigė biurus Taline, Rygoje ir Vilniuje.

Mes esame partneriai Europoje. Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimas per šiuos 25 metų tapo vis glaudesnis, o ypač po to, kai 2004 metais Estija, Latvija ir Lietuva įstojo į NATO ir Europos Sąjungą. Nuo tada mes tapome bendros vidaus rinkos dalimi. Ji yra naudinga visam regionui. Šiandien Baltijos šalyse veikia šimtai Norvegijos įmonių. Norvegija yra viena iš penkių didžiausių investuotojų Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje. Mobilumas tarp mūsų šalių skatina ekonomikos augimą ir mūsų suartėjimą. Mes glaudžiai bendradarbiavome, Latvijai ir Lietuvai pirmininkaujant Europos Sąjungos Tarybai, to paties tikimės iš bendradarbiavimo su Estija jų pirmininkavimo laikotarpiu 2017 metų antrojoje pusėje. Šį bendradarbiavimą labai vertiname.

Šiaurės ministrų taryba yra svarbi Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimo ir tapatybės rėmėja. Informacijos biurai yra artimi Šiaurės šalių ambasadų Baltijos šalyse partneriai. Biurų vaidmuo dabar yra kitoks, tačiau lygiai toks pat aktualus, kaip ir prieš 25 metus. Pavyzdžiui, pastaraisiais metais Šiaurės ministrų taryba aktyviai rėmė nepriklausomą žiniasklaidą rusų kalba. Šis klausimas taip pat yra vienas svarbiausių Šiaurės ir Baltijos užsienio politikos darbotvarkėje. Norvegijos ir EEE parama suteikia bendradarbiavimui unikalų mastą, nes ji suveda tūkstančius ekspertų, organizacijų, įmonių, mokslininkų ir studentų. Bendradarbiavimas Norvegijos ir EEE paramos dėka Baltijos šalyse taip gerai veikia neatsitiktinai. Partnerystė tarp Norvegijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos veikėjų suteikia abipusės patirties ir naudos. Dabar deramės dėl daugiau nei 280 mln. eurų paramos paskirstymo trims Baltijos šalims iki 2021 metų. Šios lėšos, be kita ko, į Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimą įtrauks dar daugiau žmonių ir institucijų. Tokiu būdu Norvegijos ir EEE parama stiprina Šiaurės ir Baltijos šalių interesus ir bendrąsias vertybes.

Glaudus ir intensyvus Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimas lemia, kad mūsų regionas yra pozityvi Europos plėtros jėga. Mes esame bendradarbiavimo, tvirtų įsipareigojimų ir stabilumo simbolis. To paties sieksime ir kitais metais, kai Norvegija koordinuos Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimą ir pirmininkaus Šiaurės ministrų tarybai bei Šiaurės šalių užsienio reikalų politikos bendradarbiavimui. Švęsdami 25 metų sukaktį, optimistiškai žvelgiame į ateitį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.