Opozicija: neskaidrūs pirkimai griauna pasitikėjimą kariuomene

Neskaidrūs pirkimai griauna

Opozicija: neskaidrūs pirkimai griauna pasitikėjimą kariuomene.<br>M.Patašiaus, T.Bauro ir J.Stacevičiaus nuotr.
Opozicija: neskaidrūs pirkimai griauna pasitikėjimą kariuomene.<br>M.Patašiaus, T.Bauro ir J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2016, 3:42 PM, atnaujinta May 14, 2017, 11:49 AM

„Puodai ir šaukštai už aštuonis kartus didesnę kainą, kai Lietuva didina finansavimą gynybai, kai turime rengtis ir būti pasiruošę bet kurią dieną gintis nuo kaimyno agresijos, gali priminti diversiją ar net valstybės išdavystę, nes griauna pasitikėjimą kariuomenės skaidrumu ir sąžiningumu“, – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų išplatintame pareiškime cituojamas partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Pasak konservatorių vadovo, visuomenė laukia iš ministro socialdemokrato Juozo Oleko bei kariuomenės vadovo generolo leitenanto Jono Vytauto Žuko „griežto ir principingo pareigūnų, atsakingų už šią neskaidrią istoriją, įvertinimo“.

„Informacija, kurią matome žiniasklaidoje, pakerta visuomenės pasitikėjimą, kad jų aukojamos lėšos bus nukreiptos išties gynybai, o ne kitoms reikmėms, ir diskredituoja partijų susitarimą skirti 2 proc. nuo BVP krašto apsaugai. Matant tokį lėšų švaistymą, kyla pagristų abejonių, ar ministras sugeba įžvelgti lėšų panaudojimo prioritetus“, – pranešime cituojama buvusi krašto apsaugos ministrė konservatorė Rasa Juknevičienė.

Opozicinio Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas sako, kad virtuvės reikmenų pirkinys – „gėdingas pavyzdys, kaip švaistomi mokesčių mokėtojų pinigai, ir dar gėdingesnis, kaip švaistomas visuomenės pasitikėjimas ne vien politikais, bet ir tokia svarbia institucija kaip šalies kariuomenė“.

„Tokie viešųjų pirkimų atvejai taip pat kompromituoja idėją, kad šalies gynybai valstybė privalo skirti daugiau. Šių dienų aktualijų kontekste groteskiškai skamba (ministro) J.Oleko teiginys, kad iki 2018 metų planuojamas 2 proc. bendrojo vidaus produkto finansavimas krašto gynybai – tai dar ne riba“, – teigiama E.Gentvilo paskelbtame komentare.

Tuo pačiu politikas pabrėžė, kad liberalai visiškai palaiko Lietuvos sprendimą reaguojant į paaštrėjusią geopolitinę įtampą regione didinti paramą gynybai.

VPT antradienį paskelbė, kad įvairius virtuvės įrankius iš bendrovės „Nota bene“ kariuomenė pirko aštuonis kartus brangiau, nei rinkoje. Pasak pranešimo, 2014-aisiais vykdydama 173,8 tūkst. eurų pirkimus kariuomenė pjaustymo lentelę įsigijo už 180 eurų, kai identiška lentelė parduotuvėje tuo metu kainavo 28 eurus, duonriekį peilį – už 142 eurus, kurio kaina parduotuvėje – 13 eurų. Kepsniams naudojama šakutė pirkta už 184 eurus, kiaurasamtis – už 70 eurų, galąstuvas – už 103 eurus, peilis mėsai kapoti – už 250 eurų. Sietelis įsigytas už 161 eurą, skirtingų dydžių samteliai – už 243 eurus ir 258 eurus.

Viešųjų pirkimų tarnybai paskelbus apie įtartinus kariuomenės pirkimus, prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad įstatymai „nenumato galimybės vogti“ bei reikalauja atsakomybę už tai prisiimti krašto apsaugos ministrą socialdemokratą Juozą Oleką.

Krašto apsaugos ministras J.Olekas aiškina, kad virtuvės reikmenys nenaudojami ir siekiamasi išsiaiškinti galimą sukčiavimą. Pasak ministro, Krašto apsaugos ministerija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu dėl pirkimo pradėti ikiteisminį tyrimą, o pastaroji, jį pradėjusi, vėliau tyrimą nutraukė.

J.Olekas teigė, kad Krašto apsaugos ministerija šį sprendimą apskundė teismui rugpjūčio 17 dieną.

Jis pridūrė, kad už šį pirkimą atsakingam asmeniui iš Lietuvos kariuomenės po tarnybinio patikrinimo trims mėnesiams 30 proc. buvo sumažinta alga, o vėliau jis buvo perkeltas į kitas pareigas.

BNS žiniomis, tas asmuo yra tuometis Lietuvos kariuomenės Materialinių resursų departamento vadovas Valdas Dambrauskas. Kariuomenės vadas J.V.Žukas sakė, kad jis šiuo metu perkeltas dirbti į Jungtinį štabą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.