Kariuomenės vadas: „Galiu tuoj pat apsisukti ir išeiti“

[[ge:lrytas:lrytas:1147094]]

J.V.Žukas Seime trečiadienį Darbo partijos frakcijos kvietimu atsakė į klausimus dėl per brangių kariuomenės pirkinių.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
J.V.Žukas Seime trečiadienį Darbo partijos frakcijos kvietimu atsakė į klausimus dėl per brangių kariuomenės pirkinių.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 31, 2016, 12:33 PM, atnaujinta May 14, 2017, 9:49 AM

„Aš tarnauju kariuomenėje, esu valstybės pareigūnas, jei man metami kaltinimai, kad aš čia kaltas, nevykdžiau pakankamai kontrolės ar užtraukiau Lietuvos kariuomenei didelę gėdą, ir aš esu to priežastis, aš galiu tuoj pat apsisukti ir išeiti, padėti savo įgaliojimus“, – trečiadienį žurnalistams Seime sakė J.V.Žukas.

Klausiamas, ar tai reiškia, kad jis svarsto galimybę trauktis, kariuomenės vadas atsakė: „Žinoma, svarstau. Aš negalvoju trauktis, bet jei bus tokia lavina, jei tai sukels masinį pyktį ir panieką kariuomenei, kaltinimus viešoje erdvėje, kad aš esu kaltas dėl sugriauto kariuomenės įvaizdžio, aš pasitrauksiu.“

J.V.Žukas Seime trečiadienį Darbo partijos frakcijos kvietimu atsakė į klausimus dėl per brangių kariuomenės pirkinių.

„Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) išplatinta informacija dėl per brangių 2014 m. vykdytų kariuomenės pirkimų priverčia sunerimti. Tokie veiksmai diskredituoja visą kariuomenės finansavimo didinimo politiką. Būtina, kad Krašto apsaugos ministerija (KAM) kuo skubiau imtųsi pokyčių savo pirkimų kontrolės sistemoje tam, kad tokie dalykai ateityje nepasikartotų“, – po susitikimo su Lietuvos kariuomenės vadu sakė Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys.

Anot K. Daukšio, pastaraisiais metais užuot ženkliau keliant Lietuvos žmonių atlyginimus bei pensijas, didesnis finansavimas buvo skiriamas krašto apsaugai, todėl tokie neadekvačiai brangūs Lietuvos kariuomenės pirkimai yra neteisingi ir valstybės, ir žmonių atžvilgiu.

„Susidariusi geopolitinė situacija mums signalizavo viena – krašto apsaugai turime skirti didesnį finansavimą, tą ir padarėme. Tai – teisingas žingsnis, tačiau toks kariuomenės lėšų švaistymas yra neatleistinas. Todėl, mūsų nuomone, tam, kad būtų sugrąžintas visuomenės pasitikėjimas Lietuvos kariuomene, turi būti nutraukti bet kokie brangūs ir valstybės biudžetui žalingi viešieji pirkimai ir imtasi pokyčių“, – mano K. Daukšys.

Kitą savaitę dėl Krašto apsaugos ministerijos ir kariuomenės vykdytų pirkimų 2014-iais metais ketina aiškintis ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK).

Seimo NSGK pirmininkas Artūras Paulauskas linkęs kalbėti, visu pirma, apie Krašto apsaugos ministerijos atsakomybę ir sisteminę klaidą viešųjų pirkimų organizavime.

„Aš pasakyčiau, visu pirma, kad tai KAM atsakomybė, nes jie yra asignavimų valdytojai ir kiekvienas litas arba euras yra ministerijos atsakomybės klausimas. Taip pat sukurta tokia sistema, kad kariuomenė organizuoja tuos pirkimus, daro viešuosius konkursus, sudarinėja sutartis su tiekėjais, vėliau viską apmoka ministerija. Ar reikia dviejų perkančiųjų organizacijų – kariuomenės ir krašto apsaugos ministerijos, ar negalima centralizuoti visko į vieną vietą ir pirkti viską, ko reikia kariuomenei ir krašto apsaugos ministerijai, iš vieno centro ar iš vieno departamento? Aš manau, kad mes kelsime tai komitete kaip sisteminę klaidą“,- žurnalistams sakė A. Paulauskas.

Paprašytas įvertinti Lietuvos kariuomenės vado svarstymus apie galimą pasitraukimą, A. Paulauskas sakė suprantąs jo jaudulį dėl smūgio krašto apsaugos autoritetui. „Kariuomenės vadas, matyt, jaudinasi taip, kaip ir mes visi. Įsivaizduokime, koks yra suduotas smūgis krašto apsaugos sistemos autoritetui, prestižui, pagaliau finansavimo visai dinamikai“,- sakė NSGK pirmininkas A. Paulauksas.

Jo nuomone, nereikėtų kurstyti papildomų emocijų, o būtina viską paaiškinti žmonėms, pagaliau jų atsiprašyti.

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) antradienį paskelbė, kad įvairius virtuvės įrankius iš bendrovės „Nota bene“ kariuomenė pirko aštuonis kartus brangiau, nei rinkoje. Pasak pranešimo, 2014-aisiais vykdydama 173,8 tūkst. eurų pirkimus kariuomenė pjaustymo lentelę įsigijo už 180 eurų, kai identiška lentelė parduotuvėje tuo metu kainavo 28 eurus, duonriekį peilį – už 142 eurus, jo kaina parduotuvėje – 13 eurų. Kepsniams naudojama šakutė pirkta už 184 eurus, kiaurasamtis – už 70 eurų, galąstuvas – už 103 eurus, peilis mėsai kapoti – už 250 eurų. Sietelis įsigytas už 161 eurą, skirtingų dydžių samteliai – už 243 eurus ir 258 eurus.

Virtuvės įrankius Lietuvos kariuomenė įsigijo, kai su bendrove „Nota bene“ sudarė preliminarią maždaug 1,6 mln. eurų sutartį. Jos vertė beveik dvigubai viršijo planuotą pirkimo sutarties sumą, ji buvo numatyta 724 tūkst. eurų.

Viešųjų pirkimų tarnybai paskelbus apie įtartinus kariuomenės pirkimus, prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad įstatymai „nenumato galimybės vogti“ bei reikalauja atsakomybę už tai prisiimti krašto apsaugos ministrą socialdemokratą Juozą Oleką.

Šis aiškina, kad virtuvės reikmenys nenaudojami ir siekiama išsiaiškinti galimą sukčiavimą. Pasak ministro, Krašto apsaugos ministerija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu dėl pirkimo pradėti ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo. Prokurorai iš pradžių tyrimą pradėję vėliau tyrimą nutraukė.

J.Olekas teigė, kad už šį pirkimą atsakingam asmeniui iš Lietuvos kariuomenės po tarnybinio patikrinimo trims mėnesiams 30 proc. buvo sumažinta alga, o vėliau jis perkeltas į kitas pareigas.

BNS žiniomis, tas asmuo yra tuometis Lietuvos kariuomenės Materialinių resursų departamento vadovas Valdas Dambrauskas. Kariuomenės vadas J.V.Žukas sakė, kad jis šiuo metu perkeltas dirbti į Jungtinį štabą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.