Prieš E. Daktaro statybas sukilę žmonės – tarsi po ledinio dušo

Kauno nusikaltėlių šulo Henriko Daktaro sūnus Enrikas Daktaras sulaukė ne tik šio miesto savivaldybės, bet ir teismo palaikymo, verdant teisiniams mūšiams dėl savo planuojamų statybų planų prestižiniame laikinosios sostinės privačių namų kvartale.

Pralaimėję pirmą bylinėjimosi raundą, E.Daktaro (nuotr.) statybų besikratantys kaimynai nenuleidžia rankų – apskundė nepalankų teismo sprendimą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pralaimėję pirmą bylinėjimosi raundą, E.Daktaro (nuotr.) statybų besikratantys kaimynai nenuleidžia rankų – apskundė nepalankų teismo sprendimą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Algirdo gatvės dviaukščių kvartalo gyventojai protestuoja prieš E.Daktaro užmojus statyti šiame 12 arų sklype daugiabutį, gerokai aukštesnį už kitus gatvelės statinius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Algirdo gatvės dviaukščių kvartalo gyventojai protestuoja prieš E.Daktaro užmojus statyti šiame 12 arų sklype daugiabutį, gerokai aukštesnį už kitus gatvelės statinius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 13, 2016, 5:13 PM, atnaujinta May 13, 2017, 4:35 AM

Kauno apygardos administracinis teismas atmetė Algirdo gatvės gyventojų bendruomenės atstovų skundą, kuriuo jie siekia panaikinti buvusio šio miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Remigijaus Skilandžio įsakymą dėl E.Daktaro statybų bendrovei „Revilė“priklausančio sklypo naudojimo būdo pakeitimo.

Teisme – įdomūs ryšiai ir sutapimai

R.Skilandis ir kiti valdininkai dar 2014 metų gruodį pasirūpino, jog „Revilės“ sklypo duomenyse neliktų įrašo „mažaaukščių“ statybos. Vietoje jo atsirado įrašas „daugiabučių teritorijos“. Tokiu būdu klerkai uždegė žalią šviesą E.Daktarui dviaukščių kvartale statyti aukštesnius nei trijų aukštų namus.

Pašiurpę vietos gyventojai kreipėsi į Kauno apygardos administracinį teismą, bet ir čia buvo perlieti lediniu dušu – teisėjų kolegija, vadovaujama Gintaro Čekanausko, nesutiko panaikinti skandalingo savivaldybės įsakymo.

Savivaldybės atstovai teismo proceso metu įsiliejo į vieną komandą su E.Daktaru ir „Revile“, prašydami atmesti gyventojų skundą.

„E.Daktaras planuoja statyti keturių aukštų daugiabutį. Įskaitant numatomas garažų patalpas cokoliniame aukšte, iškiltų penkių aukštų dydžio pastatas. Ko gero, tai būtų pirmas atvejis visame mieste, kai tokioje mažoje ir siauroje gatvelėje išdygtų daugiabutis.

Kauno apygardos administracinio teismo teisėjos Jolantos Medvedevienės vyras Andrejus Medvedevas anksčiau buvo įdarbintas su Daktarų gimine susijusios bendrovės „Statybos investicija“ vadovu, tačiau tai, suprantama, tik sutapimas“, – liūdnai šyptelėjo aktyviausių Algirdo gatvės bendruomenės narių Kęstutis Šarkauskas, drauge su kitais gyventojais praėjusią savaitę apskundęs nepalankų verdiktą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Kaimynus stebina valdžios žingsniai

Gyventojai stebėjosi matydami, kaip bendrovės „Revilė“ akcininko E.Daktaro sumanymams vos 12 arų sklype statyti daugiau nei 15 metrų aukščio, 29 metrų ilgio ir 17 metrų pločio pastatą nusilenkia Kauno valdininkai.

„Revilės“ planuojamas statinys prestižinėje Kauno vietoje iš tikrųjų prilygsta penkiems aukštams – cokoliniame aukšte, kuris atitinka pirmą aukštą, bus įrengti garažai.

Kituose keturiuose aukštuose ketinama įrengti dvidešimt butų, o bendras numatomo pastato plotas – beveik 2 tūkst. kvadratinių metrų.

E.Daktaro daugiabučio kaimynystės besikratantys žmonės piktinosi, naujas statinys esą užstotų saulę artimiausiems namams, automobiliais būtų užgrūsta ne tik Algirdo, bet ir kitos siauros aplinkinės gatvės.

Gyventojai tvirtino, kad pastatas neatitinka aukštingumo, atstumų iki gretimų sklypų normatyvų ir kitų reikalavimų, tačiau E.Daktaras ir kiti „Revilės“ atstovai atkirto, jog jokių pažeidimų nėra.

Tiesa, patys projektuotojai aiškinamajame rašte pripažino, jog norminiai atstumai neišlaikomi.

Skundą pateikė 15 Algirdo gatvės gyventojų

K.Šarkauskas, Rita Laužackienė, Danguolė Šidlauskienė, Valdas Gerulaitis, Tauras Antanas Mekas ir dar dešimt Algirdo gatvės gyventojų savo skunde Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui tvirtina, jog pakeistas E.Daktaro bendrovės sklypo naudojimo būdas neatitinka jame įregisruotų dabartinių gerokai žemesnių už planuojamą daugiabutį statinių paskirties.

Anot gyventojų, naudojimo būdo nebuvo galima keisti, neatlikus detaliojo planavimo, tačiau Kauno apygardos administracinis teismas šį argumentą buvo atmetęs.

„Akivaizdu, jog keičian žemės sklypo naudojimo būdą į „daugiabučių gyvenamųjų pastatų ir bendrabučių teritorijos“, keičiasi ir faktinis žemės sklypo naudojimo būdas, ir leistinas pastatų aukštis, ir užstatymo tankumas bei intensyvumas – detaliojo planavimo procedūros yra tiesiog privalomos“, – tvirtino Algirdo gatvėje įsikūrę žmonės.

Jie skundėsi, jog išdygus daugiabučiui nuosavų nedidelių namų kvartale, neva pablogėtų jų gyvenimo kokybė ir sumažėtų turto vertė.

Kauno savivaldybė Urbanistikos ir architektūros skyrius neseniai tyliai pritarė „Revilės“ pateiktiems projektiniams pasiūlymams dėl daugiabučio statybos – gyventojams apie tai nebuvo pranešta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.