Skęstanti „Nota bene“ griebiasi paskutinio šiaudo: atkirto kariuomenei

Bendrovė „Nota Bene“ atsisako Lietuvos kariuomenei grąžinti 174 tūkst. eurų, už kuriuos ji pirko atsarginę lauko virtuvės įrangą, ir pareiškė, kad kariuomenės pozicija yra nelogiška. Kariuomenės atstovai pirmadienį informavo, kad žada kreiptis į teismą, kur sieks šiuos pinigus susigrąžinti.

Bendrovė „Nota Bene“ atsisako Lietuvos kariuomenei grąžinti 174 tūkst. eurų, už kuriuos pirko virtuvės įrangą.<br>D.Umbraso nuotr.
Bendrovė „Nota Bene“ atsisako Lietuvos kariuomenei grąžinti 174 tūkst. eurų, už kuriuos pirko virtuvės įrangą.<br>D.Umbraso nuotr.
Bendrovė „Nota Bene“ atsisako Lietuvos kariuomenei grąžinti 174 tūkst. eurų, už kuriuos pirko virtuvės įrangą.<br>D.Umbraso nuotr.
Bendrovė „Nota Bene“ atsisako Lietuvos kariuomenei grąžinti 174 tūkst. eurų, už kuriuos pirko virtuvės įrangą.<br>D.Umbraso nuotr.
Bendrovė „Nota Bene“ atsisako Lietuvos kariuomenei grąžinti 174 tūkst. eurų, už kuriuos pirko virtuvės įrangą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Bendrovė „Nota Bene“ atsisako Lietuvos kariuomenei grąžinti 174 tūkst. eurų, už kuriuos pirko virtuvės įrangą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 27, 2016, 10:33 AM, atnaujinta May 11, 2017, 11:25 PM

„Nota Bene“ įtraukta į nepatikimų tiekėjų sąrašą. Tai reiškia, kad bendrovė trejus metus galės būti eliminuojama iš visų valstybės institucijų organizuojamų viešųjų pirkimų.

„Šis sprendimas labai skaudus mums. Gavome pranešimą apie įtraukimą į nepatikimų tiekėjų sąrašą. Šiuo metu vertiname visą situaciją ir elgsimės, kaip numatyta teisiniuose dokumentuose“, – spaudos konferencijoje kalbėjo bendrovės „Nota Bene“ direktorius Andrius Jazgevičius.

Į šį sąrašą įmonę įtraukė Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba, įsigijusi iš „Nota Bene“ turistines prekes, kurių ji nepristatė nustatytu laiku.

A.Jazgevičius teigė praėjusiais metais buvęs apklaustas prokurorų, kurie tuo metu vykdė tyrimą, o vėliau jį nutraukė. Tačiau kokiu statusu buvo apklaustas, A.Jazgevičius neprisiminė. Šiais metais į apklausą jo teisėsauga nekvietė.

Kaltina kariuomenę nelogišku elgesiu

Pasak bendrovės direktoriaus, sutartis su kariuomene dėl virtuvės įrankių buvo įgyvendinta, jokių pretenzijų jos vykdymo atžvilgiu nebuvo.

„Nepaisant to, gera valia sutinkame susigrąžinti prekes dėl kurių kilo ginčas, todėl vakar viešumą pasiekusi kariuomenės pozicija mūsų vertinimu yra sunkiai logiškai ir teisiškai paaiškinama“, – sakė direktorius.

„Nota bene“ advokatas Marius Rindinas teigė, kad bendrovė yra informavusi kariuomenę, siūlydama nutraukti preliminariąją sutartį šalių sutarimu.

A. Jazgevičius pakartojo, kad susidariusią situaciją siekia spręsti dialogo būdu, o kariuomenės sprendimas ginčą perkelti į teismą „niekam nebus naudingas“. Prekių susigrąžinimas šalių susitarimu, pasak jų, yra logiškiausias sprendimas.

„Susitikimo metu patvirtinome, kad esame pasiruošę atsiimti maisto gamybos įrankius už 3351,48 eurus be PVM“, – sakė advokatas.

Pasak jo, jokio oficialaus atsakymo iš Lietuvos kariuomenės nėra gauta. Kariuomenės poziciją jie sužinojo tik iš spaudos.

Sugriauto vardo neatstatys

„Nota Bene“ visuomenei tapo žinoma Viešųjų pirkimų tarnybai rugpjūčio pabaigoje paviešinus, kad kai kuriuos virtuvės įrankius iš šios įmonės Lietuvos kariuomenė pirko aštuonis kartus brangiau nei rinkoje. Šie įrankiai iš bendrovės įsigyti už 4 tūkst. eurų vykdant sutartį, kurios vertė siekia maždaug 174 tūkst. eurų.

Kariuomenė siekė nutraukti sutartį, grąžindama nenaudotą lauko virtuvės įrangą ir pasiimdama sumokėtus pinigus.

Ar bendrovė galėtų sumokėti kariuomenei tokią sumą, kad viskas grįžtų į vėžes?

„Naivu tikėtis, kad viskas grįš į prieškrizinę situaciją“, – sakė vadovas A.Jazgevičius.

Jis patvirtino, kad turėtų pinigų maždaug 174 tūkst. eurų, jei būtų pripažinta, kad juos reikia grąžinti Lietuvos kariuomenei.

„Iš tos situacijos bendrovė stipriai pasimokys“, – pripažino jis.

Skandalo pradžioje vadovas sakė, kad nežinojo, jog kainos buvo padidintos, antradienį spaudos konferencijoje pripažino žinojęs.

„Pripažinkime, šita situacija nėra kasdieninė mūsų įmonėje ir man dabar asmeniškai. Pirmomis dienomis yra daug streso ir netinkamai panaudotų sakinių“, – teisinosi jis.

Pati kariuomenė išbraukė gamintoją?

Teisėsauga vykdo ikiteisminį tyrimą įtariant, kad bendrovė galėjo klijuoti vokiečių bendrovės „Karcher-Futuretech“ lipdukus ant parduotos produkcijos ir siekė tai nuslėpti nuo Lietuvos kariuomenės. Taip pat vykdomas atskiras tyrimas dėl piktnaudžiavimo, siekiant dėl įsigijimo išaiškinti atsakingus asmenis krašto apsaugos sistemoje.

„Tai galbūt buvo mūsų kolegų klaida. Mūsų bendrovės klaida“, – atsakė į pastabas direktorius.

Bendrovė pripažino, kad padidino kainą kariuomenei ir pardavė.

„Sutartyje neturėjome galimybės mažinti kainos. Pirkimo metu sutarties netikslinome. Lietuvos kariuomenės iniciatyva buvo tikslinti techniniai aprašymai. Buvo tikslintas prekės gamintojas. Mes kaip tiekėjai dalyvaudami viešuosiuose pirkimuose vadovaujamės perkančiosios organizacijos suformuotais reikalavimais. Mes negalime keisti reikalavimų. Tiesiog nebeliko gamintojo („Karcher-Futuretech“ – Red. pastaba“, – sakė A.Jazgevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.