Saulės mūšis vėl pateks į istoriją

Sutinku, nedora kalbėti apie garsų Saulės mūšį ir galvoti apie pinigus. Juk 1236 metų rugsėjo 22-ąją pasiekta pasaulinės reikšmės pergalė, kuri įtraukė Lietuvą ir visus baltus į Europos istoriją.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

2016-09-28 07:09, atnaujinta 2017-05-11 21:52

Susigėdome, kad Saulės mūšį jo vietoje Jauniūnų kaime praėjusią savaitę minėjome nediduku renginiu. Dar įvyko nemokamas koncertas Joniškio kultūros centre. Ir vėl kaito ausys. Tai toks istorinės pergalės minėjimas.

Tuo metu Saulės mūšio vieta Jauniūnuose atrodo taip, lyg kautynės būtų įvykusios vakar. Memorialas čia statomas daugybę metų. Bet taip ir nepastatomas. Žodžiu, amžina statybvietė.

Tai štai dabar išdrįsiu paklausti: kam nubyrėjo, Seimui 2016-uosius paskelbus Saulės mūšio metais? Atsakymą reikėtų įrašyti į istoriją: regis, niekam.

Mat Saulės mūšio memorialo statyboms šiemet neskirta nė cento. Vadinasi, neuždirbo statybininkai, apie nubyrančius procentus, vadinamus rusišku žodžiu, nėra ko svajoti.

Nei Kultūros, nei Vidaus reikalų ministerijos, nei Lietuvos kultūros taryba Saulės mūšio 780-ųjų metinių minėjimui irgi neskyrė nė cento. Tad nereikėjo rašyti į stalčius nugulančių projektų, beviltiškų renginių scenarijų. Ir, aišku, vėl niekam nenubyrėjo.

Gal bent 2017-aisiais pavyks atsigriebti? Juk Seimas juos jau spėjo paskelbti Tautinio kostiumo, Sporto, Reformacijos, Piliakalnių, A.J.Greimo ir Lietuvių kalbos kultūros metais.

Rimtais veidais ministerijų ir departamentų koridoriais vaikštinės prašytojai kaulydami pinigų studijoms, programoms, tyrimams, tvarkymams ar tiesiog renginiams. Viskas sugrįš į senas vėžes – eurai tekės upeliais projektams, kurių netrukus niekas neprisimins.

O kol kas paprasti piliečiai turėtų padėkoti Saulės mūšyje kovojusiems protėviams – jūs mums padėjote sutaupyti.

Tai tikrai verta įrašo beatodairiško valdiškų pinigų švaistymo laikų istorijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu