Kauno meras gali ruoštis – tuoj vėl teks rašyti pažymius

Populiarumo spinduliuose besimaudantis Kauno meras V.Matijošaitis dar metų pradžioje tikino sulaukęs kai kurių politikų prašymų juos viešai paremti artėjančiuose Seimo rinkimuose.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-10-02 07:00, atnaujinta 2017-05-11 15:52

Turbūt tąkart V.Matijošaitis jiems nieko nepažadėjo ir susimąstė, kas yra geras Seimo narys ir kas yra prastas, už kurį balsuoti būtų tikra kvailystė. Šių apmąstymų rezultatas – surašyti ir paskelbti pažymiai su Kaunu tiesiogiai susijusiems 15 Seimo narių. Kiekvienas jų gavo įvertinimą nuo 0 iki 5 balų ir dar šūsnį šmaikščių komentarų.

Kauno meras negailestingai rėžė 8 parlamentarams ir jų pastangas rūpintis Kauno reikalais įvertino 0 balų. Dauguma jų – dešiniosios politinės pakraipos atstovai.

Kitaip ir negalėjo būti, mat per 9 pirmuosius darbo mėnesius V.Matijošaitis šių politikų net neregėjo akyse. Pasak mero, dalis jų ne tik nė karto nepasidomėjo Kauno reikalais, bet netgi bandė pakenkti miestui.

Aukščiausią įvertinimą gavo tik 3 Seimo nariai. Visi jie – skirtingų politinių srovių atstovai, todėl galima spėti, kad V.Matijošaitis sąrašą sudarė tikrai sąžiningai ir objektyviai.

Šioje vietoje vertėtų prisiminti buvusių Kauno merų santykius su ankstesnių kadencijų Seimo nariais. Kaskart, kai miesto ir Seimo valdžia atsidurdavo vienos politinės pakraipos veikėjų rankose, kauniečiai gyveno viltimi, kad miestas pagaliau suklestės.

Visi projektai esą bus palaiminti žaibišku greičiu, Kaunui visur ir visada bus suteikta pirmumo teisė, o apie investicijų trūkumą nereikės net kalbėti.

Ar taip ir nutiko? Vargu. Susidarė įspūdis, kad meilę Kaunui prisiekinėję Seimo nariai net gėdydavosi sąsajų su šiuo miestu ir nerasdavo laiko atvykti net į neįpareigojančius susitikimus su vietos bendruomene.

Seimo nariai apie Kauną ir kelią jų karjerai nutiesusius kauniečius prisimindavo tik priėmimų ar švenčių metu. Rūpestis miestu dėl suprantamų priežasčių smarkiai padidėdavo artėjant naujiems rinkimams. Vėl liedavosi pažadai: tik išrinkite mus Seimo nariais ir mes net miegodami galvosime apie Kauno gerovę! Galbūt jie tikrai galvojo, bet – ne daugiau.

Merams kaskart tekdavo žemintis valdininkų kabinetuose net dėl menkiausių projektų, o parlamentarų užtarimo retai sulaukdavo.

Seimo rinkimams artėjant prie finišo linijos, Kauno gatvėse pagaliau atsirado plakatai su miesto mero V.Matijošaičio atvaizdu. Ne, jis pats rinkimuose nedalyvauja, tačiau sutiko paskolinti savo atvaizdą kai kuriems kandidatams. Ne tik V.Matijošaičio įkurto visuomeninio judėjimo „Vieningas Kaunas“, bet ir kai kurių partijų atstovams.

Politikai svarstė, kiek jų konkurentams kainavo nuotrauka su kauniečių populiarumo neprarandančiu meru. Turbūt nieko nekainavo, nes sunku sugalvoti pinigų sumą, kurį sudomintų vieną turtingiausių miesto žmonių.

Šioje situacijoje V.Matijošaitis šiek tiek surizikavo. Jeigu jo parama kandidatui tikrai bus veiksminga, galima tikėtis, kad bent jau iš dėkingumo toks Seimo narys atsilieps į V.Matijošaičio skambučius telefonu ir nebijos pasikalbėti su kauniečiais apie juos slegiančius rūpesčius.

Seime įsitvirtinus mero remiamų kandidatų oponentams, būtų sunku tikėtis jų palankumo Kauno valdžios projektams ir sumanymams, tačiau tai nebūtų kliūtis kitais būdais rūpintis kauniečių gerove, įrodyti savo vertę bei galimybes.

Praeis keli mėnesiai ir V.Matijošaitis vėl galės rašyti pažymius naujos kadencijos Seimo nariams – tikriems kauniečiams ar miesto gyventojų išrinktiems politikams. Pažymius rašys ir rinkėjai.

Reikia tikėtis, kad po savaitės kauniečiai išrinks tokio posto vertus kandidatus, ir 0 balų įvertintų Seimo narių skaičius gerokai sumažės.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.