Oksfordo vardo apžavėti medikai atvėrė pinigines sukčiams?

Susimokate 500 eurų ir jūsų biografija atsiduria prabangiai pristatomame leidinyje „Sėkmingiausios Lietuvos asmenybės“, kurį išleisti žada „Oxford Encyclopedia“ pasivadinusi kompanija.

Enciklopedijos leidėjai medikui sukėlė įtarimų.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Enciklopedijos leidėjai medikui sukėlė įtarimų.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Enciklopedijos leidėjai medikui sukėlė įtarimų.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Enciklopedijos leidėjai medikui sukėlė įtarimų.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Enciklopedijos leidėjai medikui sukėlė įtarimų.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Enciklopedijos leidėjai medikui sukėlė įtarimų.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 3, 2016, 12:27 PM, atnaujinta May 11, 2017, 2:05 PM

Tokiu pasiūlymu jau susigundė nemažai šalies medikų, dvasininkų ir kitų garbingų profesijų atstovų, norinčių pasidžiaugti savo laimėjimais ir įamžinti juos tokio pobūdžio žinyne.

Tačiau paaiškėjo , kad „Oxford Encyclopedia“ neturi nieko bendra su garsiąja leidykla „Oxford University Press“ ir universitetu, o sutartyse numatyti įvairūs narystės mokesčiai glumina patikėjusius šia idėja žmones.

Priminė rusų aferisto verslą

„Situacija, kurioje atsidūriau, labai priminė liūdnai pagarsėjusią „MMM invest“. Lietuvoje veikia  įmonė, pasivadinusi „Oxford Encyclopedia LTD“, kuri šiuo metu aktyviai beldžiasi į medikų, dvasininkų duris ir bruka abejotiną paslaugą – galimybę savo biografiją išspausdinti leidinyje apie iškiliausias asmenybes Baltijos šalyse“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakojo vienas žinomas Kauno medikas (redakcijai pašnekovo vardas ir pavardė žinomi. – Aut. past.).

Pašnekovas teigė nepagailėjęs laiko ir internete pasidomėjęs šios įmonės veikla, o atradimai pranoko bet kokius lūkesčius. „Ši garsiosios Oksfordo leidyklos „Oxford University Press“ vardu besidangstanti kompanija tokią pat knygą leido Lenkijoje, bet atsiliepimai – tragiški. Leidėjai vadinami įvairiais epitetais, kurių švelniausias – aferistai. Tokie projektai bandyti įgyvendinti Slovėnijoje, Švedijoje ir sulaukė labai abejotinų vertinimų.“

Medikas išsiaiškino, kad įmonė deklaruoja neva veikianti Londone: „Tarp jos vadovų nėra nė vieno brito – beveik visi yra slaviškos kilmės. Įmonė šiuo metu verbuoja darbuotojus Lietuvoje, pilnas internetas darbo skelbimų. Kai šitas reikalas iškils į viešumą, garantuoju, kad šie asmenys Lietuvoje net nepasirodys, bet už viską atsakys čia samdyti patiklūs jaunuoliai“, – kalbėjo pašnekovas.

Malonus konsultantas aplankė darbe

Apie tai, kad jo biografija gali būti įtraukta į sėkmingiausių asmenų Baltijos šalyse sąrašą, medikas sužinojo po to, kai su juo telefonu susisiekė leidėjų atstovė ir susitarė dėl susitikimo.

„Į susitikimą mano klinikoje atvyko vaikinas, kuris turėjo su savimi gražiai išleistą lankstinuką, sutarties formą ir iš karto paaiškino, kad norint patekti į knygą reikia ją įsigyti. Jei užsakymas išankstinis, jis kainuoja pigiau (369 eurai), o įsigyjant leidinį pardavimo kaina už jį tektų mokėti brangiau (498 eurus). Jei vis dėlto nusprendžiate leidinio atsisakyti, negalite „išsisukti“ nemokamai, mat sutarties nutraukimo atveju turite sumokėti trisdešimt procentų sumos“, – kalbėjo jis.

Dar vienas nerimą keliantis dalykas, anot mediko, yra tai, kad renkama informacija: „Į mano kliniką atvyko neva imti interviu, bet manęs nieko beveik neklausinėjo, viską jau apie mane buvo iš kažkur surinkę... Kodėl, o gal „Islamo valstybė“ šiuos duomenis renka? Gal jau laikas šiuo projektu pasidomėti mūsų saugomo tarnybos? Kodėl ne mūsų šalies piliečiai verbuoja mūsiškius rinkti informaciją apie tam tikrus asmenis Lietuvoje?“

Anot pašnekovo, jo žiniomis, knygoje lietuvių kalba turėtų atsidurti apie 2 tūkst. lietuvių biografijos, iš jų didelę dalį sudaro dvasininkai, politikai, minimos tokių asmenybių kaip prezidento Valdo Adamkaus pavardės.

„Toks požiūris į rinką gana primityvus – kopijuojamas „Kas yra kas Lietuvoje?“ verslo principas, bet iš savo jau „užverbuotų“ žmonių prašoma jų draugų kontaktų ir tokiu tinkliniu būdu bus sukurpta knyga draugų ratui apie jų pačių draugus. Į mano klausimą, kaip ir kokia komisija atrenka tas sėkmingas asmenybes, vaikinas negalėjo atsakyti“, – pasakojo pašnekovas.

Apžavėjo magiškas žodis

Medikas pasakojo, kad vien Oksfordo pavadinimas daugeliui skamba kaip magiškas žodis. „Nors Lietuvoje dirbantys konsultantai negalėjo man įvardyti nė vienos pavardės iš kompanijos atstovybės užsienyje. Kas atsakys tada, kai paaiškės apgaulė? Įmonė neva registruota Didžiojoje Britanijoje, o  po „Brexit“ iš vis kyla klausimas, ar kas nors už ką nors bus atsakingas?“ – klausė jis.

„Man parodė tik lenkišką knygą, o lietuviškoji turėtų pasirodyti vasarą, nors pinigus jie renka jau dabar. Gali pasirodyti, o gali ir ne... Įdomi detalė ir tai, kad niekas šiomis knygomis prekiauti nesiruošia, jos bus parduodamos tik žmonėms, kurie jose aprašomi“, – apie leidėjų verslo modelį kalbėjo medikas.

Pažadai pagerinti reputaciją

Nors leidėjai patys ieško sėkmingų asmenybių savo knygai, potencialiems užsakovams įteikiamas gražiai išleistas lankstinukas lietuvių kalba, kuriame pristatoma leidinio idėja, tačiau sudaromas įspūdis, kad leidėjai spręs ir galbūt patvirtins kandidatūros tinkamumą.

„Pirma, potencialūs kandidatai yra kviečiami asmeniniam pokalbiui interviu, kuris ir nulemia kandidato tikimybę būti pakviestam tapti „Oxford Encyclopedia“ nariu“, – rašoma lankstinuke.

Įdomu tai, kad leidėjai prisistato ne pelno siekiančia organizacija, tačiau ir už leidinius, ir už narystę virtualiame tinkle renkamas mokestis.

„Daugeliui narių biografijos įtraukimas į enciklopediją reiškia aukščiausią įvertinimą gyvenime. Daugeliu atveju tai pagerina jų reputaciją profesinės veiklos srityje. Tapdama/-as Oksfordo enciklopedijos bendruomenės dalimi, Jūs pelnysite pagarbų žiniasklaidos dėmesį. Išsamesnė ir informatyvesnė biografija užtikrina lengvesnį atpažinimą ir tampa įdomesnė žiniasklaidai“, – tokius pažadus savo svetainėje žarstantys leidėjai su naujienų portalo lrytas.lt žurnalistais bendrauti nepanoro.

Vadovas atsisakė bendrauti

Paskambinus biuro Vilniuje kontaktiniu telefonu buvo rekomenduota kreiptis projekto vadovą Aleksandrą Muzikevičių. Šis paprašė rūpimus klausimus atsiųsti elektroniniu paštu ir pažadėjo į juos atsakyti, tačiau nurodė neveikiantį elektroninio pašto adresą.

Paprašytas patikslinti adresą, A. Muzikevičius atsiuntė tokią trumpąją žinutę: „Laba diena, vadovybė turi kitą projekto viešinimo viziją be atsitiktinių straipsnių. Dėl to nepritariam tokiam straipsniui. Ačiū už supratimą.“ Būtina atkreipti dėmesį, kad pašnekovas dar net nebuvo matęs klausimų, kuriuos norėta jam pateikti, nes visi siųsti laiškai su prašymais paaiškinti situaciją grįžo siuntėjui.

Susidomėjo policijos pareigūnai ir VMI

Apie tokios įmonės veiklą nėra jokios informacijos ir Registrų centre. Pati įmonė sutartyje nurodo biuro adresą Londone ir rašo: „Verslo vykdymo vieta yra Bendrovės buveinė. Esant ginčui vadovaujamasi Anglijos teisės aktais.“

Kai naujienų portalą lrytas.lt informavo Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, bet kokia juridinių asmenų veikla Lietuvoje yra reglamentuota Lietuvos Respublikos įstatymais. Turi būti gautas leidimas veikti Lietuvoje.

Informacija apie šios įmonės veiklą perduota Vilniaus apskrities vyriausiajam policijos komisariatui.

„Vilniaus AVMI neturi duomenų apie bendrovės minėtu pavadinimu veiklą Lietuvoje – Mokesčių mokėtojų registre tokia bendrovė neregistruota. Tačiau VMI vertina visą gaunamą informaciją ir bendradarbiaus su teisėsaugos institucijomis, kitų šalių mokesčių administratoriais, aiškinantis šios įmonės ekonominės veiklos aplinkybes Lietuvoje bei tai, ar tinkamai vykdomos mokestinės prievolės“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė VMI atstovė spaudai Rūta Asadauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?