Garsūs sportininkai prabilo, kaip gudriai iš jų vilioja pinigus

„Pasitikėjau ir nudegiau“, – ištarė šalies futbolo žvaigždė Deividas Šemberas. Tarp sportininkų, kurie prarado pinigus, yra ir krepšininkai Renaldas Seibutis, Jonas Valančiūnas. „Lietuvos ryto“ tyrimas atskleidė, kaip žaidėjai viliojami į pinkles.

R.Žutautas su žmona dingo užsienyje.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
R.Žutautas su žmona dingo užsienyje.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
R.Žutautas su žmona dingo užsienyje.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
R.Žutautas su žmona dingo užsienyje.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
„R.Žutautas neatsako nei į laiškus, nei į skambučius“, – teigė D.Šemberas.<br>G.Šiupario nuotr.
„R.Žutautas neatsako nei į laiškus, nei į skambučius“, – teigė D.Šemberas.<br>G.Šiupario nuotr.
Krepšininkas R.Seibutis (nuotr. kairėje) 236 tūkstančius eurų patikėjo investuoti buvusiam bankininkui J.Aliukoniui.<br>G.Šiupario nuotr.
Krepšininkas R.Seibutis (nuotr. kairėje) 236 tūkstančius eurų patikėjo investuoti buvusiam bankininkui J.Aliukoniui.<br>G.Šiupario nuotr.
M.Juknevičiūtės nuotr.
M.Juknevičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Rasa Karmazaitė („Lietuvos rytas“)

Oct 8, 2016, 1:29 PM, atnaujinta May 11, 2017, 6:51 AM

Modernios klasikos stiliumi įrengtas 500 kvadratinių metrų namas, puoštas šilkinėmis užuolaidomis. Nuosavas prabangių baldų salonas ir alkoholinių gėrimų parduotuvė, kelionės, aukštuomenės pobūviai. Buvęs Lietuvos futbolo rinktinės vyriausiasis treneris Raimondas Žutautas su žmona Roma mėgavosi gyvenimu ir pinigų stygiumi nesiskųsdavo.

„Mūsų šeima gali sugalvoti ir tą pačią dieną išvykti į kelionę, per valandą nupirkti namą. Kai sunkmetis davė per pakinklius, susėdę su vyru ne dejavome, o pasakėme: „Kaip gerai, kad tiek daug išleidome.“ Žiūrint kitų žmonių akimis, gal netgi švaistėme pinigus, tačiau dabar bent jau nesigailime“, – taip kalbėjo R.Žutautienė 2010 metų pavasarį, tačiau nutylėjo, kad jos baldų prekybos verslą ėmė temdyti debesys.

Sunkumų užklupta moteris vengdavo guostis: „Jei esi optimistas, net ir juodžiausia diena atrodys kaip murzina bala.“

R.Žutautienė mielai dalijosi naujais vyro užmojais, pavyzdžiui, pastatyti Žutautų pilį. R.Žutautas stebėdavosi, kad žmonės garbina prieš porą šimtmečių pastatytas pilis, o nekuria naujų. Todėl jis buvo užsigeidęs tokią pastatyti.

Tačiau pilies 43 metų R.Žutautas nesumūrijo, o jo keleriais metais vyresnės žmonos prabangių baldų salonas „Lartė“ bankrutavo. Kreditorių reikalavimai siekė apie milijoną litų (apie 289 tūkst. eurų).

R.Žutautui teko parduoti bendrovės „JK gėrimų namai“ turėtas akcijas. Pasiskolinęs pinigų jis su žmona išvyko į Didžiąją Britaniją, kur buvo sumanęs naują verslą.

Po kurio laiko R.Žutautas liovėsi atsakinėti į jį ieškančio futbolininko D.Šembero laiškus.

„Iš jo nesulaukiu jokių žinių, nors socialiniame tinkle matau, kad žinutes perskaito. Jis neatsako nei į mano laiškus, nei į skambučius“, – „Lietuvos rytui“ teigė 38 metų D.Šemberas.

Kūrė solidų įvaizdį

Kai 2012-aisiais R.Žutautas paprašė D.Šembero paskolinti pinigų, futbolininkas dvejojo.

Buvęs Lietuvos futbolo rinktinės treneris kviesdavo žaidėją pasikalbėti į cigarų klubą arba prabangų restoraną Vilniuje.

Pristatydamas būsimus savo projektus R.Žutautas atrodydavo kaip solidus verslininkas – vilkėdavo prabangų kostiumą, segėdavo brangų laikrodį. Jis tryško pasitikėjimu savimi.

D.Šemberui tada nekilo abejonių, kad buvęs futbolo rinktinės strategas, pasukęs į verslą, gali turėti finansinių bėdų.

Tik vėliau D.Šemberas susimąstė, kad prabangiai gyventi R.Žutautas galėjo kitų sąskaita ir galbūt specialiai kviesdavo susitikti tokiose vietose, kur ir publika renkasi elitinė, ir kainos solidžios.

„R.Žutautas – projektų karalius. Jis siuntė ir rodė man įvairius projektus, tarp jų – parduotuvės Londone. Jis ketino prekiauti kašmyriniais drabužiais, žadėjo Londone investuoti ir į nekilnojamąjį turtą. Schemos buvo tokios: perka, parduoda, nuomoja“, – prisiminė D.Šemberas.

Futbolininkas patikėjo R.Žutauto kalbomis ir paskolino jam pinigų, nors mažiau, nei buvo prašyta. Sutartis buvo parengta ir pasirašyta notaro biure. Tik D.Šemberas padarė vieną klaidą.

Futbolininkas norėjo, kad R.Žutautas už paskolintą sumą įkeistų savo turtą. Buvęs treneris patikino, kad jo turi, tik pinigų jam reikia skubiai, o formalumų tvarkymas užtruktų. Jie abu nuvyko prie namo Vilniaus pakraštyje – R.Žutautas pasakė, kad ten jo šeima įsikurs ir gyvens.

Tik vėliau D.Šemberas surado tikrąjį to namo savininką ir sužinojo, kad erdvus būstas buvo ne Žutautų – jie jį nuomojosi.

Dingo kaip į vandenį

R.Žutautui pinigų nutaręs paskolinti D.Šemberas apie tai pasakė keliems verslininkams.

„Jie už galvos susiėmė – sakė, kad aš nebeatgausiu skolos. Kai atėjo laikas ją grąžinti, R.Žutautas kaskart prašydavo palaukti ir tikindavo, kad atiduos. Jis pasakydavo datą, bet kai ji ateidavo, jis vėl pradingdavo.

Tai tęsėsi ne vienus metus. Galiausiai jis visiškai liovėsi atsiliepinėti telefonu ir bendrauti per skaipą bei socialinius tinklus“, – pasakojo D.Šemberas.

2013 metų liepos mėnesį D.Šemberas neapsikentęs padavė ieškinį į teismą. Tada dalį skolos R.Žutautas grąžino, bet po to vėl dingo kaip į vandenį.

„Klasikinė situacija, kai skolininkai slapstosi. Jau porą metų R.Žutauto nemačiau. Galbūt jis ką nors vėl maitina pažadais?

Aš nebesitikiu atgauti savo pinigų, nors pramyniau takus į teismus, juos laimėjau.

Bet iš jo nėra ko paimti, jis neturi jokio turto, antstoliai negali nieko areštuoti. Jei mano karti patirtis padės kitiems žmonėms neprarasti pinigų, man tai bus didžiausia vertybė“, – tvirtino dabartinis Lietuvos futbolo klubų asociacijos A lygos prezidentas.

Viltis atgauti skolą blėsta

D.Šemberas užsiminė, kad gali būti ir daugiau asmenų, iš kurių skolinosi R.Žutautas.

„Jei aš ir skolinau jam, tai yra mano reikalas, ar tą skolą jis grąžino. Pretenzijų jam neturiu. Negaliu tvirtinti, kad jis yra aferistas“, – sakė 32 metų futbolininkas Edgaras Česnauskis.

Profesionalią karjerą jau baigęs Tomas Ražanauskas neslėpė padėjęs buvusiam treneriui R.Žutautui pasiskolinti pinigų.

„Manęs jis prašė, aš nelabai ką turėjau, tik nekilnojamojo turto. Pasakiau: „Parduok jį.“ Bet jam pinigų reikėjo skubiai.

Aš buvau netiesioginis skolintojas – suradau kitą žmogų. Užtruko ilgiau, nei buvo žadėta, bet su tuo žmogumi R.Žutautas jau atsiskaitė. Skolinantis visada būna problemų. Sakoma, jei nori įsigyti priešų, paskolink pinigų“, – kalbėjo 40 metų T.Ražanauskas.

Skolos raštą žurnalistei patvirtino turinti žinoma vilnietė verslininkė. Jos viltis atgauti pinigus iš Žutautų blėsta: „Duok Dieve, kad jie pagaliau man grąžintų.

Manau, jie galėjo mėgautis gyvenimu iš svetimų pinigų. Pasimokiau, todėl dabar visus, kurie pas mane eina skolintis, siunčiu į banką. Nebent žmogus paprašo kokių 50 eurų maistui. Ir kitiems patariu neskolinti didelių sumų.

Nors ir nelabai tikiuosi atgauti skolą, vis dėlto man gaila tų pinigų – geriau jau būčiau paaukojusi seneliams, vaikų namų auklėtiniams, invalidams.“

Ji taip pat teigė, kad R.Žutautas su žmona dabar gyvena Londone, ten kūrė aprangos verslą, vežė drabužius ir į Lietuvą.

Kad buvęs nacionalinės rinktinės treneris gyvena užsienyje, žurnalistei patvirtino ir R.Žutauto brolis Vaidotas Žutautas. Žurnalistė paprašė Gargždų „Bangos“ trenerio perduoti R.Žutautui, kad nori pakalbėti ir išgirsti jo argumentus dėl skolų.

„Raimondui perdaviau jūsų pageidavimą. Jis sakė, kad jei norės, susisieks. Jis ketina atvykti į Lietuvą“, – teigė gargždiškis.

Nuvežė į sodybą Zarasuose

Nemalonumų dėl paskolintų pinigų turi ir krepšininkas 31-erių Renaldas Seibutis.

„Aš tikiu, kad teisme viskas išsispręs“, – sakė Lietuvos rinktinės narys, pasitikėjęs žmogumi, kurį seniai pažinojo.

„Žalgirio“ klubo žaidėjas 236 tūkstančius eurų yra paskolinęs buvusiam bankininkui Juozui Aliukoniui.

Buvęs „DnB Nord lizingas“ direktorius, praeityje vadovavęs ir Ūkio banko filialui Škotijoje, turėjo butą Šventojoje. Tame name gyveno ir R.Seibučio tėvai.

Prieš dešimtmetį pradėjęs karjerą užsienyje – Pirėjo „Olympiakos“ ir Atėnų „Marousi“ klubuose – lietuvis ėmė uždirbti daug pinigų ir panoro juos investuoti.

Tėvai jam patarė kreiptis į kaimyną J.Aliukonį, sportininkas taip ir padarė.

Bankininkas ėmė šviesti krepšininką, siūlė įvairias investavimo galimybes – į sklypus, nekilnojamąjį turtą, statybas. J.Aliukonis siųsdavo krepšininkui sklypų nuotraukas. Tačiau tie sklypai buvo ne jo nuosavybė – vienas pajūryje priklausė pažįstamam asmeniui, o kiti būdavo paimti iš nekilnojamojo turto svetainių.

Bankininkas nuvežė sportininką į kaimo turizmo sodybą Zarasų rajone, kur taip pat kalbėjo apie investavimą. Paaiškėjo, kad šią sodybą J.Aliukonis buvo įsigijęs išperkamosios nuomos būdu.

Tada J.Aliukonis dar turėjo butą ir garažą sostinės Žvėryno rajone bei minėtą butą Šventojoje.

Per apklausas bandė išsisukti

Patikėjęs bankininku R.Seibutis ėmė pervedinėti pinigus – iš viso atliko 11 pervedimų į asmenines J.Aliukonio sąskaitas.

Dabar krepšininkas neturi nė vieno dokumento, įrodančio, kad jo pinigai buvo investuoti. Teturi banko pavedimo kopijas.

J.Aliukonis baudžiamąją bylą dėl sukčiavimo tyrusiems pareigūnams nepateikė jokių dokumentų, kurie įrodytų, kad R.Seibučio pinigai buvo investuoti, o ne prašvilpti vėjais.

Įtariamasis per apklausas tik paminėjo kelis tariamus projektus, bet patikrinus paaiškėjo, kad ten niekas nieko nepardavinėjo ir net neketino to daryti.

„Čia nebuvo tas atvejis, kai investuojama, bet nepavyksta. Vien tik lizingai, kreditai ir nė vienos sumos, kad kas nors būtų nupirkta – ar nekilnojamasis turtas, ar į kokį nors projektą investuota. Įtariamasis nesakė tiesos, bandė išsisukti ir išvengti atsakomybės teigdamas, kad jis investavo, bet jį kažkas apgavo, nors nepateikė įrodymų.

Nepavyko nustatyti, kad iš R.Seibučio pinigų buvo pradėtas koks nors verslas. Apklausiamas J.Aliukonis kalbėjo labai aptakiai. O konkrečiai, kur investavo, taip ir nepasakė. Galbūt jis ką nors dar pateiks teisme?“ – svarstė Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė Ilona Žukaitė.

Gerino savo turtinę padėtį

Ikiteisminį tyrimą atlikę tyrėjai patikrino asmenines J.Aliukonio sąskaitas, kurių jis turėjo daug įvairiuose bankuose.

R.Seibučio pinigai keliavo iš vienos jų į kitą – po 10 tūkst., 50 tūkst., 60 tūkst. litų.

Paaiškėjo, kad pinigus J.Aliukonis naudojo asmeninėms reikmėms – gerino savo turtinę padėtį, pavyzdžiui, vienai telekomunikacijų bendrovei pervedė 2 tūkstančius litų.

Dalį gautų pinigų jis išgrynino.

Taip pat tuometis bankininkas apmokėjo skolas, pervesdavo pinigų antstoliams ir savo buvusiai žmonai Jolantai.

J.Aliukonienė buvusio vyro duotus pinigus skyrė dukterų mokslams – viena jų studijuoja Didžiojoje Britanijoje, kita – Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Pervestus pinigus buvusi sutuoktinė panaudojo ir kredito įmokoms už būstą sostinėje.

„J.Aliukonis mėgo žaisti kitų pinigais“, – teigė vienas liudytojas.

Tuo momentu, kai J.Aliukonis paėmė R.Seibučio pinigus, jis jau turėjo didelių finansinių problemų. Krepšininkas pirmąjį pavedimą atliko 2008 metų rugsėjo mėnesį, bet jau 2009-ųjų sausio mėnesį J.Aliukonio turtas buvo areštuotas dėl kitų skolų.

Dabar jis – basas, nors vėl neseniai įkūrė įmonę Vilniuje.

Kai krepšininkui kilo įtarimų, kad yra apgaudinėjamas, J.Aliukonis jį tikindavo, jog reikia dar daugiau investuoti. Esą be papildomų lėšų bus prarasti į projektus jau įdėti pinigai.

„J.Aliukonis patyręs, o R.Seibutis buvo jaunas – bepigu buvo apgaudinėti. Jaunas žmogus, iki tol nesusidūręs su tokiais dalykais ir pats taip nedaręs, negali net pagalvoti, kad jam taip nutiks. Tuo labiau kad kaltinamasis pagal amžių R.Seibučiui tiktų į tėvus, be to, jie daug metų buvo pažįstami“, – kalbėjo prokurorė I.Žukaitė.

Jei teismas pripažins, jog J.Aliukonis sukčiavo, jam grės iki 8 metų nelaisvės. Gali būti, kad netrukus atsiras daugiau nukentėjusių asmenų.

Bus antra dalis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.