Lietuvoje neliko šiuolaikinės kairiųjų partijos

Tai ką mes tokio turėjome? Atsakymas akivaizdus: liberalų ir krikdemų kloną apsimetusi socialdemokratu. A. Butkevičius: „Kuo mūsų rinka bus konkurencingesnė, tuo žmonės bus laimingesni“.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 11, 2016, 10:02 AM, atnaujinta May 11, 2017, 3:31 AM

Tai ką mes tokio turėjome? Atsakymas akivaizdus: liberalų ir krikdemų kloną apsimetusi socialdemokratu. A. Butkevičius: „Kuo mūsų rinka bus konkurencingesnė, tuo žmonės bus laimingesni“.

Ir šioje vietoje hipotetiškai atsiveria TS-LKD – LRLS – LSDP koalicijos galimybė. Turėtume bent išbandytas ir kiekvieną savaip už valstybę atsakingų partijų bloką. Žinoma, su naujų LSDP pirmininku, juk anos dvi pirmininkus pasikeitė, būtų kažkaip nepatogu su tuo pačiu.

Bet, Lietuvoje vardan valdžios viskas įmanoma, todėl šiandieniniai socdemų vadovai tikisi ir vėl prasmukti į valdžią su bet kuo tikslu ne valdyti, bet kažkaip išsisukti nuo atsakomybės už jau mažiausiai dvejus metus mano prognozuojamą jiems rinkimų fiasko. Taip ir atsitiko: nuvažiuota nuo kadaise 31 proc. simpatijų iki šiandienos 14,44.

Išsisukti nepavyks. Norint susigrąžinti socialdemokratiją partijai jos vardu, pasitraukti turės jos pirmininkas Algirdas Butkevičius, visa valdyba ir prezidiumas. Jie visi iki vieno turi prisiimti atsakomybę. Antraip tie patys susireikšminę partijos atstovai patekę į Seimą ir toliau manys, kad jie, lyg kokia išrinktųjų kasta, ir vėl galės šokdinti partijos narius.

Laikas partijos nariams suvokti, kad be partijos vidinės demokratijos matysime socialdemokratiją kaip savo ausis. Negali partija vadintis demokratine, kai jos atstovai tampa nevaldomais, susireikšminusiais kunigaikštukais numetančiais lyg kaulą šuniui nurodymus nariams jiems tyliai linkčiojant galvas. Taip, jie linkčiojo ir prisilinkčiojo.

Ir kaip aiškina buvęs premjeras ir iš LSDP pirmininko posto turėsiantis pasitraukti A. Butkevičius kritimą į nematytas partijai žemumas? Patentuotu paksišku kalbėjimu „mes nekalti, aplinka kalta“. Taip eilinį kartą atsiskleidžia partijos vadovo intelektinis skurdumas. Galėjo bent atsimušinėti protingesniais argumentais, kaip antai „Visa Europos socialdemokratija krizėje, nes nespėja ranka rankon su besikeičiančia visuomene, globalizmu, stambių įmonių bėgimu į... Kiniją“, na, kažką panašaus.

Kažkaip padoriau atrodytų. Neklydau taip pat ir dėl liberalų. Tuojau, kai su 109 000 eurais buvo sučiuptas buvęs LRLS vadovas ir ant partijos buvo dedamas kryžius, rašiau, kad partija atsipeikės iš politinio nokauto. Juk ne visi susimovė, nes yra, kaip ir, dar neatskleistų susimovusių. Ir ką? Prašau, 8 mandatai ir šansai vienmandatėse.

Ir LRLS tikrai prisidės prie konservatorių. O gal ir prie LVŽS, o gal ir prie abiejų. Žiūrėk, ir vėl šansas kokią ministro vietą nugriebti. Švietimo?

Na, o TS-LKD? Socdemai, imkite pavyzdį, kaip reikia vykdyti partijos atnaujinimą. Taip, tiesa, visi konservatorių partiją kadaise drebinę korupciniai skandalai per ketverius metus prisimiršo, o iš „kokie buvo baisūs A. Kubiliaus laikai“ per daug pieno neišmelši.

Kita vertus, įdomu, kaip konservatorių partijos vadovui G. Landsbergiui pavyks įgyvendinti nuosaikios konservatorių partijos kūrimą su tokiais buvusiais komsomolistais fanatikais, kaip antai, R. Dagys, V. Aleknaitė-Abramikienė, I. Degutienė ir kitais šventesniais už patį popiežių veikėjais. Šioje vietoje net pats popiežius, regis, nesvajojo apie lenkišką konservatorių variantą, kur už abortą norėtą moterys sodinti penkiems metams į kalėjimą.

Ką dar turime? TT atliekas, atleiskite – liekanas, Petrą Gražulį. Šūkis: „Lietuva be Gražulio, Lietuva be ateities!“ Atsistatydinęs partijos pirmininkas R. Paksas vargšą paliko vieną su geru atlyginimu Seime. Koks siaubas Petrui Gražuliui!

Darbo partija? Amen! Seimo pirmininko postas išgelbėtas nuo, kaip ten tos, jau pamiršau pavardę. Vieta, tačiau, tuščia nebūna. Įdomu, kas ją matuosis? Ar galima tikėtis, kad sekantis pretendentas mokės daugiau nei vieną užsienio kalbą – rusų?

Nes tie, mokantys tik rusų kalbą turi tendenciją gan rišliai kalbėti ta rusų kalba apie gerų santykių kūrimą su Rusija, lyg pastariesiems tie geri santykiai būtų mirtinai reikalingi. Kitų DP ypatų taip pat jau nebepamenu, kartais tikrai gerai atsikratyti šiukšlėmis, su kuriomis taip mylavosi „klasikinės“ socialdemokratų partijos vadai.

Viskas vardan tos, valdžios. Būsiu, visgi, objektyvus: valstybė nežlugo, su biurokratizmu kiek lengviau, atsikratėme Rusijos dujų vamzdžio, karinės pajėgos atkurtos, žmonės iš bado nemiršta, ligoninės veikia ir veikia gerai, kas ką besakytų. Pats išbandžiau nemokėdamas jokio kyšio. Tad kodėl socdemai patyrė fiasko? Ak taip, aplinka kalta. Nors, iš dalies tikrai taip yra: su TT ir DP koalicijoje kitaip būti negalėjo.

Taip, LVŽS – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Ką tik R. Karbauskis pareiškė, kad Darbo kodeksas bus taisomas, nes neva „DK palankus tiems, kas planuoja įsivežti pigią darbo jėgą iš užsienio“. Ką reiškia „pigi darbo jėga“? Lietuvoje galioja Lietuvos įstatymai nusakantys minimalų atlyginimą. Gerai įsiskaitykite į šį pareiškimą.

Tai pirmas konkretus žingsnis į protekcionizmą ir izoliacionizmą. Tai tas pat šūkis „neparduosime žemelės užsieniečiams“ tik kitais žodžiais. Jeigu ne imigrantai, nebūtų JAV, jeigu ne imigrantai, nebūtų gerovės valstybių Skandinavijoje, JK ir taip toliau. Paklauskite bet kokio verslininko, ieškančio darbuotojų: Lietuvoje skaudžiai trūksta darbo jėgos. Negi R. Karbauskis šito nežino? Na, taip, jo laukuose traktoriai dirba, jie geležiniai.

Taip, girdėjau ir gandus, esą valstiečiai –žalieji šiek tiek kairieji, jie savo pažaduose atspindi kairiųjų aspiracijas, todėl gali siekti socdemų rankos. Tokios kalbos niekas kita, kaip nonsensas. Tokie „socdemų“ neturėtų pakęsti. Kaip žemvaldys gali pakęsti socialistą? Būtų kažkoks anachronizmas.

Tarp kitko, ar kas gali įsivaizduoti kairiuoju „profesionalą sveikuolį“ ir violetinių rėmėją Dainių Kepenį Sveikatos apsaugos ministru, o užsienio reikalų ministru „profesionalą“ partijų keitėją Povilą Urbšį?

Beje, taip atsitikus turėsime partiją, kuriai savo meilę rodys mūsų geri draugai Rusijoje, Vengrijoje, Venesueloje, Baltarusijoje. Visų neišvardinsi. Kita vertus, derėtų apsidrausti, juk mūsų politiniame „elite“ visko pasitaiko.

Įdomu, kaip vertybių sergėtojas G. Landsbergis tarsis su valstiečiais –žaliaisiais žongliravusiais antieuropietiška ir anti NATO retorika, kvietusiais į nacionalistinį rūtų darželį mekendami „už žemeeeeeeleeee“? Tuo tarpu pats jų dvasinis lyderis R. Karbauskas visai neblogai naudojasi milžiniškomis ES išmokomis.

Nuo mažiau galima iš proto išeiti, taip sakant. Tiesa, tos išmokos baigsis, bet iki tos pabaigos dar ketveri metai, o ten kaip Dievas duos.

Gaila, tikrai gaila, kad Lietuvoje taip ir neatsirado tikra socialdemokratų partija. Ar buvo šansų tokią turėti? Taip, jeigu socdemai būtų susigrąžinę socialdemokratiją, jie būtų gavę ne 14,44 procentų balsų, o 35 ar net 40 procentų.

Deja, štai kas nutinka, kai šalį valdo profesionalai, neišpažįstantys jokios ideologijos. Lauksime naujų profesionalų, prie jų kaip ir pripratome, ką ir rodo rinkėjų balsai nei valstiečiams, nei žaliesiems, o tik „profesionalams“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.