Per 20 metų – nė iš vietos: pagaliau baigti skaičiuoti rinkėjų balsai

Daugiau nei 48 valandas – tiek laiko Vilkaviškio apygardos Pustapėdžių apylinkėje buvo skaičiuojami balsai. Trečiadienio rytą jie buvo perduoti Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK).

Daugiau nei 48 valandas – tiek laiko Vilkaviškio apygardos Pustapėdžių apylinkėje buvo skaičiuojami balsai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nei 48 valandas – tiek laiko Vilkaviškio apygardos Pustapėdžių apylinkėje buvo skaičiuojami balsai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2016, 10:30 AM, atnaujinta May 11, 2017, 1:46 AM

„Per tiek laiko galima iš Vilkaviškio atjoti raitam ir įteikti voką Vyriausiajai rinkimų komisijai“, – kalbėdamas Žinių radijuje nuostabos neslėpė Seimo vicepirmininkas, socialdemokratų štabo vadovas Algirdas Sysas.

Pirmadienį spaudos konferencijoje Zenonas Vaigauskas mintimis sugrįžo į laikus prieš dvidešimt metų. Pasak jo, 1996 metais balsai VRK pasiekdavo trečiadienį. Atrodo, kad šiandien pažangos taip ir nepasiekėme.

Socialinius tinklus užplūdo žmonių komentarai, kad laikais, kai rezultatai buvo skaičiuojami tiesiog ranka ir rašikliu, viskas vyko greičiau.

Į rekordą nepretenduoja

Juokaudami žmonės klausė, ar tik toks ilgas balsų skaičiavimas nepaklius į Lietuvos rekordų knygą. Rekordus registruojančios agentūros „Factum“ vadovas Vytautas Navaitis sakė, kad nors Lietuvoje yra registruojami su rinkimais susiję rekordai, ilgai užtrukęs balsų skaičiavimas nėra vienas iš jų.

„Tokių dalykų niekas neregistravo, bet pirma kilusi mintis: anksčiau, kai nebuvo kompiuterių, kai skaičiuodavo rankomis, tai turbūt ilgiau užtrukdavo. Gal tai ir keista, bet ar tai galima vadinti rekordu?

Registruojamas ne vienas su rinkimais susijęs rekordas – ir daugiau balsų gavusio kandidato, ir didžiausio aktyvumo, ir kt. Viskas yra mūsų knygoje“, – sakė V. Navaitis.

Balsai perskaičiuojami

Vyriausiosios rinkimų komisijos Kompiuterių technologijos skyriaus vyriausiasis specialistas Darius Gaižauskas sakė, kad Pustapėdžių apylinkėje balsai baigti skaičiuoti jau vakar.

„Mes nepublikavome to iki šiandienos ryto, nes, vykdant Rinkimų įstatymą, perskaičiuojami balsai. Kai kurios apylinkės vakar, šiandien ir pirmadienį perskaičiuoja balsus. Jei perskaičiuojant randama klaidų, mums reikia grąžinti juos į tam tikras apylinkes. Lygiai kaip ir į kitas, vakar grąžinome ir į Pustapėdžių“, – sakė D. Gaižauskas.

Jis teigė, kad šiuo metu yra publikuojama šimtas procentų tiek vienmandačių, tiek daugiamandačių balsų.

„Dar trūksta trijų apylinkių pirmumo balsų, kurie perskaičiuojami, tie rezultatai nėra galutiniai, visą šią savaitę vyksta patikrinimas. Gauti rezultatai tvirtinami tik po septynių dienų“, – sakė D. Gaižauskas.

Partijos ir jų kandidatai turi teisę prašyti perskaičiuoti balsus. Pasak D. Gaižausko, balsai gali būti perskaičiuojami Fabijoniškių ir Justiniškių apylinkėse, nes ten pirmųjų kandidatų gautų balsų skirtumas yra mažesnis nei 50.

Z.Vaigauskas taip pat sako, kad daugelis apygardų, kaip numato įstatymai, dar šiandien perskaičiuos 5 proc. biuletenių pirmumo balsus, 10-yje apygardų gali būti perskaičiuojami ir visi balsai pagal pateiktus skundus kandidatų, kurie nuo konkurentų atsilieka 50-čia ar mažiau balsų.

„Dabar apygardos priima protokolus, peržiūri parašus, antspaudus, skaičius, pradeda perskaičiavimus – pirmumo balsus privalo pagal įstatymą peržiūrėti. Kai kas jau baigė, kai kas dar daro. Prasideda kandidatų prašymai, kad kažkas ne taip – mūsų komanda,  jei yra įtikinami įrodymai, perskaičiuojama. Paprastai tie perskaičiavimai pasikeitimų neduoda, bet būna visaip“, – BNS aiškino Z.Vaigauskas.

Z.Vaigauskas tikina, kad apygardų susiųsti rezultatai buvo skelbiami jau pirmadienį, tačiau vėliau buvo išimti iš internetinio tinklalapio taisant technines klaidas protokoluose.

VRK duomenimis, rinkimus daugiamandatėje apygardoje laimėjo Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), surinkę beveik 21,7 proc. rinkėjų balsų, antri liko „valstiečiai-žalieji“, surinkę beveik 21,6 proc. balsų, treti – socialdemokratai su 14,4 proc. balsų. Partijos atitinkamai gavo 20, 19 ir 13 mandatų Seime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.