Kauno merą sukrėtė kardiochirurgo netektis: prarado ypatingą kaimyną

Žinomo kardiochirurgo 58 metų Algimanto Sasnausko mirtis prieš keletą savaičių sukrėtė ne tik medikų bendruomenę. Kauno meras Visvaldas Matijošaitis prarado draugišką kaimyną, kuris taip pat dalyvavo šiemet vasarą jam atliekant operaciją.

V.Matijošaitis: „Algimantas buvo vienas iš nedaugelio žmonių, kurie lietė mano širdį“.<br>M.Patašiaus ir R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
V.Matijošaitis: „Algimantas buvo vienas iš nedaugelio žmonių, kurie lietė mano širdį“.<br>M.Patašiaus ir R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
A.Sasnausko (antras iš kairės) mirtis – didžiulė Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikos netektis.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Sasnausko (antras iš kairės) mirtis – didžiulė Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikos netektis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Oct 14, 2016, 8:02 PM, atnaujinta May 10, 2017, 8:52 PM

Tris dešimtmečius Kauno klinikose dirbęs A.Sasnauskas netikėtai mirė spalio 4-ąją Kauno marių pakrantėje. Gydytojas su bičiuliais plaukiojo burlente Kauno mariose, mat oras buvo labai palankus tokiam užsiėmimui – pūtė stiprus vėjas.

Pasiekęs krantą kaunietis netoliese buvusiems žmonėms prasitarė pavargęs.

„Turbūt šiandien pasiėmiau per didelę burę“, – bičiuliams A.Sasnausko pasakytus žodžius citavo V.Matijošaitis. Žengęs kelis žingsnius medikas sukniubo.

Laisvalaikį leido aktyviai

Netoliese buvę žmonės mėgino jį gaivinti, netrukus pasirodė greitosios pagalbos automobilis, tačiau pastangos išgelbėti žmogų buvo nesėkmingos. Kolegos spėjo, kad A.Sasnauską mirtis ištiko sutrikus širdies ritmui.

„Šeima neteko labai gero žmogaus, o visa Lietuva – puikaus specialisto.

Norėčiau dar kartą pareikšti užuojautą visiems Algimantą pažinojusiems žmonėms“, – sukrėstas netekties prieš keletą savaičių kalbėjo Kauno meras V.Matijošaitis.

A.Sasnauskas su žmona gyveno vos per 300 metrų nuo V.Matijošaičio namų Vičiūnuose, o jo sūnaus ir mediko valdas skiria tik tvora.

„Bent kartą per savaitę tikrai susitikdavome, pasikalbėdavome“, – pasako V.Matijošaitis. A.Sasnausko šeima Vičiūnuose įsikūrė daugiau kaip prieš dešimtmetį.

Pasak mero, A.Sasnauskas galėjo būti sveikos gyvensenos pavyzdys. Vyras nerūkė, nepiktnaudžiavo svaigalais, mėgo važinėti dviračiu, važiuodavo į kalnus slidinėti. Vis dėlto labiausiai jis mėgo plaukioti burlente ir kaskart mėgavosi stipriu vėju.

Talkino operacijos metu

„Algimantas buvo vienas iš nedaugelio žmonių, kurie lietė mano širdį“, – šyptelėjo V.Matijošaitis.

Būtent A.Sasnauskas talkino profesoriui Rimantui Benečiui šiemet vasarą operuojant Kauno merą.

Liepos mėnesį jam atlikta operacija, kurios metu suformuotos dvi aortos ir vainikinių arterijų jungtys, koreguoti aortos ir dviburis vožtuvai. Prieš tai Kauno meras apie mėnesį gydėsi ligoninėje ir namie po to, kai birželio pradžioje prastai pasijuto padidėjus kraujospūdžiui.

A.Sasnauskas dalyvavo Kauno klinikose atliekant sudėtingiausias širdies operacijas, tarp jų – širdies transplantacijas. Jis buvo laikomas vienu svarbiausių profesoriaus R.Benečio pagalbininkų, mėgstamas ir kolegų, ir pacientų. Medikas stažavosi garsiose Lenkijos, Austrijos, JAV klinikose.

„Visiems klinikos darbuotojams tai didelis netikėtumas ir sukrėtimas“, – sakė Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikos vadovas profesorius R.Benetis.

Neįžvelgė ligos ženklų

Pasak jo, A.Sasnauskas buvo sportiškas žmogus ir labai aktyviai leisdavo laisvalaikį. Niekas negalėjo net pagalvoti, kad jis turi rimtų sveikatos bėdų.

„Niekada nesu girdėjęs, kad kolega būtų užsiminęs apie širdies negalavimus, nebuvo matyti jokių aiškių ligos ženklų. Gal tiesiog nesiskundė, nieko nesakė“, – nusiminęs dėl skaudžios netekties svarstė R.Benetis.

A.Sasnauskas palaidotas Kauno Petrašiūnų kapinėse.

Mirtys – staigios

Per dvi savaites tai buvo antras staigios širdies ligos pakirstas garsus kaunietis.

Rugsėjo 21-ąją Vilniaus oro uoste staiga nustojo plakti filosofo, Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojo profesoriaus Leonido Donskio širdis.

54 metų visuomenininkas mirė nuo širdies smūgio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.