Kaip tapti milijonieriumi? Apie tai žino profesorius Juozas Pundzius

Žinomo mediko, buvusio ilgamečio Kauno klinikų vadovo Juozo Pundziaus deklaracijoje – stulbinantys skaičiai. Seimo nario mandato siekiantis kaunietis nurodė iš tėvo paveldėjęs pinigų ir turto, kurio vertė viršija net 1,5 milijono eurų.

Į Seimą pretenduojančio J.Pundziaus deklaracijoje galima rasti keistų įrašų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Į Seimą pretenduojančio J.Pundziaus deklaracijoje galima rasti keistų įrašų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („LIetuvos rytas“)

Oct 17, 2016, 6:23 AM, atnaujinta May 10, 2017, 6:58 PM

Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateiktoje kandidato deklaracijoje profesorius 62-ejų J.Pundzius nurodė prieš dvejus metus pagal testamentą iš tėvo Aloyzo Pundziaus paveldėjęs gausybę brangaus turto.

Dokumente skelbiama, kad J.Pundziui tėvas paliko net 752 tūkst. eurų, taip pat butų, žemės sklypų ir kito turto, kurio bendra vertė – daugiau kaip 750 tūkst. eurų.

Kai „Lietuvos rytas“ paklausė J.Pundziaus, iš kur jo tėvas taip praturtėjo, jeigu viešai yra deklaravęs daug mažesnį turtą, profesorius iš pradžių tikino, kad tokie skaičiai smarkiai prasilenkia su tikrove.

Vis dėlto vėliau jis pripažino pats klydęs.

Nurodė kuklius skaičius

Žinomas gydytojas, Plungės garbės pilietis ir aktyvus visuomenės veikėjas A.Pundzius mirė 2014 metais būdamas 91-erių.

Anksčiau A.Pundzius buvo išrinktas į Plungės rajono tarybą, o 2002 metų gruodį VRK taip pat pateikė turto ir pajamų deklaraciją.

Plungės ligoninėje tuo metu dirbęs medikas nurodė ataskaitiniu laikotarpiu gavęs 8977 litus (2599 eurus) pajamų ir sumokėjęs 2922 litus (846 eurus) mokesčių.

A.Pundzius taip pat nurodė, kad lėšų ne banke, banko sąskaitose ir indėlių bendra suma ataskaitinio laikotarpio pradžioje buvo 5466 litai (1583 eurai), pabaigoje – 9664 litai (2779 eurai).

Plungiškio valdyto nekilnojamojo turto vertė per metus nepasikeitė ir siekė 158,1 tūkst. litų (45,7 tūkst. eurų).

Dukterims dovanojo butus

Žvelgiant į deklaraciją matyti, kad 2014-aisiais J.Pundzius vykdė daug operacijų, susijusių su nekilnojamuoju turtu.

Galima spėti, kad vieną iš mirusio tėvo paveldėtą butą jis po kelių mėnesių padovanojo dukteriai Kamilei Pundziūtei, mat abu būstai buvo įvertinti vienoda suma – po 290 tūkst. eurų.

Net 401,7 tūkst. eurų vertės namų valdą J.Pundzius 2014-ųjų lapkritį padovanojo kitai dukteriai – Elenai Darškuvienei. Galima spėti, kad tą pačią valdą už 550 tūkst. eurų jis nusipirko devyniomis dienomis anksčiau.

O du valdomus žemės sklypus Mažeikių ir Pasvalio rajonuose, kurių bendras plotas siekia 30 hektarų, J.Pundzius 2014-ųjų pavasarį išnuomojo. Dar vieno 2 hektarų ploto žemės sklypo Lazdijų rajone nuomos sutartis sudaryta šių metų sausio 1-ąją.

Tikino privėlęs klaidų

„Tokių dalykų negali būti“, – iš pradžių pareiškė profesorius J.Pundzius, paprašytas paaiškinti milžiniškus skirtumus tarp jo ir tėvo deklaracijose pateikiamų skaičių.

Kaunietis nuomonę pakeitė susipažinęs su viešai skelbiamomis deklaracijomis, kur juodu ant balto parašyta, kad jis iš tėvo paveldėjo daugiau kaip 1,5 milijono eurų vertės turto.

„Dar kartą peržiūrėjau deklaracijas ir supratau padaręs klaidą privačių interesų sandorių deklaravimo lapuose“, – po pauzės ištarė medikas.

Pildydamas dokumentus jis vadovavosi Privačių interesų deklaracijų pildymo, tikslinimo ir pateikimo taisyklėmis.

Vienas jų punktas skelbia, kad jeigu deklaracijos tikslinimo ar papildymo dieną yra galiojančių sandorių, kurių vertės piniginė išraiška nurodyta litais ar užsienio valiuta, sandorio vertė turi būti nurodoma eurais.

Pasak J.Pundziaus, paveldėjimo sandoris yra baigtinis, tačiau jis pripažino tinkamai nepažymėjęs sandorio baigtumo, todėl sistema automatiškai nekonvertavo baigtinių sandorių vertės, tad sandorių vertės litais deklaracijoje matomos kaip sumos eurais.

J.Pundzius pažadėjo konsultuotis su Valstybinės mokesčių inspekcijos specialistais, kaip tinkamai ištaisyti tiek asmens, tiek kandidato į Seimą privačių interesų deklaraciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.