Profesoriaus J. Pundziaus tėvo palikimas apauga versijomis

Įspūdingi skaičiai kandidato į Seimą 62-ejų Juozo Pundziaus deklaracijoje sukėlė šurmulį ir abejonių: ar žinomas medikas suklydo, ar pasinaudojo proga prisidengdamas tėvo palikimu deklaruoti didelę pinigų sumą?

Kandidatui į Seimą J.Pundziui tenka aiškintis dėl turto deklaracijos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kandidatui į Seimą J.Pundziui tenka aiškintis dėl turto deklaracijos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Oct 18, 2016, 2:13 PM, atnaujinta May 10, 2017, 4:28 PM

Buvęs Kauno klinikų generalinis direktorius profesorius J.Pundzius deklaracijoje nurodė iš tėvo Aloyzo Pundziaus paveldėjęs pinigų ir turto, kurio vertė viršija 1,5 mln. eurų.

Dokumente buvo skelbiama, kad J.Pundziui tėvas paliko net 752 tūkst. eurų santaupų, taip pat butų, žemės sklypų ir kitokio turto, kurio bendra vertė – dar daugiau kaip 750 tūkst. eurų.

Kai „Lietuvos rytas“ apie tai paskelbė, J.Pundzius pareiškė tiesiog suklydęs pildydamas deklaraciją ir tikino palikimą perėmęs įstatymo nustatyta tvarka, viską fiksuojant antstoliui.

Susidomėjo Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI)

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) kandidato, mediko Juozo Pundziaus deklaruotų pinigų kilmę dar kartą aiškinsis Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), kandidato deklaracijas įvertins ir partijos Priežiūros komitetas.

VMI atstovas Darius Buta BNS sakė, kad centrinis mokesčių administratorius nusprendė papildomai įvertinti J.Pundziaus deklaruotų pinigų kilmę.

„Centrinis mokesčių administratorius visada vertina visą informaciją apie mokesčių mokėtojus, todėl ir šiuo atveju yra pradėta rekontrolė tyrimo, kurį atliko Kauno mokesčių inspekcija. Bus peržiūrėti visi dokumentai ir įvertinta, ar tyrimas buvo atliktas tinkamai ir teisėtai“, – sakė D.Buta.

Suskubo taisyti deklaracijos

„Pildydamas kandidato į Seimą privačių interesų deklaraciją neatkreipiau dėmesio į faktą, kad anksčiau Valstybinei mokesčių inspekcijai pateiktoje deklaracijoje nepažymėjau, jog kai kurie sandoriai nėra užbaigti, tad sistema automatiškai sumas litais pavertė sumomis naująja valiuta – eurais.

Kitaip tariant, visos sumos automatiškai padidėjo beveik 3,5 karto“, – savaitgalį viename socialiniame tinkle paskelbė J.Pundzius.

Kaunietis pripažino esąs viešas asmuo, privalantis nedelsiant pateikti tikslią ir išsamią informaciją. Jis jau kreipėsi į Kauno apskrities valstybinę mokesčių inspekciją ir patikslino kandidato į Seimą privačių interesų deklaraciją.

Šį faktą patvirtino Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkė Judita Stankienė: „Inspekcija privačių interesų deklaracijas priima per elektroninio deklaravimo sistemą ir apdorotus duomenis perduoda Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai bei Vyriausiajai rinkimų komisijai.

Dėl neteisingų duomenų pateikimo deklaruojant privačius interesus turėtų pasisakyti Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.“

Turtas nebuvo įspūdingas

Žinomas gydytojas, Plungės garbės pilietis ir aktyvus visuomenės veikėjas A.Pundzius mirė 2014-aisiais būdamas 91-erių.

Anksčiau A.Pundzius buvo išrinktas į Plungės rajono tarybą, o 2002 metų gruodį Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) taip pat pateikė turto ir pajamų deklaraciją.

Plungės ligoninėje tuo metu dirbęs medikas nurodė ataskaitiniu laikotarpiu gavęs 8977 litus (2599 eurus) pajamų ir sumokėjęs 2922 litus (846 eurus) mokesčių.

A.Pundzius taip pat nurodė, kad lėšų ne banke, banko sąskaitose ir indėlių bendra suma ataskaitinio laikotarpio pradžioje buvo 5466 litai (1583 eurai), pabaigoje – 9664 litai (2779 eurai).

Plungiškio valdyto nekilnojamojo turto vertė per metus nepasikeitė ir siekė 158,1 tūkst. litų (45,7 tūkst. eurų).

Nežino, iš kur pinigai

„Tėvo man paliktas turtas buvo įsigytas kur kas mažesne verte, nei yra įvertintas dabar. Visi minimi nekilnojamojo turto objektai daugelį metų priklausė mūsų šeimai. Tiesiog pastarųjų metų nekilnojamojo turto kainų augimas net ir visiškai niekuo neišsiskiriantį butą pavertė brangiu“, – aiškino J.Pundzius.

Vis dėlto jis prisipažino neturintis tikslaus paaiškinimo, kaip tėvui pavyko sukaupti tiek daug santaupų, mat net ir eurais susidaro solidi suma.

„Didelė pinigų suma grynaisiais išties neatitinka verčių, nurodytų mano jau mirusio tėvo deklaracijose. Deja, tikslių atsakymų į klausimą, kodėl savo viso gyvenimo santaupų bei vertingų daiktų, kuriuos galimai pardavus susidarė didelė suma grynaisiais, mano tėvas neįtraukė į savo deklaruoto turto bendrą vertę, pateikti neįmanoma“, – teigė J.Pundzius.

Turėjo daugiau nei įrašė?

Pasak gydytojo, labiausiai tikėtinas atsakymas – gyvendamas vienas tuomet jau garbaus amžiaus tėvas nesijautė saugus laikydamas vertingus daiktus namuose, todėl ir nenurodė jų savo deklaracijose.

Juo labiau kad kalbama ir apie senelio 1940 metais galimai paslėptus brangius dirbinius, kurie jam ir visai šeimai tuomet neabejotinai būtų kainavę bilietą į tremtį.

Spręsti paliks rinkėjams

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas pareiškė, kad dėl netyčinių klaidų kandidatai į Seimą nėra baudžiami, jiems tereikia patikslinti deklaraciją: „Jeigu politikas užmiršta kur nors Bulgarijoje turimą nekilnojamąjį turtą – jau kita kalba.

Tuomet gresia gerokai rimtesnės įvairių institucijų sankcijos.

Kandidatuoti negali ir žmogus, visai nepateikęs deklaracijos.“

Pasak jo, J.Pundzius – ne vienintelis kandidatas, kuriam pridarė rūpesčių būtinybė litus perskaičiuoti eurais, nesusipratimų būta ir daugiau.

Z.Vaigauskas neabejoja, kad deklaracijose rastas klaidas rinkėjai aktyviai aptarinėja ir balsuodami sprendžia, ar paaiškinimai buvo įtikinami.

Varžovas viešai nekomentuoja

Pirmajame rinkimų ture Dainavos vienmandatėje apygardoje Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas J.Pundzius surinko 25,75 proc., o Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas Lauras Stacevičius – 24,63 proc. rinkėjų balsų.

„Kol nesibaigė rinkimai, neverta plačiau komentuoti šios situacijos. Kandidato deklaracija yra jo reikalas ir nenoriu žmogui ant žaizdos pilti druskos“, – apie neaišku kaip sukauptus didžiulius varžovo turtus vakar kalbėjo L.Stacevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.