Profesionalai? Drebėk, Lietuva!

Nušlavę abi stambiausias Lietuvos politines partijas – TS-LKD (31 mandatų) ir suvarę į ragą LSDP (17 mandatų) – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (54 mandatai) rodys kelią Lietuvai.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2016, 10:30 AM, atnaujinta May 10, 2017, 8:01 AM

Kaip? Profesionaliai. Tik su universitetų diplomais, pamirštant kad bent Lietuvoje aukštasis išsilavinimas nei nuo kvailumo, nei nuo korupcijos neapsaugo. LVŽS atveju, valstybės alkoholio pardavimo ir vaistinių monopolijos įsipaišo į tą patį minėtą apibrėžimą. O kaip su Lietuvos žemele? LVŽS žemę ir toliau (ne)pardavinės užsieniečiams, kad saviems liktų kur ubagaus suguldyti.

Tikiu LVŽS partijos lyderio Ramūno Karbauskio kairiojo ir dešinio idealizmo kokteiliu. Nors politika nėra bažnyčia, todėl politikais tikėti nevalia, bet šiuo atveju nieko kito nebelieka. Tačiau ir tą tikėjimą Lietuvos liberalų sąjūdžio pirmininkas Remigijus Šimašius sukompromitavo jam įvardijus LVŽS ideologiją tuo, kuo ji ir kažkaip norom nenorom kvepia – nacionalsocializmu.

Kaip tai atrodo lietuviškoje tikrovėje, pavyzdį pateikė pats R. Karbauskis: kursime vaistinių monopolį Lenkijos pavyzdžiu kartu su Bažnyčia. Teigiama, kad vaistų kainos ten sumažėjo.

Tikrai reikalinga rimta konkurencija tarp vaistinių be jokių kartelinių susitarimų. Mūsų piliečių pajamos per mažos brangiems vaistams. Su tuo negalima nesutikti. Ir šioje vietoje kairieji tikrai plos kairuoliškiems socialinių problemų sprendimų būdams, kurių patys net nebandė įgyvendinti, o konservatoriai plos konservatoriškiems jų sprendimams. Belieka viltis, kad už abortus moterys penkiems metams į kalėjimą sodinamos nebus, kaip tai norėta įgyvendinti Lenkijoje.

Beje, kodėl R. Karbauskis savo versluose dirbantiems nemoka vakarietiškų algų taip konkrečiai parodant pavyzdį, kaip stabdyti emigraciją, nesuprantama.

Viena yra rodyti kelią, visai kita turėti parlamentinę daugumą leisiančią tą idealizmą įgyvendinti. Todėl LVŽS verkiant reikalinga koalicija ir su konservatoriais ir su „socialdemokratais“. Arba su vienu, arba su kitu. Bet su LSDP bus lengviau susitarti, nes LSDP, kaip parodė visai nesena istorija, vardan valdžios gali eiti su bet kuo ir tapti tuo bet kuo. Dėl ko taip žiauriai ir pralaimėjo rinkimuose.

Žinodami, kad R. Karbauskis svajoja apie koaliciją su „solidžiomis“ Lietuvos politinėmis partijomis, dabar pastarosios spardosi lyg Šekspyro komedijos užsispyrėlė žmona, kol ją valstietis kažkaip sutramdys. Tas „kažkaip“ be abejo reikalaus idealisto nuolaidų, juk kalbame su.... profesionalu.

Politikoje „viskas arba nieko“ nebūna, na, nebent kokioje Rusijoje. Šiame mūsų kaimyno, persekiojamo nepilnavertiškumo komplekso arba kankinamo psichopatiniais priepuoliais bandito kontekste, valstiečiams žaliesiems būtinas nors vienas solidesnis koalicijos partneris. Tai būtų ženklas, kad Lietuva išlieka neatskiriama nuo ES ir NATO.

Pagalvokite apie tai, „socialdemokratai“ ir konservatoriai. Ypač TS-LKD partijos pirmininkas turėtų apie tai susimastyti. Todėl jam derėtų konstruktyviai greitai atsikratyti arogantiškumo ir karingumo bendraujant su LVŽS. Visgi ši partija triuškinančiai laimėjo rinkimus ir su ja reikės gyventi ir kažkaip sugyventi ketverius metus.

Todėl nemandagus elgesys su žmogumi nušluosčiusiam jaunuoliui nosį nei solidus, nei protingas.

Ar norės LSDP eiti į koaliciją su LVŽS? Tai priklausys nuo vyksiančio partijos tarybos posėdžio. Anot paties buvusio premjero ir buvusio pirmininko (kad A. Butkevičius jau buvęs, rašiau dar pora mėnesių prieš rinkimus), jis jau pats galimose derybose nedalyvaus. Mat krito nokautuotas penkių vaikų tėvo karatisto savo nuosavoje parapijoje Vilkaviškyje.

Gumos jis neturėtų tempti. Šiandien yra tas civilizuotas laikas pranešti apie pasitraukimą. Vienu žodžiu, kol nebus aiškus laikinas LSDP lyderis, kol nebus apsispręsta pereiti į „opozicinį pogrindį“ ar ne, kol neaišku, ar konservatoriai sulauks LVŽS derybininkų, apie galimas koalicijas teks tik spėlioti. R. Karbauskis teisus sakydamas, kad negali kalbėti apie Vyriausybės sudėtį, nes pats dar nežino, kaip atrodys koalicija.

Taigi, „profesionalai“ jau čia, tokia yra nenumaldoma tikrovė. Įdomu, kaip jie valdys šalį ir kokiomis nuostatomis? Juk valstybė nėra koks nuosavas R. Karbauskio uabas, vien su ekonominiais socialinių problemų sprendimais toli nenuvažiuosi.

Juolab, kai nežinai, kokia demagogija, atsiprašau, kokia ideologija tie ekonominiai sprendimai bus įtakojami: kairiąja ar dešiniąja? Viena vertus, siekiant kairuoliškai spręsti socialines ekonomines problemas, tektų įvesti naujus mokesčius kaip antai automobilių, nekilnojamo turto, didinti pelno mokesčius.

Nevalia nei akimirkai pamiršti būtinas asignacijas krašto apsaugai, apie 800 milijonų eurų. Kaip ir kieno sąskaita bus kompensuojama ši suma? Jau nekalbant apie tikrus progresinius mokesčius ir pasiruošimą 2020 metams, kaip baigsis arba ženkliai sumažės ES dotacijos Lietuvai.

Taip kad, konservatoriai niekada su socdeminių mokesčių modeliu nesutiks, o „socialdemokratai“? Per ketverius valdymo metus šito nedarė, tai kodėl dabar turėtų tokius mokesčius remti? Kita vertus, niekada nesakyk ne Lietuvoje, kurioje politinės vertybės skirtos kvailiams turgaus aikštėje.

Pavyzdys, – kalbos, kad tik nuo ideologijų nepriklausomi profesionalai nuves tūlą lietuvį į skandinavišką gerovės valstybę. Problema su LVŽS profesionalais yra ta, kad Vilniuje niekas jų, išskyrus kokius trys, gyvo nėra matęs. O pats rimčiausias profesionalas Ramūnas Karbauskis atsisako kategoriškai tapti premjeru, nors yra partijos pirmininkas. O kaip tada su Seimo pirmininko postu? Sako, kad nori būti frakcijos seniūnu, veik eiliniu seimūnu, taip sakant. Padėtis tikrai ne eilinė su kuo sutinka ir pats R. Karbauskis.

Vienu žodžiu, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, laimėjusi rinkimus su trenksmu, turi per dvi savaites iki spalio 31 dienos, susitarus su kuria nors jai priimtina partija, imtis vyriausybės formavimo „tampriai bendradarbiaujant su prezidente“. Jos požiūris į LSDP visiems žinomas – ne ir dar kartą ne. Jeigu nepavyks su konservatoriais, tai lieka Tvarkos ir Teisingumo, Darbo partijos likučiai, V. Tomaševskis ir Liberalų sąjūdis. Tiesa, su jais visais R. Karbauskis Lietuvos valdymo nesidalins, anot jo paties. Tad kas lieka? Profesionalai?

Drebėk, Lietuva!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.