Po įspūdingos operacijos Ispanijoje – padėkos Lietuvoje

Kai ankstų rytą keliuose Ispanijos miestuose policija šturmavo nusikaltėlių namus, operacijoje dalyvavo ir Lietuvos kriminalistai. Pareigūnai tuomet dar nežinojo, kad įklius ir grupuotę užsienyje subūręs bėglys iš Lietuvos.

Laureatus sveikino pirmasis šalies kriminalinės policijos vadovas A.Sadeckas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Laureatus sveikino pirmasis šalies kriminalinės policijos vadovas A.Sadeckas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Nov 2, 2016, 11:45 AM, atnaujinta May 9, 2017, 6:35 PM

„Šiandien jūs kuriate istoriją, į kurią žiūrės ir iš kurios mokysis kitos kriminalistų kartos. Būkite stiprūs kurdami tai, kas rytoj jau taps istorija“, – Vilniaus rotušėje sveikindamas geriausius kriminalistus kalbėjo pirmasis Lietuvos kriminalinės policijos vadovas Alvydas Sadeckas.

Šiemet kriminalistų konkursą laimėję Lietuvos kriminalinės policijos biuro (KPB) pareigūnai atskleidė tai, kas, atrodo, jau buvo virtę istorija.

Jie Ispanijoje sulaikė 44 metų Darių Mačianską, kuris ketino iš Henriko Daktaro perimti Kauno nusikalstamo pasaulio vadeivos postą. Apie Mačke pravardžiuojamą veikėją nieko nebuvo žinoma nuo 2012 metų spalio.

Kartu su D.Mačiansku įkliuvo nuo buvusios Daškinių grupuotės atskilęs ir seniai slapstęsis Aurimas Puzerėnas.

Jis naudojosi Airijos piliečio pasu su savo nuotrauka.

Per bendrą Lietuvos ir Ispanijos policijos operaciją buvo sutriuškinta per 50 narių turėjusi ginklų bei narkotikų prekeivių gauja, todėl Kriminalinės policijos dieną jai atiteko geriausios 2016 metų bylos titulas.

Šiemet konkurse dėl geriausios bylos ir Metų seklio titulo varžėsi dešimt bylų, kurias pateikė beveik visų apskričių kriminalistai. Juos vertino Lietuvos policijos vadovų komisija.

Antrąją vietą užėmė Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, aptikę Alytaus gyventojo neteisėtai laikomų ginklų ir šaudmenų arsenalą.

Pareigūnai nustatė, kad šis asmuo su bendrininkais vertėsi ir kontrabanda – didelius kiekius cigarečių gabendavo į Vakarų Europos šalis.

Trečioji vieta atiteko Kelmės rajono policijos komisariato pareigūnams. Pradėję ikiteisminį tyrimą dėl didelės vertės automobilio vagystės jie atskleidė dar kelis nusikaltimus.

Atliekant tyrimą paaiškėjo, kad melagingai apie nebūtą nusikaltimą pranešęs asmuo bandė gauti draudimo išmoką.

Tirdami bandymą apgauti draudimo bendrovę, pareigūnai aptiko kanapių laboratoriją, 15 vogtų keturračių ir sučiupo dokumentų padirbinėtoją.

Metų seklio titulas atiteko Šiaulių policijos komisariato kriminalistui, kuris su kolegomis pustrečių metų slapta sekė profesionalų prabangių automobilių vagį.

Jis automobilius dažniausiai vogdavo Vokietijoje, bet susiradęs bendrininkų Baltijos šalyse grobio pradėjo ieškoti Latvijoje ir Estijoje.

Praėjusiais metais Estijos policija sulaikė prabangų automobilį pavogusius ir kitoms vagystėms pasiruošusius Latvijos piliečius.

Tačiau šiaulietis sugebėjo pasprukti.

Šių metų gegužę Šiauliuose sulaikytą vagį pareigūnai išgabeno į Estiją – ten jam pareikšti įtarimai dėl šešių prabangių automobilių vagysčių.

Lietuviai Ispanijoje mėgavosi prabanga

* Konkursą laimėję KPB pareigūnai kartu su kolegomis iš Ispanijos D.Mačiansko (nuotr.) ir A.Puzerėno suburtą grupuotę stebėjo nuo šių metų balandžio iki rugpjūčio, bet kas yra jos lyderiai, sužinojo tik po sulaikymo.

* Grupuotės nariai turėjo kelias kanapių plantacijas. Viena jų buvo įrengta po vieno vietos gyventojo namu.

* Slapčia buvo iškastas didžiulis rūsys, į kurį galima patekti tik per netikrą vonios kambarį. Į jį pareigūnai pateko nuėmę dušo kabinos dugną.

* Šioje plantacijoje užauginti narkotikai buvo vežiojami po visą Europą. Dažnai kurjeriais tapdavo ir lietuviai. Jie automobiliais atvykdavo į Ispaniją ir narkotikus nedideliais kiekiais išvežiodavo po kitas šalis.

* Gaujos vadeivos buvo apsiginklavę iš Lietuvos atgabentais perdirbtais ginklais. KPB pareigūnai sulaikė keturis iki tol nieko bendra su nusikaltėliais neturėjusius meistrus, kurie savo garažuose perdirbdavo šaudyti jau nebetinkančius ginklus, įmontuodavo juose garso slopintuvus.

* Perdirbtus ginklus D.Mačiansko patikėtinis įdėdavo į maišus su drabužiais bei kitais daiktais ir perduodavo siuntinius į Ispaniją vežiojantiems mikroautobusų vairuotojams, kurie net neįtardavo, kokį krovinį veža.

* Gaujos lyderiai Ispanijoje mėgavosi prabanga. Vairuotojo ir apsaugininko vežiojamas D.Mačianskas nuolatos keitė prabangius automobilius. Kai pareigūnai šturmavo jo namą, kieme buvo išrikiuoti penki prabangūs automobiliai.

* Nors D.Mačianskas naudojosi padirbtu Lietuvos piliečio pasu, net grupuotės nariai buvo įsitikinę, jog jų vadeiva – kaukazietis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.