LVAT atsisakė nagrinėti K.Komskio skundą, šis žada kreiptis į EŽTT

Lietuvos vyriausiajam

K.Komskis žada kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT).<br>J.Stacevičiaus nuotr.
K.Komskis žada kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT).<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2016, 4:26 PM, atnaujinta May 9, 2017, 2:44 PM

„Paradoksalu ir absurdiška, kad mano konstitucinė teisė yra ribojama, nors ribojama pagal Konstituciją ji negali būti. Vienintelis kelias po tokio sprendimo yra kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą. Tą ir ketinu padaryti,“ – partijos „Tvarka ir teisingumas“ išplatintame pareiškime cituojamas K.Komskis.

Anot K.Komskio, Konstitucija kiekvienam piliečiui garantuoja teisę kreiptis į teismą dėl pažeistų asmens teisų, tačiau LVAT, atsisakydamas priimti nagrinėti skundą, jo žodžiais, „parodė, kad tokia jo konstitucinė teisė negalioja“.

LVAT penktadienį atsisakė nagrinėti Kęsto Komskio skundą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimo, pagal kurį jis neteko Seimo nario mandato. Politikas prašė teismo panaikinti VRK sprendimą dėl Seimo rinkimų rezultatų vienmandatėje Šilutės rinkimų apygardoje.

Šiuo sprendimu VRK pripažino, kad spalio 9 dieną per Seimo rinkimų pirmąjį turą Šilutės apygardoje perkant rinkėjų balsus už partijos „Tvarka ir teisingumas“ iškeltą kandidatą K.Komskį ir partijos kandidatus daugiamandatėje apygardoje K.Komskį, Remigijų Žemaitaitį, Vytautą Kamblevičių ir Vaidą Bendaravičių buvo padaryti šiurkštūs Seimo rinkimų įstatymo pažeidimai.

LVAT nutartyje pasisakė, kad „pareiškėjo K.Komskio skundas dėl Seimo rinkimų rezultatų ta apimtimi, kuria jis nėra pripažintas išrinktas Seimo nariu, negali būti nagrinėjamas administracinių teismų“. Teisėjų kolegija konstatavo, kad skundas paduotas pasibaigus balsavimui Seimo rinkimuose, todėl negali būti narinėjamas LVAT, ir jį atsisakyta priimti.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė pažymi, kad skundus dėl Seimo rinkimų rezultatų nagrinėja Konstitucinis Teismas. „Seimo rinkimų įstatymas numato, kad skundus dėl rinkimų rezultatų nagrinėja Konstitucinis Teismas, LVAT nagrinėja ginčus iki galutinių rinkimų rezultatų patvirtinimo“, – BNS sakė L.Matjošaitytė.

Pagal Seimo rinkimų įstatymą, K.Komskis Seimui arba prezidentui galėjo skųsti visų parlamento rinkimų rezultatų patvirtinimą. Tai jis turėjo padaryti ne vėliau kaip per 24 valandas po to, kai oficialiai paskelbiami rinkimų galutiniai rezultatai. Tokiais atvejais Seimas ar prezidentas ne vėliau kaip per 48 valandas kreipiasi į Konstitucinį Tesimą su paklausimu dėl Seimo rinkimų įstatymo pažeidimo.

K.Komskis BNS yra sakęs pasirinkęs kitą kelią, nes taip patarė teisininkai.

„Žinant Konstitucinio Teismo sprendimus, advokatai pasiūlė šitą kelią (kreiptis į LVAT)“, – anksčiau BNS sakė politikas.

Generalinės prokuratūros duomenimis, grupė Šilutės gyventojų per pirmąjį Seimo rinkimų turą už alkoholį, cigaretes ir grynuosius pinigus rinkėjams siūlė balsuoti už kandidatus, priklausančius partijai „Tvarka ir teisingumas“. Šiuo metu tyrime turimi duomenys leidžia įtarti, kad iš viso galėjo būti papirkta daugiau kaip 120 rinkėjų. Įtarimai dėl rinkėjų papirkinėjimo pateikti iš viso 11-ai asmenų.

K.Komskis yra sakęs su balsų pirkimu niekaip nesusijęs, apie jį žinantis tik iš žiniasklaidos, tvirtino tai esant provokacija. Policijai pranešus apie ikiteisminį tyrimą Šilutėje, jis paskelbė stabdantis narystę partijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.