V. Ušackas: „Ryšius su D. Trumpu reikėjo užmegzti jau anksčiau“

Donaldas Trumpas bus 45-uoju JAV prezidentu. Ši žinia sukrėtė, bet, kaip teigia Europos Sąjungos (ES) ambasadorius Rusijoje Vygaudas Ušackas, dabar pats prasčiausias laikas regzti intrigas Lietuvos saugumo sąskaita.

V.Ušackas ragina neskubėti gąsdinti.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Ušackas ragina neskubėti gąsdinti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 12, 2016, 9:31 AM, atnaujinta Apr 18, 2017, 4:07 AM

Dėl politinio neapibrėžtumo investuotojai suskubo pardavinėti akcijas ir su besivystančiomis rinkomis susijusį turtą. JAV dolerio vertė krinta. Naftos kainos taip pat smunka.

„D.Trumpas bus 45-uoju JAV prezidentu. Ir tai yra pagrindinė priežastis, dėl kurios Lietuvos politinė ir diplomatinė reakcija neturėtų mėgdžioti investuotojų panikos“, – tikina V.Ušackas.

Diplomatas pabrėžė, kad šiuo metu svarbiausia – nugalėjus emocijas sutelktai ir vieningai veikti dėl savo nacionalinių interesų.

„Turime stiprinti bendradarbiavimą su JAV, NATO ir ES, atremti tarptautinio terorizmo grėsmes, atkurti Ukrainos teritorinį vientisumą ir suverenitetą, pasinaudoti laisvos prekybos galimybėmis“, – aiškino V.Ušackas.

Ambasadorius už Lietuvos santykius su JAV atsakingiems užsienio politikos vairininkams siūlo ne bauginti košmaru ir kaltinti Rusijos doktrinos vykdymu, o rimtai vertinti D.Trumpo laimėjimą.

„Jeigu Lietuvos diplomatai JAV per pastaruosius trejus metus neužmezgė ryšių su D.Trumpo aplinka, tai buvo trumparegiškumas ir neprofesionalumas. Jei taip įvyko, tai galima ir būtina pataisyti.

Todėl pirmasis uždavinys po D.Trumpo pasveikinimo su pergale yra aktyvi veikla Vašingtone užmezgant ir plėtojant kontaktus su galimais būsimos prezidento administracijos nariais, ypač kuruosiančiais Europos, Rusijos, tarptautinio saugumo, prekybos ir ekonomikos klausimus“, – pažymėjo V.Ušackas.

Diplomatas prezidentės Dalios Grybauskaitės pareiškimą, kad, neatsižvelgiant į tai, kas taps Amerikos prezidentu, Lietuva pasitikės Amerika, pavadino solidžiu politiniu pagrindu dalykiniams pokalbiams su būsima Baltųjų rūmų administracija.

Anot V.Ušacko, kiti du svarbūs Lietuvos uždaviniai – dar intensyvesnė ryšių su JAV Kongreso nariais paieška ir vienybė bei nuoseklumas įgyvendinant Lietuvos užsienio ir gynybos politiką.

„D.Trumpo ikirinkiminė užuomina apie gynybinių įsipareigojimų svarbą turi paskatinti naująjį Seimą įgyvendinti 2 proc. BVP skyrimą gynybos biudžetui“, – pažymėjo ambasadorius Rusijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.