Progimnazijos mokinių tėvai kilo į kovą: pareiškė nepasitikėjimą direktore

„Mokykloje nėra jokio tęstinumo – nei vaikų ugdymo, nei psichologinės atmosferos. Pavyzdžiui, aštuntokams iki lapkričio vidurio yra buvusios tik dvi biologijos pamokos: viena įvadinė ir viena peržvelgti temas, kad vaikai prisivytų programą“, – pasakojo Jono Basanavičiaus progimnazijoje besimokančio aštuntoko mama Daiva Kalindrienė, kuri taip pat yra ir mokyklos tėvų komiteto pirmininkė.

Kodėl mokinių tėvams gali reikėti su ja susidoroti, G.Šoblickienė negalėjo pasakyti.<br>D. Umbraso nuotr.
Kodėl mokinių tėvams gali reikėti su ja susidoroti, G.Šoblickienė negalėjo pasakyti.<br>D. Umbraso nuotr.
Tėvų ir Vilniaus savivaldybės duomenimis, per pastaruosius metus mokykloje pasikeitė 16 mokytojų ir dvi direktorės pavaduotojos.<br>D. Umbraso nuotr.
Tėvų ir Vilniaus savivaldybės duomenimis, per pastaruosius metus mokykloje pasikeitė 16 mokytojų ir dvi direktorės pavaduotojos.<br>D. Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 15, 2016, 4:48 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 9:23 PM

Pareiškė nepasitikėjimą direktore

Vilniuje esančios Jono Basanavičiaus progimnazijos moksleivių tėvai sukilo į kovą. Lapkričio pradžioje vykusiame tėvų susirinkime vyko balsavimas, kurio metu buvo nubalsuota pareikšti nepasitikėjimą mokyklos direktorei Gražinai Šoblickienei.

„Susirinkimo metu buvo iškelti keturi punktai, pagal kuriuos direktorei pareikštas nepasitikėjimas: dėl direktorės profesinės etikos, dėl išskirtinai didelės personalo kaitos, finansinės atsakomybės stokos ir įsisenėjusių problemų vilkinimo“, – sakė D.Kalindrienė.

Tėvų ir Vilniaus savivaldybės duomenimis, per pastaruosius metus mokykloje pasikeitė 16 mokytojų ir dvi direktorės pavaduotojos. Moksleivių tėvai taip pat piktinasi, kad direktorė nepateikia mokyklos finansinių ataskaitų: „Ji buvo pateikusi tik dvi finansines ataskaitas: dviejų procentų, kas yra labai maža mokyklos pinigų dalis, ir krepšelių. Tačiau kas, kur ir kaip panaudojama, per jos vadovavimo laiką nė karto nėra viešai pateikta nei tarybai, nei mokytojams, nei internete.“

„Lietuvos ryto“ televizijai moksleivių mamos pasakojo, kad direktorės paklausus, kodėl tiek mokytojų paliko mokyklą, ji atsakė: „Aš esu direktorė, ką noriu priimu, ką noriu atleidžiu.“

Po tėvų susirinkimo D.Kalindrienė, kaip tėvų komiteto pirmininkė, paskambino direktorei prašydama dar vieno susitikimo, kaip pati sakė, kad viskas vyktų sklandžiai ir skaidriai, tačiau direktorė atsisakė. Vis dėlto susitikimas vėliau įvyko, tačiau, kaip sakė pašnekovė, jis buvo gana staigus:

„Tas susitikimas buvo staigus, jis buvo inicijuojamas mokytojos, palaikančios direktorės pusę. Mes iš tikro bijojome ir norėjome apsaugoti tas mokytojas, kurios su mumis dalinosi informacija ir kurių duota informacija mes rėmėmės, teikdami nepasitikėjimą direktorei.“

Moksleivių tėvai prašo Vilniaus miesto savivaldybės iki gruodžio 1-osios progimnazijai surasti naują vadovą.

„Mes tikrai nesiruošiame nuleisti rankų. Jeigu mes nepasieksime savo tikslo, manau, kad tada bus sunku mokytis vaikams. Mes dabar daugiau kalbame apie administraciją, mokytojas, bet esant tokiai slogiai ir neaiškiai situacijai, kai atrodo, kad viskas dreba, kad nežinai, kuo gali pasitikėti, o kuo ne, manau, kad tai jaučia ir vaikai. Jie mato įsitempusias mokytojas, kurios negali dėstyti pamokos su šypsena, nes joms rūpi tos problemos.

Mes pirmiausia rūpinamės vaikais ir norime, kad Jono Basanavičiaus progimnazija būtų kūrybiška, inovatyvi, kad joje atsirastų tas šiuolaikiškas jausmas, šiuolaikiška administracija, kuri teiktų naujoves ir būtų priimama visa bendruomenė“, – sakė aštuntoko mama.

Dėl mokytojų kaitos nekalta

Pati Jono Basanavičiaus progimnazijos direktorė G.Šoblickienė sakė, kad toks tėvų elgesys jai buvo netikėtas ir sunkiai suvokiamas.

„Aš labai labai nusiminiau dėl to ir dabar bandau suprasti, kas atsitiko, ką reikia daryti, kad dėl tos situacijos nenukentėtų vaikai, mokymosi procesas, tai svarbiausia“, – sakė G.Šoblickienė.

Darbuotojų kaitą direktorė aiškino jų asmeninėmis priežastimis. „Susirinkime papasakojau apie kiekvieną žmogų atskirai, kodėl jie išėjo. Tai įvairios priežastys, kurioms aš visai įtakos nedariau. Jeigu mokytojas išeina, nes randa dvigubai didesnį krūvį, na, ką padarysi, ir jis laimingas, ir mes laimingi, nors atsisveikinti ir būna gaila. Būna ir motinystės atostogos, ir ligos. Mokykloje dirba puikiausi mokytojai, čia tikrai nėra problemos“, – kalbėjo J.Basanavičiaus progimnazijos direktorė.

Aštuntoko mamos minėtą biologijos pamokų situaciją direktorė aiškino vienos mokytojos motinystės atostogomis ir kitos mokytojos liga: „Mūsų biologijos mokytoja išėjo į dekretines atostogas ir surasti kitą mokytoją dvejiems metams buvo labai sunku.

Tačiau mes radome labai puikų mokytoją. Žinote, būna, pasitaiko žmogaus gyvenime labai blogų periodų ir mes pasikalbėjome su juo, ir jis turėjo išeiti. O po to mes priėmėme puikią mokytoją, kuri susirgo kitą dieną pradėjusi dirbti. Kaip pradėjo sirgti, taip ėjo vienas virusas po kito. Čia nėra mano kaltės.“

Kaltina susidorojimu

Tėvų pareikštą nepasitikėjimą direktorė vadina prasimanymais ir melu.

„Tai yra suveltas šmeižtas, tame, kas buvo pasakyta, nėra jokio konkretaus įrodymo, yra tik kalba, o kalbant galima pasakyti, ką širdis geidžia, be jokių įrodymų. Tai buvo labai netikėtas, keistas susidorojimo spektaklis“, – sakė  G.Šoblickienė.

Tiesa, kodėl mokinių tėvams gali reikėti su ja susidoroti, G.Šoblickienė negalėjo pasakyti.

„Tai yra tokio lygio išsigalvojimas, kad aš net nesugebu paaiškinti. Taip galima kiekvieną žmogų apipilti purvais. Nebuvo jokio incidento, dėl kurio turėtume išsiskiriančias dvi nuomones“, – sakė progimnazijos direktorė.

Imsis veiksmų

Vilniaus miesto savivaldybės mero patarėjas Albertas Lakštauskas sakė, kad savivaldybei ši situacija žinoma ir kad bus imamasi veiksmų jai išsiaiškinti: „Tikrai taip, nes klausimai, kurie ten surašyti, ir tas pagrindas nepasitikėjimo yra paremtas faktais. Pirmas veiksmas, kas bus padaryta, – pirmadienį direktorė susitinka su Švietimo departamento direktoriumi ir jos bus paprašyta paaiškinti situaciją ir pasiūlyti galimus sprendimus, nes kol kas jos pačios neigimas ir problemų dengimas tuo klausimu tikrai atrodo prastai.

Nuo jos reakcijos ir situacijos paaiškinimo iš dalies priklausys tolesni sprendimai, bet visiškai akivaizdu, kad reikės išsamiau išsiaiškinti šitą situaciją, nes tai nėra normalu.“

Tiesa, pati G.Šoblickienė apie mero pavaduotojo minimą susitikimą sakė nieko negirdėjusi ir kvietimo atvykti į savivaldybę negavusi.

Ar direktorei teks palikti postą ir ar bus skiriamas naujas mokyklos vadovas, pasak A.Lakštausko, spręsti dar anksti.

„Turi būti konkursas ir kiti dalykai, bet pirmiausia mes turime spręsti situaciją dabartinės direktorės, išgirsti jos atsakymus į klausimus ir kiek tai yra jos darbo brokas, kiek tai gal kitos priežastys lemia.

16 pasikeitusių mokytojų per vienus mokslo metus, dvi direktorės pavaduotojos – tai tam tikras ženklas. Kitose mokyklose tokios situacijos nėra. Kol kas tu tais mokytojais nebendravome, bet tyrimo metu, žinoma, su jais bus susisiekta ir paklausta, dėl kokių priežasčių jie pakeitė darbą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.