Kandidatą į teisingumo ministrus D. Petrošių pasivijo žemės byla

Dėl pigiai nupirkto ir daug brangiau parduoto sklypo Tauragėje buvusiam Seimo nariui Dariui Petrošiui prieš dešimtmetį teisme jau teko aiškintis su ankstesniais žemės savininkais. Ar šis sandėris jam neužkirs kelio į teisingumo ministro kėdę?

D.Petrošiaus (nuotr. kairėje) tikino niekada nenorėjęs apgauti I.Nausėdos.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
D.Petrošiaus (nuotr. kairėje) tikino niekada nenorėjęs apgauti I.Nausėdos.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2016-11-18 07:21, atnaujinta 2017-04-17 16:21

Į aštuntą dešimtį įkopęs tauragiškis Izidorius Nausėda iki šiol su nuoskauda prisimena prieš dešimtmetį įvykusį žemės pardavimo sandorį.

Jis tvirtina, jog iš žemės, kurią atgavo jo šeima, pralobti bandė ir iš Tauragės kilęs socialdemokratas D.Petrošius – dabartinis kandidatas į teisingumo ministrus.

Nevertinga žemė pabrango

Kai I.Nausėda su žmona nuosavybės teise Tauragėje atgavo 6 hektarų žemės sklypą, iš karto prisistatė pirkėjai.

Įtikinę, kad pensininkų atgauta ūkio paskirties žemė – nevertinga ir kitų pirkėjų nesulauks, penki tauragiškiai ją įsigijo už 8600 litų.

Žemę pardavę Nausėdos netrukus išvydo skelbimus apie miesto statyboms skirtus žemės sklypus.

Nausėdų šeimai priklausę 6 hektarai buvo išskaidyti į daugiau nei 40 sklypų, o skelbimų autoriai nurodė daugybę jų privalumų.

Žemė buvo išskaidyta po 10–15 arų, o už parduodamą visą sklypą buvo prašoma beveik pusantro milijono litų.

Žinojo tikrąją vertę

Vienas naujųjų žemės savininkų buvo dabartinis kandidatas į ministrus D.Petrošius.

Tauragiškiams gerai pažįstami ir kiti sklypus įsigiję ir juos parduoti bandę asmenys.

I.Nausėda ir jo sutuoktinė pasijuto apgauti.

„Jie suprato, kad mes neišmanome įstatymų, ir tuo pasinaudojo. Jie tikrai žinojo, kad galima keisti žemės paskirtį“, – piktinosi pensininkas.

Nežinoti apie žemės paskirties keitimą pirkėjai negalėjo, nes tarp įsigijusiųjų žemės sklypą – Tauragės žemėtvarkininkų vadovo Ričardo Ažnos žmona. D.Petrošiaus tėvas Pranas Petrošius tuo metu buvo Tauragės meras.

Atgavo prastus sklypus?

Žemę pusvelčiui pardavę pensininkai pasijuto apgauti ir kreipėsi į teismą. Jie reikalavo nutraukti žemės pirkimo sutartį.

Teisme žemės pirkėjai nusprendė pasirašyti taikos sutartį ir pensininkams grąžino 5 sklypus, tačiau I.Nausėda liko nusivylęs.

„Čia – apgavystė. Mums sugrąžino 5–6 sklypus, bet pačius prasčiausius. Virš jų nutiesta aukštosios įtampos linija, tokių niekada neparduosime“, – piktinosi I.Nausėda.

Į teisingumo ministrus pretenduojantis D.Petrošius „Lietuvos ryto“ televizijai teigė nepadaręs nieko neteisėto: „Nieko aš gyvenime nesu apgavęs ir tikrai nesiruošiu apgaudinėti.

Aš siūliau tartis taikiai, kad nereikėtų važinėtis į teismus, bet praėjus dešimčiai metų jie vėl piktinasi. Man visa šita istorija ir ta seniai pirkta žemė – lyg akmuo po kaklu.“

Dėl sklypo – vien bėdos

D.Petrošiui atiteko hektaras iš Nausėdų įsigytos žemės, bet buvęs Seimo narys tvirtino patyręs tik nuostolių, nes užklupus krizei sklypo taip ir nepavyko brangiai parduoti.

Kartu su D.Petrošiumi pensininkų žemės įsigijusi Nacionalinės žemės tarnybos Pagėgių-Tauragės skyriaus vedėjo R.Ažnos šeima pirkėjų surado.

Tauragės žemėtvarkininkų vadovas taip pat neįžvelgia jokios kaltės: „Taip, ten buvo nupirkta ta žemė. Ji yra parduota ir mes jos nebeturime. Jau daug laiko praėjo, ir aš nematau jokios problemos. Žmonės nusprendė, kad jie gavo per mažai pinigų.“

Kratosi savo kraštiečio

Šią savaitę D.Petrošiui teko aiškintis ir dėl galimos pažinties su Tauragės nusikaltėlių pasaulio atstovu Arūnu Pukeliu, pravarde Švinius.

Apie D.Petrošiaus šeimos galimas sąsajas su keliskart teistu A.Pukeliu vienoje televizijos laidoje prakalbo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos derybininkas Povilas Urbšys.

Jis teigė, kad prieš keletą metų po Šviniaus ir tuomečio Tauragės vicemero konflikto pastarasis sulaukė grasinimų, kad po savaitės nebeliks šiame poste. Išties po savaitės pasikeitė dauguma, o tą vicemerą pakeitė D.Petrošiaus tėvas P.Petrošius.

P.Urbšys taip pat tvirtino, kad D.Petrošius, būdamas Kriminalinės žvalgybos komisijos pirmininkas, teikė pataisas, kurios esą buvo palankios Šviniaus aplinkos advokatui, norėjusiam grįžti į advokatūrą.

D.Petrošius šiuos Seimo nario teiginius pavadino kliedesiais, kuriuos turėtų paneigti specialiosios tarnybos. (LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.