Teisingumo ministro paieškos – lyg žaidimas „Kitas!“

Gūžynės arba žaidimas „Kitas!“. Visa tai primena teisingumo ministro skyrimo procedūra. Mat socialdemokratams jų vietą, regis, nusprendė parodyti ir „valstiečiai“, ir Prezidentūra.

D.Petrošius, J.Pagojus ir J.Sabatauskas<br>Montažas
D.Petrošius, J.Pagojus ir J.Sabatauskas<br>Montažas
28-erių teisininkas J.Pagojus būtų jauniausias Vyriausybės narys.<br>T.Bauro nuotr.
28-erių teisininkas J.Pagojus būtų jauniausias Vyriausybės narys.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

Nov 29, 2016, 7:26 AM, atnaujinta Apr 16, 2017, 10:10 PM

Vienas pats atsisakė ministro posto, kitas, taip pat staigiai pasiūlytas į jo vietą, niekam netiko, o trečias, surastas vietoj pirmųjų dviejų, neva buvo slepiamas užantyje. Tokie išbandymai teko socialdemokratams ieškant, ką deleguoti į Teisingumo ministerijos vadovus.

Mažuosius koalicijos partnerius šokdinę „valstiečiai“ net prabilo, kad Vyriausybę bus galima tvirtinti su viena tuščia kėde, nes traukinys vėluojančių nelauks.

Nors Prezidentūra į šiuos ginčus viešai nesikišo, neatmestina, kad šalies vadovė Dalia Grybauskaitė irgi nepraleido progos pašokdinti jos nemėgstamus kairiuosius.

Pasėti įtarimai suveikė

Praėjusią savaitę prezidentei konvejerio principu ėmus susitikinėti su paskirtojo premjero Sauliaus Skvernelio pateiktais kandidatais į ministrus, politikos užkulisiuose buvo prognozuojama, kad sklandžiai prasidėjęs procesas ims buksuoti ties socialdemokratų atstovais.

Pirmadienį D.Grybauskaitė turėjo susitikti su į teisingumo ministro postą deleguojamu buvusiu Seimo nariu 41-erių Dariumi Petrošiumi.

Bet vienas įtakingų „valstiečių“, buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnas Povilas Urbšys prieš kurį laiką pasėjo įtarimų dėl galimų D.Petrošiaus sąsajų su Tauragės šešėliniu pasauliu.

Už tokias kalbas socialdemokratas iš pradžių pažadėjo P.Urbšį paduoti į teismą, bet pirmadienio rytą D.Petrošius staiga paskelbė, kad atsisako pretenzijų būti teisingumo ministru – dėl būsimos Vyriausybės tvirtumo, nepažeidžiamumo ir savo šeimos ramybės.

„Tai aišku, kad jis ne pats taip sugalvojo, tiesiog jį privertė tai padaryti, aiškiai pasakę, jog tikrai jo nepriims“, – taip D.Petrošiaus žingsnį „Lietuvos rytui“ aiškino kai kurie įtakingi socialdemokratai.

Pasak kairiųjų, užkardą prieš D.Petrošiaus nosį taip ryžtingai nuleido pirmiausia „valstiečiai“ – esą užsispyrusį P.Urbšį parėmė pats pagrindinės valdančiosios partijos vedlys Ramūnas Karbauskis, šiame ginče, natūralu, nusprendęs palaikyti saviškį.

Bet S.Skvernelis viešai mėgino demonstruoti neutralumą ir teigė niekuomet neturėjęs jokių priekaištų D.Petrošiui.

Buvo daug senų sąskaitų

Tuo metu Socialdemokratų partijos valdyba jau tą patį pirmadienio rytą nusprendė į ministrus siūlyti jau anksčiau tarp galimų kandidatų minėtą Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininką 58-erių Julių Sabatauską.

Šis žingsnis iš karto sukėlė verpetus pačių kairiųjų gretose.

Dalis socialdemokratų teigė nebesuprantantys, kodėl taip elgiamasi, nes ši kandidatūra esą greičiausiai netiks nei didiesiems koalicijos partneriams, nei Prezidentūrai.

Mat J.Sabatauskas anksčiau nebuvo pateiktas kaip kandidatas į ministrus pirmiausia dėl to, kad buvo vienas tų Seimo narių, kurie labiausiai stengėsi perimti bent dalį D.Grybauskaitės kontrolės svertų teisėsaugai bei kitoms jai pavaldžioms institucijoms.

Buvo neabejojama, kad ne kartą prezidentę dėl manipuliavimo slaptomis pažymomis kritikavęs parlamentaras jai bus absoliučiai nepriimtinas.

Ne mažesnių sąskaitų su šiuo politiku turi ir S.Skvernelis.

Pavyzdžiui, dar būdamas policijos vadovu jis itin aštriai kritikavo J.Sabatausko vadovaujamą Seimo komitetą, kad jis tyčia stabdo policijos reformą.

„Šita Vyriausybė formuojama truputį kitokiais principais, jeigu pastebėjote. Norisi naujos, jaunos kartos žmonių, kurie nebūtų susiję su tam tikru politikavimu“, – pirmadienį pareiškė paskirtasis premjeras, matyt, turėdamas galvoje ir J.Sabatausko trintį su Prezidentūra.

Panašiai naują socialdemokratų kandidatą kritikavo ir R.Karbauskis, dar pabrėžęs, jog „valstiečiai“ neteiks J.Sabatausko prezidentei ir dėl to, kad su jais nesuderinę koalicijos partneriai viešai paskelbė šią kandidatūrą.

Paslaptys paaiškėja greitai

Socialdemokratų lyderiui Algirdui Butkevičiui, kurio iniciatyva greičiausiai partija ir paskubėjo pasiūlyti J.Sabatauską, teliko teisintis, kad dėl šio kandidato iš pradžių būtų buvę pasitarta su „valstiečiais“, bet kai kurie partijos valdybos nariai nesuvaldė liežuvių ir nutekino pavardę į viešumą.

Pats J.Sabatauskas, prisipažinęs, kad galėtų vadovauti ministerijai, retoriškai klausė, ar „valstiečiai“ socialdemokratus tebelaiko koalicijos partneriais.

Po prezidiumo posėdžio kairieji paskelbė suradę naują kandidatą, bet A.Butkevičius patikino, kad kol kas jo pavardė – paslaptis.

Nepaisant slaptumo skraistės, netrukus pasklido žinia, kad tai – buvęs teisingumo viceministras, neseniai tapęs Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarybos vadovu, 28-erių Julius Pagojus. Jis pats irgi neneigė esantis tarp kandidatų į ministrus.

Į šį signalą palankiai reagavo ir R.Karbauskis. Jis pareiškė viltį, kad visas ministrų kabinetas prezidentės dekretu gali būti patvirtintas artimiausiu laiku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.