Brokuojamų kandidatų fone – bičiulių ginčai

Paskirtajam teisingumo ministrui Juliui Pagojui staiga kritus dėl praeities nuodėmių, socialdemokratai ieškojo naujo kandidato į šį postą, o partijoje pažiro kibirkštys tarp Algirdo Butkevičiaus ir Juozo Bernatonio.

Ilgai koja kojon žengiantys A.Butkevičius ir J.Bernatonis apsižodžiavo.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Ilgai koja kojon žengiantys A.Butkevičius ir J.Bernatonis apsižodžiavo.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt, BNS

Dec 2, 2016, 7:58 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 1:15 AM

Socialdemokratų partijos lyderis, kadenciją baigiantis premjeras A.Butkevičius, susitikęs su paskirtuoju premjeru „valstiečių“ atstovu Sauliumi Skverneliu, pasiūlė naują kairiųjų kandidatą į teisingumo ministrus.

Naują kandidatą, kuris bus kruopščiai patikrintas, penktadienį turėtų tvirtinti Socialdemokratų partijos valdyba.

S.Skvernelis dar prieš pokalbį su A.Butkevičiumi tikėjosi, kad šis kartas koalicijos partneriams bus sėkmingesnis.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, paklaustas, ar iš socialdemokratų laukia nepartinio kandidato, atsakė, kad tai esąs jų pasirinkimas: „Mes šitoj vietoj negalime nurodinėti.“

Pretendentų buvo daug

„Lietuvos ryto“ šaltinių žiniomis, anksčiau Socialdemokratų partijos svarstytame sąraše viena realiausių kandidatų į teisingumo ministrus buvo dabartinė Finansų ministerijos vadovė Rasa Budbergytė. Ji yra ėjusi ir teisingumo viceministro pareigas.

Kalbama, kad šios teisininkės kandidatūrą palankiai vertino Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, bet ji kliuvo Prezidentūrai.

Tuo metu „valstiečiams“ iš šio sąrašo esą netiko dabartinis teisingumo ministras J.Bernatonis, buvusi sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė, parlamentaras Julius Sabatauskas.

S.Skvernelis nebuvo prieš buvusio Seimo nario Dariaus Petrošiaus kandidatūrą, bet dėl neaiškių ryšių su nusikalstamo pasaulio atstovais jam skersai kelio stojo „valstiečių“ frakcijos narys Povilas Urbšys.

Kaip galimas pretendentas į ministrus buvo minimas ir socialdemokratams nepriklausantis darbo teisės specialistas advokatas Nerijus Kasiliauskas.

Vakar kai kurie socialdemokratai „Lietuvos rytui“ užsiminė, kad tarp kandidatų gali būti ir dabartinis sveikatos apsaugos viceministras Valentinas Gavrilovas, vidaus reikalų viceministras Justas Pankauskas, taip pat buvęs parlamentaras Mantas Varaška, dirbęs teisingumo ministro Petro Baguškos patarėju.

Vadovas kreipėsi į komisiją

Svarstant, kas gali vadovauti Teisingumo ministerijai, netilo kalbos ir dėl 28-erių J.Pagojaus, kuris užvakar buvo priverstas atsisakyti posto.

Mat paaiškėjo, kad 2015 metų pavasarį, dar būdamas viceministras, jis neblaivus prie vairo Neringoje įkliuvo policijai. Bet šis faktas buvo slepiamas, jis nepateko į viešumą.

A.Butkevičius pareiškė, kad nutylėjęs tuomečio savo pavaldinio vairavimą išgėrus Teisingumo ministerijos vadovas J.Bernatonis sukėlė didelę grėsmę partijos reputacijai ir būsimam darbui valdančiojoje koalicijoje.

Socialdemokratų vadovas kreipėsi į partijos etikos ir procedūrų komisiją, prašydamas apsvarstyti visas aplinkybes paaiškėjus slėptai informacijai apie J.Pagojaus nusižengimą. Beje, pastarasis yra šios komisijos narys.

Tuo metu J.Bernatonis mano, kad į buvusio savo pavaldinio nusižengimą reagavo deramai: „Įvertinau tai, nes tai įvyko ne darbo metu. Tą dieną, mano įsivaizdavimu, jis nebuvo gėręs.

Aš manau, jog tai tiesiog toks nelaimingas aplinkybių sutapimas, ir labai gaila, kad taip atsitiko. Tai didelė pamoka jaunam žmogui.“

Nemato pagrindo atleisti

Negana to, vakar A.Butkevičius pareiškė, kad J.Pagojus neturėtų likti vadovauti ir Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai.

Bet J.Bernatonis, kuris yra ir Socialdemokratų partijos vicepirmininkas, tvirtino nematąs pagrindo J.Pagojaus atleisti iš direktoriaus pareigų: „Būtų pažeisti įstatymai atleidžiant, jis laimėjo konkursą.“

Kadenciją baigiantis teisingumo ministras priminė, kad konservatorių prašymu prokuratūra, Specialiųjų tyrimų tarnyba, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija tyrė, kaip vyko konkursas į Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos vadovo postą, ir konstatavo, kad vyko skaidriai.

„Man tai labiausiai gaila, kad J.Pagojus dėl savo klaidų netapo ministru, tai būtų geriausias variantas“, – pridūrė J.Bernatonis.

Tiesa, politikas neatmetė, kad dėl galimybės toliau eiti Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktoriaus pareigas spręs naujasis teisingumo ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.