Murdomiems socialdemokratams jau reikėtų trauktis iš koalicijos?

Kai, regis, blogiau jau būti nebegali, dugnas pasiektas, krintama dar žemiau. Tokį metą išgyvena dar visai neseniai svarbiausia šalies politine jėga buvę socialdemokratai.

A.Butkevičiaus vadovaujamiems socialdemokratams – sunkūs laikai.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
A.Butkevičiaus vadovaujamiems socialdemokratams – sunkūs laikai.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos ryto“ savaitė

Dec 3, 2016, 5:00 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 1:04 AM

Smūgiai toliau pylėsi partijai ne tik keliant koją per naujos Vyriausybės slenkstį, bet ir vėliau.

Panašią tokią absurdišką istoriją, kuria virto „valstiečių“ kairiesiems numestos Teisingumo ministerijos vadovo paieškos, sunku ir prisiminti.

J.Sabatauskas ir D.Petrošius? Su pirmuoju dėl kritikos ir konfliktų turi sąskaitų tiek Prezidentūra, tiek naujasis premjeras S.Skvernelis, tiek pats partijos lyderis A.Butkevičius. O D.Petrošius? Netinka „valstiečiams“ dėl gandų apie ryšius su nusikaltėliais.

Tada kažkodėl vėl J.Sabatauskas, nors iš anksto aišku, kad vėl netiks. Beje, Prezidentūra žaidė dvigubą žaidimą – spaudė premjerą siūlyti šį kandidatą, o pati jau žinojo, kad jo netvirtins.

Tada atrandamas, atrodo, visiems tinkamas kandidatas – buvęs teisingumo viceministras, Vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktorius 28-erių J.Pagojus. Jo kandidatūra buvo pateikta, o prezidentės kartu su visu ministrų sąrašu žaibiškai ir patvirtinta.

Iškart po to – žybt, trenkė žinia, jog pernai J.Pagojus buvo nubaustas už vairavimą išgėrus.

Prezidentė, paskirtasis premjeras, visos Lietuvos pirmininku vadinamas „valstiečių“ vedlys R.Karbauskis iš pradžių mykė, jog žinojo apie šį nuotykį, bet nelaikė kliūtimi ministrauti.

Bet į viešumą pradėjus piltis istorijos detalėms, stiprinančioms įspūdį, kad tuometis viceministras bandė sausas išlipti iš balos, D.Grybauskaitė ir S.Skvernelis suprato, jog kairiuosius reikia siųsti į naujo kandidato paieškas. Šie ėmė ir pakluso. Pasirodo, yra gajūs – jų pažeminti neįmanoma.

Žinoma, įdomu, kas nutekino žinią apie J.Pagojaus nuodėmę?

Gali būti, kad kokie nors asmeniniai nedraugai. Gal pati policija, pavyzdžiui, buvusio jos vado, dabartinio paskirtojo premjero aplinkos iniciatyva.

Aišku, svarbiau, kodėl D.Grybauskaitė ir S.Skvernelis, tvirtinę, jog žinojo apie kandidato į ministrus nuotykius, pritarė jo skyrimui, o po to dar ir mėgino ji ginti.

Elementariausia versija – abu pareigūnai tiesiog nenumatė, kad situacija taip paaštrės.

Šalies vadovė aiškino nežinojusi „detalių“.

Matyt, sąmokslo teorija kvepia svarstymai, jog D.Grybauskaitė ir gal net S.Skvernelis taip nutarė dar kartą sumurdyti socialdemokratus.

Tiesa, prezidentė nepraleido progos darsyk įspirti gulintiems kairiesiems, pareiškusi, jog partija pakrikusi.

Bet kodėl paskutines dienas skaičiuojantis teisingumo ministras J.Bernatonis, kuris greičiausiai buvo svarbiausias J.Pagojaus globėjas, nuslėpė šią istoriją netgi nuo partijos?

Šito retoriškai klausė ir A.Butkevičius, kuris pradėjęs reikalauti J.Bernatonio atsakomybės iš didelio rašto, atrodo, irgi išėjo iš krašto paskelbęs, jog J.Pagojų reikia mesti ne tik iš partijos, bet ir iš Vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktoriaus kėdės.

Tokie pareiškimai rodo, kokia karšta trintis dabar vyksta socialdemokratų viršūnėse.

Tik ar nebūtų protingiau, užuot besiriejus, rimtai pasvarstyti, ar partijai tikrai apsimoka būti taip murdomai ir ar nevertėtų trinktelėti valdančiosios koalicijos durimis. Juk vargu ar bėdos baigsis ir baigus formuoti valdžią.

Štai ir dabar, vos kairiesiems ėmus klusniai ieškoti naujo kandidato, A.Butkevičius paskelbė, jog surasti net keli, tačiau S.Skvernelis iš karto juos atmetė, net nesulaukęs oficialaus teikimo.

Lyg bėdų būtų mažai, teisėsauga dėl galimo kyšininkavimo ėmė taršyti socialdemokratų valdomo Kauno rajono vadovybę su meru V.Makūnu priešakyje.

Mušamas mažesnysis koalicijos brolis, atrodo, dar labiau pasaldina tebesitęsiantį „valstiečių“ ir prezidentės medaus mėnesį.

Galbūt D.Grybauskaitė norėtų, kad tai tęstųsi iki jos kadencijos pabaigos? Juolab kad bent kol kas viskas puikiai klojasi.

Štai vienas labiausiai pastaruoju metu prezidentės nemėgstamų veikėjų, „Lietuvos geležinkelių“ vadovas S.Dailydka penktadienį atsistatydino net nelaukdamas, kada jo galvos ateis į susisiekimo ministro postą specialiai tam pasodintas prezidentės statytinis R.Masiulis.

Tik ar tokių ilgo medaus mėnesio planų nesugadins patys „valstiečiai“?

Nauji valdantieji jau ėmėsi pirmųjų rimtesnių darbų ir patvirtino nuogąstavimus, jog bus ne sėjėjai, o veikiau pjovėjai ar malkų skaldytojai.

Kaip ir žadėta, pusmečiui greičiausiai bus atidėtas naujojo Darbo kodekso įsigaliojimas.

Tačiau neaišku, ką su kodeksu darys toliau – kaip ir su, tarkime, mokesčiais.

Užtat daug aiškiau, kaip bus elgiamasi su žmogaus teisėmis ar kitais vertybiniais reikalais.

Antai kartu su kitų partijų bendraminčiais „valstiečiai“ staiga nutarė vėl pateikti superkonservatyvųjį Pagalbinio apvaisinimo įstatymo variantą, kurį buvo ir prezidentė vetavusi, ir medikų bendruomenė su žemėmis sumaišiusi.

Iškalbinga, kad tarp projekto teikėjų yra ir paskirtasis sveikatos apsaugos ministras A.Veryga, kuris dar savaitės pradžioje, laukdamas prezidentės dekreto dėl Vyriausybės, pūtė arabus, jog dar ničnieko nežino, ką darys šiuo klausimu.

R.Karbauskis, iš pradžių griežtai pareiškęs, jog prezidentės veto nebijo ir jokių derybų nebebus, vėliau tarsi ir persigalvojo.

Matyt, nusprendė, kad taip greitai susikibti su pačia D.Grybauskaite nevertėtų.

Bet kokiu atveju tokie ženklai rodo, ką primins visa valstybė naujosios valdžios valdymo metu. Ogi nuolankius socialdemokratus.

Apžvalgininkas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.