Šiauliuose atidengta paminklinė lenta JAV dolerio cento kūrėjui

Trečiadienį Šiaulių miesto centre buvo iškilmingai atidengta paminklinė lenta žymiam šiauliečiui litvakui Victorui Davidui Brenneriui.

Šiauliuose gimęs, žymiu skulptoriumi ir juvelyru tapęs V.D.Brenneris išgarsėjo, kai 1907-aisiais jo sukurtas JAV prezidento Abraomo Linkolno atvaizdas buvo panaudotas kaldinant vadinamąjį Linkolno 1 centą.<br>R.Vitkaus nuotr.
Šiauliuose gimęs, žymiu skulptoriumi ir juvelyru tapęs V.D.Brenneris išgarsėjo, kai 1907-aisiais jo sukurtas JAV prezidento Abraomo Linkolno atvaizdas buvo panaudotas kaldinant vadinamąjį Linkolno 1 centą.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-14 16:09, atnaujinta 2018-02-09 22:37

Šiauliuose gimęs, žymiu skulptoriumi ir juvelyru tapęs V.D.Brenneris išgarsėjo, kai 1907-aisiais jo sukurtas JAV prezidento Abraomo Linkolno atvaizdas buvo panaudotas kaldinant vadinamąjį Linkolno 1 centą.

Ši pirmąkart 1909 metais, minint A.Linkolno gimimo 100-ąsias metines, sukurta 1 JAV dolerio cento nominalo moneta kaldinama iki šiol.

Atvyko Izraelio ambasadorius

Profesoriaus Vaidoto Janulio sukurta paminklinė lenta su rūgštimi varyje išėsdintu reljefu papuošė Šiaulių banko pastato sieną. Šiame pastate anksčiau buvo įsikūręs Žydų liaudies bankas.

Į paminklinės lentos, skirtos V.D.Brennerio atminimui įamžinti, atidengimą susirinko būrys šiauliečių ir daug garbių svečių.

Iškilmėse dalyvavo ir Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas bei Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Ceremonijoje dalyvavęs Šiaulių miesto meras Artūras Visockas pasidžiaugė, kad mieste randasi vis daugiau atminties ženklų žymiems šiauliečiams.

Tapo pasaulinės parodos laureatu

Šiauliuose juvelyro ir antspaudų gamintojo šeimoje 1871 metų birželio 12-ąją gimęs V.D.Brenneris tėvo padedamas įsteigė graverio dirbtuvėlę Šiauliuose.

1890 metais į JAV emigravęs V.D.Brenneris mokėsi Cooper Union koledže, dirbo Niujorko metalinių ženklų ir medalionų dirbtuvėje. Už kompozitoriaus L. van Bethoveno sukurtą medalį gavo finansinę paramą ir išvyko studijuoti į Paryžiaus Juliano akademiją.

Juliano akademijoje pas įžymųjį Prancūzijos medalininką Luicą Oscarą Roty mokęsis V.D.Brenneris 1900 metais dalyvavo pasaulinėje parodoje Paryžiuje, kur jo kūryba buvo įvertinta aukščiausiu apdovanojimu.

Apie V.D.Brennerio darbus labai gerai atsiliepė ir garsus prancūzų skulptorius Ogiustas Rodenas (1840–1917), jis pranašavo šiam menininkui puikią kūrybinę karjerą.

Per savo karjerą V.D.Brenneris sukūrė daugiau nei 125 medalius, plakečių, įvairių portretų ir biustų.

V.D.Brenneris mirė 1924 metais. Jis palaidotas Mount Judah kapinėse, Ridžvude, Niujorko valstijoje.

Neranda vietos meniniam akcentui

Idėja paminkline lenta Šiauliuose įamžinti V.D.Brennerio atminimą kilo šiauliečiui kraštotyrininkui ir advokatui Jonui Nekrašiui.

Lėšų paminklinės lentos gamybai skyrė Šiaulių bankas ir Šiaulių apskrities žydų bendruomenė.

Įamžinti V.D.Brennerio atminimą siekia ir šiaulietis dizaineris Vilius Puronas, kuris iš bronzos ir nerūdijančio plieno pagamino meninį akcentą – „1 JAV centas“.

Šis jau sukurtas akcentas kol kas tebėra dirbtuvėse, nes per metus laiko Šiaulių valdžia taip ir nesurado jam tinkamos vietos mieste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.