Po mokinių maišto Vilniaus gimnazijoje – atsisveikinimas su direktore

Vilniaus „Laisvės“ gimnazijos direktorės Vaidutės Šumkauskienės, atleidusios mokinių mylimą lietuvių kalbos mokytoją, kelias gimnazijoje – baigtas. Tai ketvirtadienį paskelbė Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Po mokinių maišto Vilniaus gimnazijoje – atsisveikinimas su direktore.<br>Lrytas.lt nuotr.
Po mokinių maišto Vilniaus gimnazijoje – atsisveikinimas su direktore.<br>Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2016, 9:40 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:32 PM

„Laisvės“ gimnazijos moksleiviai, kurie palaikė savo puikų, kūrybingą, negerovėms mokykloje nepakantų mokytoją, yra šaunuoliai. Šiandien atsisveikinome su mokyklos vadove“, – socialiniame tinkle paskelbė R.Šimašius.

Vilniaus miesto savivaldybė pranešė, kad dėl incidento sostinės „Laisvės“ gimnazijoje direktorė ketvirtadienį priėmė sprendimą išeiti iš darbo.

Dėl „Laisvės“ gimnazijos direktorės atleidimo galutinį sprendimą balsuodama priims Vilniaus miesto taryba, kuri į posėdį renkasi jau kitą trečiadienį, gruodžio 21 dieną.

Trečiadienį gimnazijos mokiniai sukėlė maištą. Palaikydami iš darbo, kaip sakė mokiniai, neteisėtai atleistą mokytoją, jie užbarikadavo mokyklos duris ir pareiškė nesitrauksiantys, kol lietuvių kalbos mokytojas ir klasės auklėtojas Marius Janulevičius bus grąžintas į darbą.

Iš pradžių direktorė pažadėjo mokytoją grąžinti į darbą, tačiau trečiadienio vakare apsigalvojo ir nusprendė, kad mokytojas gimnazijoje nedirbs.

„Dėl asmeninių priežasčių išmetė iš darbo lietuvių kalbos mokytoją. Tas mokytojas yra žmogus, kuris sukūrė labai gerą mikroklimatą mokykloje, pas kurį visada galima ateiti pasikalbėti, kuris visada patars ir padės. Jis – kaip geriausias draugas“, – sakė abiturientė Arina.

Oficiali mokytojo atleidimo iš darbo priežastis – netinkamas elgesys su mokyklos valytoja, tačiau moksleiviai mano, kad taip direktorė suvedė asmenines sąskaitas.

Apie maištą pranešė mokiniai

Kad auklėtiniai sukilo prieš mokyklos vadovybę, M.Janulevičius sužinojo iš pačių moksleivių.

„Apie tai sužinojau iš pačių mokinių. Jie man sakė įsijungti „Facebook“ ir stebėti gyvas transliacijas“, – pasakojo mokytojas. Tą pačią dieną direktorė žurnalistams sakė apgailestaujanti, kad mokytojas pasinaudojo mokiniais, tačiau M.Janulevičius rėžė, kad tai padaryti būtų tiesiog neįmanoma.

  „Kaip galima pasinaudoti 250 jaunų žmonių? Aš gal jiems visiems po eurą daviau? Kaip? Savivaldybės atstovai elgėsi gudriai. Jie atvykę į mokyklą vaikščiojo ir kalbėjosi ne tik su direktore. Neįmanoma suvaidinti tokio spektaklio. Tam reikia labai didelio pasiruošimo, o aš jo neturėjau, mane atleido dieną prieš tai“, – sakė lietuvių kalbos mokytojas.

Norėtų grįžti į darbą

Pats lietuvių kalbos mokytojas M.Janulevičius neslėpė, kad situacija, kurioje jis atsidūrė, yra keista ir susigaudyti, kas iš tikro vyksta, – sunku.

„Mane atleido, tada man paskambina gan aukštas savivaldybės atstovas ir sako, kad rytoj turiu atvykti į darbą, o po to sužinau, kad į darbą ateiti nereikia. Iš tikrųjų situacija keista.

Aš noriu grįžti į tą mokyklą, nes galų gale dėl ko tada tie mokiniai buvo sukilę? Būtų keista, jei dabar jiems pasakyčiau „viso gero“, – kalbėjo iš darbo atleistas mokytojas.

Jis nerimauja, kad šiuo metu jo padėtis visiškai neaiški, nes net jei ir bus grąžintas į mokyklą, nežino, ar dabar jau buvusios gimnazijos direktorės paskirtos drausminės nuobaudos bus panaikintos, ar jis galės dirbti kaip dirbęs.

Blogiau būti nebegali

Iš žurnalistų sužinojęs, kad direktorė mokyklai nebevadovaus, jis neslėpė, kad tai tik į gera.

  „Kad ir kaip susiklostys mano asmeniniai reikalai, pačiai mokyklai tai bus tik į naudą. Blogiau būti jau negalėjo. Aš nežinau, koks turėtų būti direktorius, kad būtų blogiau.

Šita direktorė mokyklai vadovavo beveik dešimt metų. Per tiek laiko net vidutinių gabumų žmogus turėtų išmokti elementariausių vadovavimo įgūdžių ir tapti geru direktoriumi. Jai dešimties metų tam neužteko“, – sakė M.Janulevičius.

Bijo, kad kito darbo neras

Nors mokytojas ir norėtų grįžti į „Laisvės“ gimnaziją, supranta, kad taip gali ir nenutikti. Tokiu atveju jis ketina ieškoti darbo kitoje mokykloje. Tiesa, jis nežino, ar tai bus įmanoma.   „Jei negrįšiu į šią mokyklą, ieškosiu darbo kitoje. Tik nežinau, ar po viso šito skandalo atsiras tokių drąsių direktorių, kurie mane priims. Abejoju, ar būsiu paklausus, direktoriai nemėgsta tokių žmonių“, – sakė 36-erių mokytojas.

Istorijoje lieka daug klaustukų

Incidentas, dėl kurio mokytojas buvo atleistas iš darbo, įvyko lapkričio 24-ąją. Tačiau neaiškių įvykių, dėl kurių direktorė vieną po kito rašė papeikimus mokytojui, būta ir daugiau.

„Pranešime savivaldybei esu pridėjęs krūvą dokumentų. Žiūrint į mūsų susirašinėjimo istoriją iš šalies labai įdomus dalykas. Aš pasiaiškinau dėl vieno prasižengimo, tada ji nedėjo mano filmo į gimnazijos svetainę aiškindama, kad tai kažkokie interesų konfliktai. Tada staiga gavau drausminę nuobaudą.

  Aš raštu kreipiausi į ją, kad paaiškintų, ką ji traktuoja viešaisiais ir privačiais interesais, nes už tą ar kitus filmus man mokykla nėra pervedusi nė cento. Juk taip išnyksta bet koks privataus intereso motyvas. Iš karto po to gaunu raštą pasiaiškinti dėl valytojų“, – konfliktus su direktore atsiminė mokytojas.

Pasak atleisto mokytojo, šioje istorijoje neaiškumų kelia valytojų parašyti skundai, mat jos vos kalba lietuviškai.

„Valytojos yra rusakalbės. Jei jų paklausi lietuviškai ko nors sudėtingiau nei „Ar galiu paimti trečio kabineto raktą?“, jos nesupranta. Aš tikrai nesu prieš tautines mažumas, tiesiog Naujoji Vilnia yra toks rajonas, kuriame daug rusakalbių žmonių.

Tačiau man būtų įdomu pamatyti tuos skundus ir kokia kalba jie parašyti, nes, mano supratimu, norint parašyti oficialų skundą reikia gerai mokėti lietuviškai“, – sakė mokytojas.

Jam taip pat neaišku, kodėl jį atleisdama direktorė V.Šumkauskienė neparodė dokumentų ir skundų, kuriais remdamasi atleido iš darbo.

„Parašiau raštą, kad ji man pateiktų tų dokumentų kopijas, kurių pagrindu esu atleistas, nes galų gale jų gali prireikti teisme. Aš jų taip ir nemačiau. Bet turi būti tie dokumentai, žmogaus atleidimas darbdaviui visada sukelia riziką, kas žino, gal bus teismas, viską reikia tvarkingai surašyti. Kur yra tie pasiaiškinimai?

Niekas jų nematė, gal jie virtualūs, gal jie parašyti vėliau, niekas nežino. Čia reikėtų valytojas apklausti, jos kažkaip liko nuošaly“, – kalbėjo M.Janulevičius.

Bus vykdomas tyrimas

Ketvirtadienio ryte V.Šumkauskienė atvyko į Vilniaus miesto savivaldybę, kur susitikusi su švietimo skyriaus atstovais priėmė sprendimą pasitraukti iš direktorės pareigų.

„Mes pakvietėme direktorę paaiškinti situaciją, kai ji po vakarykščio pasitarimo buvo priėmusi sprendimą, kad iš tiesų atleidimas buvo netinkama priemonė ir buvo numačiusi ją keisti į drausminę nuobaudą, o po to persigalvojo“, – pasakojo Vilniaus mero patarėjas švietimo klausimais Albertas Lakštauskas.

Jis sakė, kad direktorė buvo apgalvojusi situaciją ir nusprendusi laikytis savo sprendimo dėl mokytojo atleidimo, prisiėmė atsakomybė ir pareiškė, kad mokykloje dirbti nebegali.

A.Lakštauskas teigė, kad dėl „Laisvės“ gimnazijoje susidariusios situacijos bus atliekamas tyrimas ir tada paaiškės ar M.Janulevičius grįš į darbą.

  „Jau šiandien pradėtas tyrimas ir tikrai bus ištirtos visos aplinkybės, tiek iš personalo valdymo, tiek iš teisinės pusės ir tada bus priimtas sprendimas dėl mokytojo“, – sakė A.Lakštauskas.

Nors buvo pranešimų apie tai, kad direktorės veikla buvo skųsta ir anksčiau, mero patarėjas sakė informacijos apie tai neturintis.

Paskutinė direktorės darbo dienas bus gruodžio 23-ąją. Po to bus skelbiamas konkursas naujam direktoriui išrinkti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.